Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Τα "Αφεντικά" του Γιάννη Γαίτη για πρώτη φορά σε δημοπρασία στη Θεσσαλονίκη

Ένα από τα σπουδαιότερα και πιο εντυπωσιακά έργα του Γιάννη  Γαίτη, με τον τίτλο "Τα αφεντικά" πρόκειται να δημοπρατηθεί το βράδυ της Τετάρτης 31 Μαίου από τον Οίκο “HELLENIC AUCTIONS” στη Θεσσαλονίκη. Το περίφημο αυτό έργο με τιμή εκκίνησης 60.000 ευρώ θα τεθεί σε δημοπρασία μαζί με άλλα 100 και πλέον σπάνια έργα κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα. 

Το γιγαντιαίο έργο του Γαίτη, διαστάσεων 2Χ2,5 μέτρων, συνοδεύει η πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία δημιουργίας του που ξεκινάει από το Παρίσι της δεκαετίας του ’70 όπου ο γνωστός Σέρβος καλλιτέχνης Βοsco Babic με μια παρέα γνωστών ζωγράφων της Παριζιάνικης σκηνής, μαζί και ο Γαίτης, ξεκίνησαν απ το Παρίσι για την τότε Γιουγκοσλαβία για να δημιουργήσουν έργα τους για τα εγκαίνια του νεοσύστατου Πολιτιστικού κέντρου της πόλης του Prilep. Μέσα στους χώρους ενός μοναστηριού, εν έτει 1979,  δημιούργησαν αριστουργήματα, και, κατά πως λέγεται, το έργο αυτό του Γαίτη εντυπωσίασε εισπράττοντας τα κορυφαία εύσημα υψηλών καλεσμένων των Τεχνών και της πολιτικής. 

Η εμφάνιση του έργου στην Ελλάδα οφείλεται στο Θάνο Ευαγγελινό του Hellenic Auctions που το ανακάλυψε και με τη μεσολάβησή του εκτέθηκε για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια στην Art Thessaloniki το 2019. Το περίφημο αυτό έργο με τιμή εκκίνησης 60.000 μαζί με άλλα 100 και πλέον σπάνια έργα κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα θα δημοπρατηθούν την ερχόμενη Τετάρτη στην ζωντανή διαδικτυακή (live-online) δημοπρασία "Ελλήνων Τέχνη" του Οίκου Hellenic Auctions. Της δημοπρασίας θα προηγηθεί τριήμερη έκθεση των έργων από τις 26 – 28 Μαίου στην έδρα του Οίκου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Αλεξ. Σβώλου 3 και 5.

Το "Ζεϊμπέκικο" του Τσαρούχη
Μεταξύ των έργων περιλαμβάνονται επίλεκτες δημιουργίες του Μαλέα, Παπαλουκά, Χ’Κυριάκου-Γκίκα, Ιθακήσιου, Σπυρόπουλου, Τσαρούχη, Κεσσανλή, Διαμαντόπουλου, Βασιλείου, Τσίγκου, Σικελιώτη, Τέτση, Μυταρά και δεκάδων άλλων κορυφαίων ζωγράφων. Ξεχωρίζουν για την σημαντικότητά τους η "Σαντορίνη", ένα πρώιμο σπάνιο έργο του Παρθένη του 1911 που μαρτυρεί το πέρασμα του Παρθένη από το νησί,  ο "Κήπος και μάντρες στην Υδρα", πανέμορφο μοναδικό έργο του 1959 του Γκίκα, το "κελί της Μεγάλης Παναγιάς", 1924, του Παπαλουκά, η "παραλία Αττικής" του Μαλέα, ο "Όλυμπος" του Ιθακήσιου, "Ανδρας και ανθοστήλη" του Διαμαντόπουλου, τα "Κύθηρα" του Σικελιώτη, "Ο Μάιος", μια περίφημη σπουδή του 1966 του Τσαρούχη αλλά και το "Ζειμπέκικο", του ιδίου, το "Χωρίς τίτλο" 1957 του Κεσσανλή κ.α  Ιδιαίτερης προσοχής η μεγάλων διαστάσεων κατασκευή της Οπυς Ζούνη του 1978 "Συμμετρικές Δέσμες" καθώς και η περίφημη συλλογή χαρακτικών των μεγάλων χαρακτών μας Γαλάνη, Βάσω Κατράκη, Τάσσου κ.α. 
Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας "Ύδρα"

Ένας  θησαυρός επίλεκτων έργων με τιμές εκκίνησης από 150 ευρώ!

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και φωτογραφίες των έργων στο info@hellenicauctions.com ή στα τηλέφωνα 2310-227007 & 6973 174971

Βάσω Κατράκη "Η επίσκεψη"

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.