Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Θύελλα μετά την παραδοχή Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Στους ρυθμούς του χθεσινού ντιμπέιτ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων κινείται η πολιτική επικαιρότητα με βουλευτές τους να συνεχίζουν την αντιπαράθεση στις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές. Αίσθηση από την παραδοχή Μητσοτάκη ότι ήταν σκάνδαλο η υπόθεση των υποκλοπών.

Οι πολιτικοί αρχηγοί κλήθηκαν να απαντήσουν σε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις ζητώντας εκ νέου την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά η είδηση προέκυψε από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε για πρώτη φορά, μετά από δυόμιση χρόνια, πως η υπόθεση των υποκλοπών είναι σκάνδαλο, πως ο Νίκος Ανδρουλάκης «δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» για να συμπληρώσει ότι «δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης».

Η πολύκροτη υπόθεση των παρακολουθήσεων και οι ερωτήσεις ειδικά της Ράνιας Τζίμα έφεραν σε δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που κλήθηκε να απαντήσει αν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη, όπως το έχουν κάνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις ο Κουρτς, ο Τζόνσον και ο Νίξον.

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πως δεν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί και έδειξε ως υπεύθυνους τους «προϊσταμένους», εννοώντας τον ανιψιό του, Γρηγόρη Δημητριάδη, και τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, υπενθυμίζοντας ότι παραιτήθηκαν αμέσως και επαναλαμβάνοντας ότι ανέλαβε την ευθύνη προκειμένου να διορθώσει «μια σειρά από αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα». 

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας με σχόλιο στη χθεσινή τηλεμαχία και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με σημερινή του ανακοίνωση επιμένουν ζητώντας να γίνει γνωστό «ποιος και γιατί παρακολουθούσε» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά τους λόγους παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Άραγε ποιος ήταν εκείνος που του τους είπε» και «αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, με δεδομένο ότι έχουν απομακρυνθεί οι δυο ως υπεύθυνοι γιατί ο ίδιος δεν παραιτήθηκε ως πολιτικός προϊστάμενός τους;» διερωτάται η Κουμουνδούρου.

Αίσθηση προκάλεσε η σφοδρή αντίδραση του κ. Ανδρουλάκη στον τηλεοπτικό αέρα, καθώς απάντησε στον κ. Μητσοτάκη. «Ναι δεν είμαι κίνδυνος για τη Δημοκρατία, αλλά είμαι κίνδυνος για τη ΝΔ, γι αυτό και με παρακολουθούσαν. Στόχος μου είναι να αναλάβουν τις ποινικές ευθύνες τους και πάνε φυλακή όσοι το διέπραξαν». «Όταν υπάρχουν τέτοια εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εγώ λέω αυτό που ισχύει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στην ποινική δικαιοσύνη» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Στην αναφορά Ανδρουλάκη στάθηκε η κ. Τζίμα λέγοντας ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της έμειναν άναυδοι. «Κοιταζόμαστε μεταξύ μας, δίπλα μου ήταν ο Παναγιώτης Στάθης και ακριβώς παραδίπλα ο Αντώνης Σρόιτερ. Σκουντάω, δεν μας έπιαναν εκείνη την ώρα οι κάμερες, λέω "παιδιά, θα κάνουμε κάτι; Θα πούμε κάτι;". Με βλέπει ο Κουβαράς και μου λέει..."δεμένα τα χέρια μου"» προσθέτοντας ότι εάν οι δημοσιογράφοι διέκοπταν, θα κινδύνευσαν να γίνουν αντιθεσμικοί.

«Βγαίνει ένας πολιτικός αρχηγός και λέει για τις υποκλοπές ότι κάποιος πρέπει να πάει φυλακή και δεν μπορούσαμε να τον ρωτήσουμε ποιον εννοεί. Τον Πρωθυπουργό;» είπε η δημοσιογράφος. «Αν τα κόμματα ήθελαν κάτι άλλο, θα είχαμε ένα άλλο ντιμπέιτ. Δεν ήθελαν οι πολιτικοί αρχηγοί έναν πιο ανοιχτό διάλογο. Αν τον ήθελαν, θα τον είχαμε» επισήμανε.


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.