Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Αποχαιρετισμός στον Θοδωρή Τζίνα από όλη τηνΕπανομή

Συγκίνηση και θρήνος για τον τόσο πρόωρα χαμένο αγωνιστή

Ο τεράστιος Ναός του Αγίου Γεωργίου Επανομής στάθηκε πολύ μικρός για να χωρέσει το μεγάλο πλήθος
Όλη η Επανομή, άνδρες γυναίκες και παιδιά, ήταν το απόγευμα της Τρίτης στην ιστορική εκκλησία της πόλης, τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, για να πουν το τελευταίο ”αντίο” σε ένα από τα πιό διαλεκτά παιδιά τους, τον Συμπαραστάτη του Δημότη Θοδωρή Τζίνα, στην εξώδιο ακολουθία του. Και στη συνέχεια να τον συνοδεύσουν μέχρι την τελευταία του κατοικία.

Παρόντες στην συγκινητική τελετή ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρη Πασχαλιά και τους αντιδημάρχους Κ.Κούτουκα και Σ.Καψάλα, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Γιάννης Μαυρομάτης, Θοδωρής Τζέκος, Γιώργος Χατζηβαλάσης, Νίκος Παράσχος, Ντίνα Μώραλη και Δημήτρης Καπλάνης, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Επανομής Αντώνης Καζάκης, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Φεστερίδης.

Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία των στελεχών της πρώην δημοτικής παράταξης “Συμπολιτεία Θερμαϊκού” της οποίας βασικό στέλεχος και δημοτικός σύμβουλος ήταν ο τόσο πρόωρα και άδικα χαμένος αγωνιστής της τοπικής αυτοδιοίκησης και του δημοκρατικού-προοδευτικού κινήματος. Έτσι ανάμεσά τους διακρίναμε τους Παναγιώτη Ερμείδη, πρώην αντιδήμαρχο Περαίας, τον γιατρό Θοδωρή Ζδούκο και τον μηχανικό περιβάλλοντος Γιάννη Τσακμάκα, πρώην δημοτικούς συμβούλους της “Συμπολιτείας”, τους Επανομίτες Γιώργο Κανούλα, Αντώνη Παρταλιό, Κώστα Λυκεσά, Δήμητρα Τύμπα, Τάσο Κανούλα, Γιώτα Τέλλου και πάρα πολλούς άλλους.

Αμέσως μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας ένα σύντομο τελευταίο αποχαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους του Δήμου Θερμαϊκού ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Πασχαλιάς, ενώ τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο επικεφαλής της “Συμπολιτείας Θερμαϊκού”, Σπύρος Κουζινόπουλος, λέγοντας:

Το βαρύ και δύσκολο έργο

Eίνα βαρύ και εξαιρετικά δύσκολο το έργο που ανέλαβα φίλε Θοδωρή να σου απευθύνω τον ύστατο χαιρετισμό εκ μέρους όλων των συναγωνιστών και φίλων που συμπορευθήκαμε για μια πενταετία και πλέον στη δημοτική μας παράταξη “Συμπολιτεία Θερμαϊκού”. Φοβάμαι ότι δεν θα τα καταφέρω μέχρι τέλους, καθώς ήδη νιώθω βαρειά τα πόδια και τα χέρια μου τρέμουν από συγκίνηση και βαθύ πόνο.

Με μεγάλη θλίψη, με τις καρδιές μας σφιγμένες από τη δυσαναπλήρωτη απώλεια, αποχαιρετάμε σήμερα ένα δικό μας άνθρωπο. Αποχαιρετάμε ένα φίλο, σύντροφο, συνεργάτη, οικογενειάρχη, έναν καλό και δημιουργικό πολίτη, που όσοι γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του και πρωτίστως όλοι οι κάτοικοι της Επανομής έχουν να καταθέσουν μόνο θετικές μνήμες.

Με πόνο ψυχής, απευθύνουμε το στερνό κατευόδιο στον εξαίρετο αγωνιστή για τη δικαιοσύνη, τον συνάνθρωπο, το περιβάλλον και την αλήθεια, Θοδωρή Τζίνα. Τον δικό μας Θοδωρή που ξεχώριζε για πολλά. Πρωτίστως όμως για την εργατικότητα, τη δημοκρατικότητα, το ήθος και τη μεγάλη του αγάπη για την οικογένεια. Για τη λατρεμένη του σύζυγο Βάσω και τα πολυαγαπημένα του παιδιά Θανάση, Στέργιο και Θεοδώρα. Θρηνούμε έναν δικό μας Άνθρωπο με άλφα κεφαλαίο. Μία ευγενική φυσιογνωμία, που κέρδιζε τους πάντες με το χαμόγελό του, την προσήνεια και την ευγένεια που τον χαρακτήριζαν. Έναν ενεργό πολίτη διακριτικό, μεστό στα λόγια και αποτελεσματικό στις πράξεις.

Έφυγε, αλλά άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην Επανομή, στο Δήμο Θερμαϊκού, στους πολίτες της περιοχής μας και όλους τους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Καθώς υπηρέτησε το λειτούργημά του και την τοπική αυτοδιοίκηση με αρχές, με αξίες, με ήθος και ευγένεια. Κερδίζοντας δίκαια, με πολλή προσωπική δουλειά και διατηρώντας πάντα χαμηλούς τόνους, την εκτίμηση και το σεβασμό των συμπολιτών μας.

Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που τον γνώρισα πριν εννέα χρόνια, την άνοιξη του 2014 και είμαι τυχερός που τον είχα στενό συνεργάτη στη "Συμπολιτεία Θερμαϊκού" και στο δημοτικό συμβούλιο, όπου μαζί με τον Θοδωρή Ζδούκο και τον Γιάννη Τσακμάκα αλλά και με την πολύτιμη συνδρομή των δεκάδων μελών και φίλων της δημοτικής μας παράταξης, δώσαμε σκληρούς αγώνες για την προώθηση και επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν το Δήμο Θερμαϊκού και τους δημότες του. Για να αποτελέσει η περιοχή μας παράδεισο για τους κατοίκους της, αντί να είναι ουραγός των εξελίξεων.

Καταπιάνονταν με πάθος για τα προβλήματα του τόπου

Θυμάμαι το Θοδωρή να πασχίζει μέρες ολόκληρες να συντάξει, μετά από επιτόπιες έρευνες και μελέτες, αμέσως μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η καταιγίδα του 2016, έναν κατάλογο με 45 έργα που έπρεπε άμεσα να γίνουν στα όρια του Δήμου μας, από τα οποία τα 13 στην Επανομή. Όπως επίσης σε δικές του μελέτες στηρίχθηκαν οι προτάσεις μας για τον υγροβιότοπο στο "Φανάρι" της Επανομής, την αξιοποίηση προς όφελος των συμπολιτών μας των δύο κάμπινγκ της Επανομής και της Αγίας Τριάδας και όχι το ξεπούλημά τους, την ανάγκη καθιέρωσης της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας και τόσα άλλα.

Κι όταν το 2019 προχωρήσαμε στην αναστολή δράσης της "Συμπολιτείας", ο Θοδωρής δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για το καλό και το δίκαιο, για να επιλυθούν τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Η γενική εκτίμηση που έχαιρε από όλους, οδήγησε στις 12 Φεβρουαρίου 2020 το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού να τον εκλέξει ομόφωνα ως “Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης”, σε αναγνώριση της τεράστιας συνεισφοράς του και της αγάπης του για τον άνθρωπο. Θέση από την οποία μπόρεσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε δεκάδες συμπολίτες, βοηθώντας να βρουν το δρόμο της επίλυσης τα προβλήματα, μικρά και μεγάλα, που αντιμετώπιζαν.

Η ανάδειξη στο αξίωμα εκείνο του Θοδωρή Τζίνα έχει τη σημασία της και είναι ενδεικτική της προσωπικότητά του, δεδομένου ότι η επιλογή του έγινε μεταξύ 11 υποψηφίων, ενώ τον υπερψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι και από τις οκτώ διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις που υπάρχουν στο Δήμο Θερμαϊκού.

Να θυμίσουμε ότι ο Θοδωρής Τζίνας, μία ευγενική φυσιογνωμία, που κέρδιζε τους πάντες με το χαμόγελό του, την προσήνεια και την ευγένεια που τον χαρακτήριζαν, γεννήθηκε το 1967 εδώ στην Επανομή. Σπούδασε βιολογία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Περιβάλλον. Είχε μακρά επαγγελματική εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα αλλά και ως εκπαιδευτικός, ενώ από το έτος 2000 υπηρετούσε στο Υπουργείο Εργασίας ως Επιθεωρητής Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, έχοντας ασχοληθεί ιδιαίτερα με την εξέταση καταγγελιών για εργασιακά θέματα.

Η μεγάλη του μάχη για τη ζωή και τον συνάνθρωπο

Συγνώμη αν είπα πολλά. Πρέπει όμως να παρατηρήσω ότι κανείς μας, ακόμα και μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν ήθελε να πιστέψει ότι ο Θοδωρής μας θα έχανε την μάχη για τη ζωή που έδινε όλο αυτό διάστημα. Ίσως γιατί όλη του η ζωή, ήταν γεμάτη από αγώνες και μάχες: Για ιδανικά, αξίες, αρχές και για την πρόοδο του τόπου μας. Αξίες που οφείλουμε να σεβόμαστε και να υπηρετούμε όλοι.

Σε οποιαδήποτε θέση κι αν βρέθηκε, δεν σταμάτησε ποτέ ν’ αγωνίζεται για να γίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμπαραστάτης και συμμέτοχος στους αγώνες για την προστασία και την ανάπτυξη των κοινωνικών, οικονομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Για όσους υπηρετήσαμε την Αυτοδιοίκηση και όσους συνεχίζουν να την υπηρετούν, ο Θοδωρής αφήνει μια μεγάλη παρακαταθήκη και θα αποτελεί συνεχή πηγή έμπνευσης.

Μας λύπησε όλους η δύσκολη προσωπική δοκιμασία της υγείας του και η μεγάλη ταλαιπωρία που υπέστη. Αξιώθηκε όμως να λάβει τη βαθειά αφοσίωση και φροντίδα της οικογενείας του, της συζύγου του, των παιδιών του, των συγγενών που με θαυμαστή αντοχή και περίσσευμα ψυχής στάθηκαν πλάι του. Φτωχότερη είναι πλέον η Επανομή, ολόκληρος ο Δήμος Θερμαϊκού και δυσαναπλήρωτη η απουσία του.

Θα μπορούσε κανείς να μιλάει, ώρες για το μεγαλείο της ψυχής του, την καλοσύνη και τις αρετές του. Και δεν σας κρύβω ότι δυσκολεύομαι να πώ περισσότερα, γιατί φοβάμαι μήπως με τα φτωχά μου λόγια δέν αποδώσω τα πρέποντα και σμικρύνω το μεγαλείο του.

Φίλε Θοδωρή,

Σε αποχαιρετούμε, σήμερα, στο τελευταίο, στο μεγάλο ταξίδι της ζωής σου. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Έφυγες και άφησες στην οικογένειά σου αλλα και σε όλους τους γνωστούς και φίλους, ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Θέλουμε όμως να σε διαβεβαιώσουμε ότι το πέρασμά σου από τη ζωή και το πολύτιμο έργο σου δεν θα λησμονηθούν. Δέν θα σε ξεχάσου­με γιατί το φως και η καλοσύνη που σκόρπισες με το πέρασμά σου, δεν θα τα σβύσει ο θάνατος. Καλό ταξίδι πολυαγαπημένε μου Θοδωρή. Εκεί που πας να είσαι σίγουρος ότι πάντα θα σε θυμόμαστε και πάντα θα σε αγαπάμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.