Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Στα όρια κατάρρευσης λόγω ελλείψεων το Κ.Υ. Μηχανιώνας

Στα όρια της κατάρρευσης, οδήγησε η απερχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. το Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας που εξυπηρετεί μόνιμα τους 50.000 και πλέον κατοίκους του Δήμου Θερμαϊκού, αλλά και τους κατοίκους των γειτονικών οικισμών του Πλαγιαρίου και του Τριλόφου, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες που καταφθάνουν στην περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ενδεικτικό της απαξίωσης του Κ.Υ. Νέας Μηχανιώνας από αυτούς που εγκατέλειψαν στη μοίρα του το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, είναι και το γεγονός ότι το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό) που υπηρετεί σήμερα εδώ, καλύπτει μόλις το 38,89% των προβλεπόμενων θέσεων. Καθώς:

-Από τις προβλεπόμενες 21 θέσεις ιατρικού προσωπικού, υπηρετούν αυτή τη στιγμή μόνο 10, ενώ λείπουν 11 γιατροί.

-Από τους 6 νοσηλευτές που προβλέπονται, υπάρχουν οι 4 και λείπουν άλλοι 2.

-Από τους Επισκέπτες Υγείας, ενώ προβλέπονται 6 θέσεις υπάρχει μόνο ένας και απουσιάζουν 5, δηλαδή καλύπτεται μόλις το 16,67%.

-Από άλλο μη ιατρικό προσωπικό έχουν απομείνει μόνο 5 από τις 8 προβλεπόμενες θέσεις

-Στο διοικητικό προσωπικό είναι μόνο ένας στους δύο που προβλέπονται

-Στο τεχνικό γενικών καθηκόντων στις 4 θέσεις που προβλέπονται υπηρετεί μόνος ένας.

-Στην καθαριότητα δεν υπάρχει κανείς και το θέμα καλύπτεται από ένα επικουρικό άτομο

-Τέλος για το πλήρωμα του ασθενοφόρου από τις 6 θέσεις που προβλέπονται είναι μόνο ένας, δηλαδή ποσοστό κάλυψης 16,67%.

Δηλαδή συνολικά οι υπηρετούντες μόνιμοι στο Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας είναι σήμερα μόλις 21, αντί των προβλεπόμενων 54 θέσεων, δηλαδή λείπουν 33 άτομα ή ποσοστό κάλυψης μόλις 38,89%.


Μάγδα Γαβανά "Τα καταφέραμε με υπεράνθρωπες προσπάθειες"

Παρά τις τεράστιες αυτές ελλείψεις το Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας τα κατάφερε αρκετά καλά στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, κι αυτό, όπως εξηγεί η Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου, Μάγδα Γαβανά, Διευθύντρια ΕΣΥ, χάρη στις υπεράνθρωπες και μέχρι αυτοθυσίας προσπάθειες του προσωπικού. Καθώς, όπως λέει: "Δώσαμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους της υγείας τη μάχη της πανδημίας για να κρατήσουμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και την κοινωνία στα πόδια της".

Και πράγματι. Τα στοιχεία που μας δίνει η κ. Μάγδα Γαβανά είναι εντυπωσιακά. Καθώς στο Κ.Υ.Ν.Μηχανιώνας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο:

-41.600 άτομα πέρασαν κατά την εφημερία

-Περισσότερα από 39.000 άτομα στα τακτικά  ιατρεία κατόπιν ραντεβού

-Έγιναν 51.400 εμβόλια covid 19 και άλλοι 600 εμβολιασμοί covid 19  στο σπίτι.

- Επίσης έγιναν 13500 PCR και rapid tests ενώ διαγνώσθηκαν 5500 περιστατικά covid19. 

Έτσι, δεν είναι τυχαίο που τα έτη 2020 και 2021 ο Δήμος Θερμαϊκού είχε από τις χαμηλότερες αναλογίες θανάτων από covid. Κι αυτό ίσως εξαιτίας του γεγονότος ότι το Κ.Υ. Ν.Μηχανιώνας ήταν το μοναδικο Κέντρο Υγείας στην Ελλάδα που συμμετείχε στη διεθνή μελέτη ICOS,  μια ερευνητική μελέτη που διερευνά εάν άτομα που έχουν θετικά αποτελέσματα για τον COVID-19 θα νοσήσουν τόσο ώστε να εισαχθούν στο νοσοκομείο. 

Η Μάγδα Γαβανά που είναι υποψήφια βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Θεσσαλονίκης, αναφέρεται και στην πολιτική της δραστηριότητα αλλά και στους άλλους συνυποψηφίους της, λέγοντας ότι όσοι συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι άνθρωποι που ζούνε, δουλεύουν και ονειρεύονται σε αυτή την κοινωνία. Για να προσθέσει: "Είμαστε κομμάτι του λαού και θέλουμε να εκπροσωπήσουμε τα όνειρα και τις ανάγκες του. Γιατί, σε αντίθεση με την προπαγάνδα της δεξιάς περί «αριστείας», έχουμε να επιδείξουμε στελέχη που διαπρέπουν στην επιστημονική κοινότητα, στις τέχνες και τον αθλητισμό, χωρίς να χάνουν την κοινωνική τους αναφορά. Γιατί δεν πιστεύουμε στην ισόβια πολιτική «καριέρα», που γεννά φαινόμενα νεποτισμού. Γιατί προωθούμε την εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών τάξεων και ομάδων, ειδικά αυτών που υφίστανται αποκλεισμούς και διακρίσεις, με τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτιά μας.

Δυσκολεύομαι να μιλήσω για μένα και να «διαφημίσω» τον εαυτό μου. Ίσως γιατί σε όλη μου τη ζωή πίστευα πάντα στη συλλογική προσπάθεια, στη δύναμη της ομάδας. Οι συμπολίτες μου έχουν την ευκαιρία να δουν το βιογραφικό μου και να επιλέξουν. Θα ήθελα λοιπόν την στήριξη του κόσμου για να εξασφαλίσουμε ότι θα ακουστεί η φωνή του, για να αναδείξουμε τις ανάγκες του, για να σχεδιάσουμε μαζί το αύριο σε μια κοινωνία που φροντίζει και σέβεται τους ανθρώπους".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.