Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Βιβλίο για το φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα

Ένα ενδιαφέρον βιβλίο για το φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα, παρουσιάζεται την Κυριακή 7 Μαΐου 2023, ώρα 1.00 μ.μ. στο περίπτερο 15 / Εξώστης ΙΙ (ΔΕΘ – HELXPO), στο πλαίσιο της 19ης Διεθνούς  Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το βιβλίο του Κώστα Βογιατζή, "Νοέμβρης ’73…Πάτρα". 

Θα το παρουσιάσουν οι:

- Δημήτρης Δημητριάδης - αγωνιστής αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος Πάτρας

- Καλφακάκου Ρία - Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατάληψης Πολυτεχνικής ΑΠΘ ‘73

- Τριαντάφυλλος Μηταφίδης – μέλος Δ.Σ. Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974

Συντονίζει ο Ανδρέας Τσιλίρας, εκδότης

Όπως γράφει ο Κώστας Βογιατζής:

"Το Φοιτητικό Κίνημα, που τόσο μας λείπει σήμερα, υπήρξε μια σημαντική παράμετρος των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Αν περιοριστούμε στην περίοδο από την κατοχή και μετά, θα αναφερθούμε αρχικά σε αυτό που αναπτύσσεται στα χρόνια της αντίστασης, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ κυρίως.

Ακολουθεί το μεγάλο φοιτητικό κίνημα της δεκαετίας του ‘60 για το άρθρο 114 του Συντάγματος, την υπεράσπιση της δημοκρατίας και το διαχρονικό «αίτημα 15%» για την παιδεία, αλλά και το φοιτητικό κίνημα με κορύφωση τον Νοέμβρη του 1973. Μετά τη μεταπολίτευση του 1974 ακολουθεί αξιόλογο φοιτητικό κίνημα με τελευταία αναλαμπή το 2006 και τους αγώνες για την προάσπιση του άρθρου 16 του συντάγματος υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου.

Το Αντιδικτατορικό Φοιτητικό Κίνημα αποτελεί την πιο σημαντική και μαζική αντίδραση κατά της δικτατορίας. Στην περίπτωση της Πάτρας τα γεγονότα έχουν ιδιαίτερο βάρος καθώς, κατά την εξεταζόμενη στο συγκεκριμένο βιβλίο περίοδο, το πανεπιστήμιο της πόλης μετρά λίγα μόλις χρόνια λειτουργίας. Τα γεγονότα που εξιστορούνται αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 1972, ανεβάζουν συνεχώς το πολιτικό επίπεδο του Αντιδικτατορικού Φοιτητικού Κινήματος Πάτρας μέχρι την κορύφωση του Νοέμβρη ’73.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.