Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Η Ντόρα, η Δημοκρατία και η Β. Κορέα


του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Αν και παρακολουθήσαμε την επίσκεψη της προέδρου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρας Μπακογιάννη στο Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας, εντούτοις, λόγω και μιας ίωσης που μέρες τώρα μας ταλαιπωρεί, δεν μάθαμε όλες τις λεπτομέρειες από την «υποδοχή» που της επιφυλάχθηκε στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού από μέλη της «Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού. Και μείναμε έκπληκτοι, ακούγοντας σε βίντεο την πρώην υπουργό να απευθύνεται στους διαμαρτυρόμενους για το σάπιο πολιτικό σύστημα πολίτες και να τους λέει προκλητικά «αν δεν σας αρέσει η Δημοκρατία που έχουμε, να πάτε στη Βόρεια Κορέα»!!
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους το να παρεμποδίζεται κάποιος ομιλητής, από όπου κι αν προέρχεται, στην ελεύθερη διατύπωση των απόψεών του, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη τη στάση της κυρίας Μπακογιάννη. Καθώς τη θεωρούμε πρόκληση και ύβρη όχι μόνο απέναντι στους διαμαρτυρόμενους μέσα στην αίθουσα πολίτες, αλλά σε όλους τους κατοίκους του Θερμαϊκού και κατ΄επέκταση σε όλους τους Έλληνες. Και απορούμε που ο δήμαρχος κ. Αλεξανδρής και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Στεφανίδης δεν αντέδρασαν εκείνη την ώρα. Αφήνουμε δε ασχολίαστη τη στάση του ανεκδιήγητου αντιδήμαρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Ι.Βογιατζή που προκλητικά ζητούσε από τους πολίτες να αδειάσουν την αίθουσα.
Για ποια όμως Δημοκρατία κάνει λόγο η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας»; Για τη «Δημοκρατία» που την καπηλεύθηκε ένα σάπιο πολιτικό σύστημα για να οδηγήσει μετά από ένα «μεγάλο φαγοπότι» τη χώρα στα πρόθυρα της οικονομικής χρεωκοπίας; Για τη «Δημοκρατία» της οικογενειοκρατίας, της αναξιοκρατίας και της ρεμούλας; Για τη «Δημοκρατία» εκείνη που κάποιοι  πολιτικοί, προχώρησαν στη σύναψη του μνημονίου ή το επικρότησαν (λέγε με Ντόρα) και τώρα, βυθίζοντας τη χώρα στη φτώχεια και την ανέχεια και με το δεύτερο μνημόνιο ετοιμάζουν για τους Έλληνες δεσμά δεκαετιών;
Όπως πολύ σωστά υπογραμμίζει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Κώστας Χρυσόγονος, «αν και η Δημοκρατία στην Ελλάδα έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά εδώ και 38 χρόνια, στην πραγματικότητα, κάτω από τη δημοκρατική επιφάνεια κρύβονται πολιτικές δομές απολυταρχικού η φεουδαρχικού χαρακτήρα». Παραθέτοντας μάλιστα και στοιχεία που επιβεβαιώνουν την άποψή του. Καθώς όπως λέει, «από τους 94 πρωθυπουργούς που είχε η Ελλάδα από την απελευθέρωση του 1821 μέχρι σήμερα, οι 23 είχαν συγγενική σχέση μεταξύ τους. Ενώ επίσης την τριακονταετία 1974-2004, το 17% των βουλευτών που εξελέγησαν, δηλαδή το 1/6, είχαν μεταξύ τους συγγενική σχέση, χωρίς να υπολογίζονται γαμπροί και κουμπαριές».!!
Με βάση όλα αυτά, είχε δίκαιο κάποιος από τους διαμαρτυρόμενους πολίτες του Θερμαϊκού που φώναξε στην Ντόρα Μπακογιάννη την ώρα της αποχώρησής της από την αίθουσα ότι «τρεις οικογένειες καταστρέψατε την Ελλάδα».
Αλλά έτσι όμως πρέπει να λειτουργεί η Δημοκρατία; Μόνο για τους λίγους και μόνο για τα προνόμιά τους; Λέει ο Περικλής στον «Επιτάφιο» του (βιβλίο 2ο, κεφ. 37, 1) για μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Δημοκρατίας:
«Η αξιοκρατία, οι ίσες ευκαιρίες στην κατάληψη αξιωμάτων, αποτελεί βασική αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος. Είναι πολύ σημαντικό το ότι στην κατάληψη των αξιωμάτων βασικό ρόλο παίζουν οι ατομικές ικανότητες, το προσωπικό κύρος, η «αρετή». Η αρετή αυτή έχει διαφορετικό χαρακτήρα από ό,τι στα αριστοκρατικά ή ολιγαρχικά καθεστώτα, γιατί στηρίζεται όχι στην ευγενική καταγωγή ή την οικονομική δύναμη, αλλά στις ατομικές ικανότητες και το κύρος».
Πιστεύουμε ότι μετά το σοκ της οικονομικής κρίσης και μπροστά στο αδιέξοδο που έχει βρεθεί ο ελληνικός λαός, έχοντας πάρει το μάθημά του από τους πολιτικούς της μίζας, της αρπαχτής, της συμφοράς αλλά και του σάπιου συστήματος, θα τους στείλει γρήγορα στα σπίτια τους. Επιβεβαιώνοντας και αυτό που φώναξε στην κυρία Μπακογιάννη ένας από τους διαμαρτυρόμενους πολίτες του Θερμαϊκού: «Η ιστορία σας πρόλαβε, θα είστε σύντομα φαντάσματα του παρελθόντος»

*Δημοσιογράφος-συγγραφέας, τέως Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων

1 σχόλιο:

  1. Αν και βασικά συμφωνώ πως πρέπει να ακούμε τον άλλον και να κάνουμε μαζί του διάλογο...απορώ τι διάλογο μπορεί να κάνει κανείς με ανθρώπους που θεωρούν ότι ο απέναντί τους έχει μνήμη χρυσόψαρου....τι διάλογο να κάνει κανείς με ανθρώπους που αυτό το οποίο προσπαθούσαν προχτές να σου το παρουσιάσουν κίτρινο σήμερα ισχυρίζονται ότι είναι μπλε....και τι να πω με κάποιον που επιμένει ότι όλο αυτό το αντισυνταγματικό μαγείρεμα εξακολουθεί να είναι δημοκρατία....προτιμώ να κουβεντιάζω με το σκύλο μου...έχει πιο σταθερές απόψεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.