Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Η ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο


Οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται για τη ρύθμιση των χρεών τους προς το δημόσιο, μπορούν να ζητήσουν από την εφορία περισσότερες από 24 μηνιαίες δόσεις, αφού όμως να αποδείξουν με δικαιολογητικά την οικονομική τους αδυναμία, σύμφωνα με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου. Πλην όμως δεν έχει εκδοθεί ακόμη η βασική εγκύκλιος για την ενεργοποίηση της διάταξης του νόμου που προβλέπει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο χρεών μέχρι και σε 24 δόσεις.

Η σχετική προθεσμία λήγει στις 29 Φεβρουαρίου, την προσεχή Τετάρτη και πληροφορίες από το υπουργείο οικονομικών αναφέρουν ότι θα δοθεί παράταση, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
Το πλαίσιο της ρύθμισης προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών φυσικών και νομικών προσώπων προς το Δημόσιο μέχρι και σε 24 δόσεις. Το ύψος των χρεών που εντάσσεται είναι χρέη φυσικών προσώπων, μέχρι 10.000 ευρώ, και νομικών προσώπων, μέχρι 75.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατόπιν παρεμβάσεων της τρόικας, ο αριθμός των δόσεων περιορίστηκε από 60 που ήταν αρχικά σε 24, ενώ τέθηκαν και ανώτατα όρια χρεών προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση. Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 100 ευρώ, το μήνα, αλλά αν το ποσό των οφειλών υπερβαίνει το ποσό των 2.400 ευρώ, τότε αναγκαστικά οι δόσεις θα είναι υψηλότερες των 100 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι που θα ζητήσουν περισσότερες από 24, καλούνται με την εγκύκλιο του κ. Οικονόμου, να προσκομίσουν στην εφορία τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να πείσουν τον προϊστάμενο της ΔΟΥ να αποπληρώσουν τα χρέη τους εντός των 24 δόσεων. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν τα φυσικά πρόσωπα είναι: Οι φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών, το τελευταίο έντυπο Ε9, και τα αντίγραφα των περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ. Με τον τρόπο που περιγράφονται τα δικαιολογητικά δεν καλύπτονται περιπτώσεις νέων ανέργων ή μισθωτών που έχουν χάσει σημαντικό μέρος των αποδοχών τους λόγω των μειώσεων που έχουν υποστεί. Η υποβολή της τελευταίας φορολογικής δήλωσης, αφορά στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το προηγούμενο οικονομικό έτος, ενώ τώρα ο συγκεκριμένος φορολογούμενος μπορεί να είναι άνεργος.
Επίσης εξαιρετικά... ύποπτη θεωρείται η υποχρέωση προσκόμισης του εντύπου Ε9, όπου αναγράφονται τα ακίνητα, καθώς στην περίπτωση που κάποιος κατέχει δύο ή τρία ή περισσότερα ακίνητα, αλλά δεν έχει εισοδήματα ή εκείνα που έχει δεν επαρκούν για την κάλυψη των βασικών του αναγκών και την αποπληρωμή των χρεών του, ο έφορος μπορεί να του συστήσει να πωλήσει ένα ακίνητο για να αποπληρώσει την εφορία.
Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων διαγράφονται και προσαυξήσεις και συγκεκριμένα:
- Αν εξοφληθεί εφάπαξ διαγράφεται το 100% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
- Σε 2-12 μηνιαίες δόσεις, διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων.
- Σε 13-24 δόσεις, διαγράφεται το 75%.
- Σε 25-36 δόσεις, διαγράφεται το 60% των προσαυξήσεων.
- Σε 37-48 δόσεις, διαγράφεται το σε ποσοστό 45% των προσαυξήσεων.
- Σε 49-60 δόσεις, διαγράφεται το σε ποσοστό 25% των προσαυξήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.