Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Στο "σφυρί" η ΕΥΑΘ άμεσα


Επισπεύδεται η διαδικασία πώλησης του 40% της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), καθώς η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να βγει στον «αέρα» τον Απρίλιο ή τον Μάιο, αρκετούς μήνες πριν τον αρχικό στόχο, που ήταν ο Σεπτέμβριος ή ο Οκτώβριος. Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νίκος Παπαδάκης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ο ίδιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ΕΥΑΘ δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της.

«Δεν μας πέφτει λόγος αν πρέπει ή δεν πρέπει η εταιρεία να πωληθεί, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να εξυπηρετούμε την κινητικότητα που υπάρχει γύρω από τη διαδικασία [...] Νομίζω ότι ακόμη και αν η εταιρεία πωληθεί, πάλι θα ξαναγυρίσει [σε κρατικό έλεγχο], καθώς τα θέματα της διαχείρισης των υδατικών πόρων είναι σύνθετα και η πρακτική αυτή [της ιδιωτικοποίησης] δεν έχει κερδίσει δάφνες σε διεθνές επίπεδο», είπε ο κ.Παπαδάκης.
Πρόσθεσε ότι ήταν λογικό η πώληση της ΕΥΑΘ να προηγηθεί εκείνης της ΕΥΔΑΠ, καθώς μεταξύ άλλων «είναι χωρισμένα τα πάγια» (σ.σ.ανήκουν στην ΕΥΑΘ Παγίων). Παράλληλα, η ΕΥΑΘ έχει «πεδίον δόξης λαμπρό», στο πλαίσιο συνεργασιών με τους Καλλικρατικούς δήμους, καθώς και τις ΔΕΥΑ, για να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης στην περιοχή της Β. Ελλάδας και της Βαλκανικής.
Ωστόσο, ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αφού πρέπει να αποσαφηνιστούν μια σειρά από κενά, που αφορούν το ποιος θα ρυθμίζει την τιμολογιακή πολιτική, αλλά και ποιος θα αναλάβει τις επενδύσεις σε δίκτυα και τα απαιτούμενα έργα συντήρησης υποδομών.
Κατά τον κ.Παπαδάκη, ο ιδιώτης που θα «μπει» στην ΕΥΑΘ θα πρέπει να αναλάβει και τις επενδύσεις σε έργα συντήρησης δικτύου/εγκαταστάσεων, όπου υπάρχουν μεγάλα προβλήματα λόγω παλαιότητας. Τα απαιτούμενα κεφάλαια μόνο για τις βελτιώσεις στον βιολογικό καθαρισμό, πρόσθεσε, ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ, ενώ αν προστεθεί και η επεξεργασία λυματολάσπης φτάνουν στα 25-30 εκατ.
Ο κ.Παπαδάκης υποστήριξε ότι λόγω των πισωγυρισμάτων που καταγράφονται στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, υπάρχει αδυναμία σχεδιασμού σε βάθος χρόνου. Υπενθύμισε δε, ότι το πρώτο 40% από το «πακέτο» 74%, που ανήκει στο δημόσιο επρόκειτο να πωληθεί τον Αύγουστο του 2011 και το υπόλοιπο 34% φέτος. Πρόταση για «πάγωμα» τιμολογίων φέτος.
Κέρδη προ φόρων άνω των 20 εκατ. πέρυσι
Ανακοίνωσε ότι τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας υπολογίζεται ότι υπερέβησαν πέρυσι για πρώτη φορά το «φράγμα» των 20 εκατ. ευρώ (+62% σε σχέση με το 2010) και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω φέτος.
Αναφερόμενος στην τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας για την περίοδο μέχρι το 2016, γνωστοποίησε ότι η διοίκηση θα προτείνει στον βασικό μέτοχο (το ελληνικό δημόσιο) «πάγωμα» των τιμολογίων του 2012 στα επίπεδα του 2010 και μεσοσταθμικές αυξήσεις 1% ετησίως για την περίοδο ως το 2016. Πάντως, οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στο δημόσιο.
Ανεξαρτήτως των μεσοσταθμικών αυξήσεων, πρόκειται να υπάρξει ένα «μικρό τέλος» (σ.σ. ειδικό τέλος κύκλου νερού), ύψους 0,062 ευρώ ανά κυβικό, το οποίο θα καλύπτει το κόστος ξήρανσης λυματολάσπης. Το τέλος αυτό αναμένεται να ισχύσει από τον Μάιο του 2012, για το πρώτο τετράμηνο του έτους. Ο κ.Παπαδάκης σημείωσε ακόμη ότι την τελευταία δεκαετία οι καταναλωτές της ΕΥΑΘ αυξήθηκαν σε 510.000 από 431.000 το 2002, ενώ οι εργαζόμενοι μειώθηκαν σε 275 από 627 στο ίδιο διάστημα (με το εργατικό κόστος να έχει μειωθεί κατά 62%).

πηγή: Agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.