Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Κολακευτικά σχόλια για την "ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΝΕΤ"

Κολακευτικά σχόλια, απέσπασε η νέα μηνιαία εφημερίδα «ΘερμαϊκόςΝΕΤ» που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες, φιλοδοξώντας να προσφέρει ποιοτική ενημέρωση στην περιοχή της ανατολικής ακτής του Θερμαϊκού. Και πολλοί ήταν αυτοί που μας τηλεφώνησαν για να εκφράσουν τα συγχαρητήριά τους για το εγχείρημα αλλά και να ρωτήσουν για το κατά πόσο η νέα έκδοση θα είναι πραγματικά και ουσιαστικά ανεξάρτητη.
Αποδεχόμενοι την πρόταση των εκδοτών να βοηθήσουμε το δύσκολο εγχείρημα έκδοσης μιας νέας εφημερίδας τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, λάβαμε από αυτούς ορισμένες δεσμεύσεις αναφορικά με τη «γραμμή» της νέας έκδοσης. Και με βάση τις δεσμεύσεις αυτές, γράφουμε στο Editorial τα ακόλουθα:
Το αναγνωστικό κοινό, είναι ο τελικός κριτής για να αποφανθεί εάν και κατά πόσο η εφημερίδα αυτή πληροί τις προϋποθέσεις για σωστή ενημέρωση, μακριά από κραυγές και συνθήματα, δίχως υστεροβουλίες και καλυμμένες επιδιώξεις. Κι αυτό ακριβώς που μπορούμε να διαβεβαιώσουμε, είναι ότι δεν υπάρχουν πίσω από την «ΘερμαϊκόςΝετ» κανενός είδους συμφέροντα, πολιτικά, οικονομικά, παραταξιακά ή άλλα, παρά μόνο η επιθυμία κάποιων ανθρώπων να ενημερώνουν σωστά για τα όσα διαδραματίζονται στον τόπο τους.
Τι γίνει αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις αυτές; Τότε ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Κι εμείς που τηρήσαμε απαρέγκλιτα μία στάση ζωής, λειτουργώντας στην επαγγελματική μας σταδιοδρομία με γνώμονα πάντα τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και του πλουραλισμού, θα σταθμίσουμε σε μία τέτοια περίπτωση τη στάση μας.
Γιατί ήταν αναγκαία η έκδοση αυτής της εφημερίδας; Όπως γράφουμε και στο Editorial «θεωρούμε  ότι στην εξαιρετικά κρίσιμη και δύσκολη περίοδο που ζούμε, με τα προβλήματα των συμπολιτών μας να γιγαντώνονται και να αγγίζουν τα όρια της επιβίωσης, αυτό που έχουν όλοι ανάγκη, είναι η σωστή πληροφόρηση, η αντιμετώπιση των προβλημάτων, η ανάδειξη των όποιων ευκαιριών απασχόλησης μπορούν να προκύψουν, η καλλιέργεια ενός κλίματος αλληλεγγύης, ιδιαίτερα απέναντι στους ανήμπορους συνανθρώπους μας».
Με την ευκαιρία, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον φίλο Χρήστο Ιβάνοβιτς για το θερμό «καλωσόρισμα» που έκανε στο εγχείρημά μας μέσα από τις στήλες του www.activistis.gr . Και όπως έγραψε:
Καταρχήν να καλωσορίσουμε τη νέα αυτή εκδοτική προσπάθεια. Είναι πράγματι ένα δύσκολο οικονομικό εγχείρημα σε μια ιδιαίτερα κακή χρονική συγκυρία.
Βέβαια, διατυπώνει τον εύλογο προβληματισμό του για την επιτυχία της προσπάθειας, με τον δραματικό περιορισμό της διαφήμισης, λόγω κρίσης, αλλά και τις επιφυλάξεις του, καθώς διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει πολιτικός προσανατολισμός της εφημερίδας. Αλλά αυτός είναι και ο στόχος της νέας έκδοσης: Ένα καθαρά τοπικό έντυπο, που μαχητικά θα αναδεικνύει τα προβλήματα της περιοχής, που θα αντιμάχεται τη στασιμότητα, το τέλμα, την οπισθοδρόμηση, την εξάρτηση, τις σκοπιμότητες. Και που κυρίως, θα υποδεικνύει λύσεις, προκειμένου να μπορέσει η παραμελημένη μέχρι σήμερα περιοχή μας να βαδίσει στον δρόμο της ανάπτυξης, που τόσο ανάγκη έχει.
Πάντως, παρά την εποικοδομητική κριτική που ασκεί στη νέα εφημερίδα ο κ. Ιβάνοβιτς καταλήγοντας γράφει:Ανεξάρτητα όμως από τις επιφυλάξεις που διατηρούμε για τις στοχεύσεις που μπορεί να έχει το νέο έντυπο, του ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο και να αποκαλύψει έγκαιρα στους δημότες  την πολιτική κατεύθυνση που έχει.
Ευχαριστώντας για μία ακόμη φορά για τις ευχές, συμπυκνώνουμε και την «πολιτική κατεύθυνση» της νέας έκδοσης: Αγώνας για τοπική ανάπτυξη, Αγώνας, Αγώνας, Αγώνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.