Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Τραγικές ελλείψεις στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής

Τραγικές, είναι οι ελλείψεις στα αστυνομικά τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και Α.Τ. Μηχανιώνας, Επανομής και Ν.Επιβατών, με συνέπεια αυτά να υπολειτουργούν, την ίδια ώρα που αυξάνονται ραγδαία στην περιοχή τα κρούσματα ληστειών και κλοπών. Ήταν χαρακτηριστική η απάντηση που δόθηκε σε πολίτη, όταν αυτός τηλεφώνησε σε αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλει τη διάρρηξη στο σπίτι του: «Ελάτε από το τμήμα, δεν έχουμε περιπολικό αλλά ούτε και αστυνομικό να στείλουμε»!

Την  ίδια ώρα υπάρχουν αστυνομικά τμήματα χωρίς θέρμανση , χωρίς γραφική ύλη, περιπολικά παροπλισμένα και αστυνομικοί που τρέχουν σαν τον Βέγγο. Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί στο σύνολο των αστυνομικών τμημάτων της Θεσσαλονίκης. Το κερασάκι στη τούρτα; Τις τελευταίες μέρες  στην ΕΛΑΣ δεν υπάρχει ούτε και το ειδικό πλαστικό επικάλυμμα που απαιτείται για την κατασκευή ταυτοτήτων. Έχουν μάλιστα ειδοποιηθεί όλα τα αστυνομικά τμήματα να περιορίσουν την έκδοση ταυτοτήτων μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου καθώς τα αποθέματα χαρτιού και πλαστικού εξαντλήθηκαν.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θεόφιλο Παπαδάκη η συμπρωτεύουσα έχει αφεθεί κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού. Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετά αστυνομικά τμήματα καταφεύγουν σε λύσεις «αναγκαστικής συνεργασίας» και βγάζουν ένα περιπολικό αν οκτάωρη βάρδια για να πραγματοποιεί περιπολίες.
Για παράδειγμα τα αστυνομικά τμήματα, Πανοράματος , Πυλαίας και Θέρμης είχαν ένα περιπολικό το οποίο μέσα σε ένα μήνα έγραψε 40 χιλιάδες χιλιόμετρα με αποτέλεσμα σήμερα να έχει παροπλιστεί…
Οι ένστολοι καταγγέλλουν ακόμη πως στα κρατητήρια της ασφάλειας Θεσσαλονίκης αυτή την στιγμή υπάρχουν 50 ποινικοί κρατούμενοι . Τους φυλάνε όπως λένε παράνομα ενώ θα έπρεπε να είναι μέσα στην φυλακή αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί καθώς δεν υπάρχει χώρος. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην διεύθυνση Μεταγωγών όπου κρατούνται 100 άτομα ενώ η χωρητικότητα του είναι μόλις για 55 άτομα.
Οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και για τις τραγικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό που φτάνουν τις 1250 οργανικές κενές θέσεις και σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα στο προσεχές διάστημα θα στείλει μόλις 13 άτομα για να καλύψουν  αυτό το κενό. Την ίδια ώρα λένε οι αστυνομικοί το ελληνικό δημόσιο δαπανά ετησίως 22 εκατομμύρια ευρώ για ενοίκια κτιρίων όπου στεγάζονται τα αστυνομικά τμήματα.
Ερώτηση της Σταυρούλας Ξουλίδου στη Βουλή
Με ερώτησή της στη Βουλή η βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Σταυρούλα Ξουλίδου, υπογραμμίζει ότι ο νομός Θεσσαλονίκης χρειάζεται επαρκή αριθμό αστυνομικών που θα λύσει τα υπηρεσιακά προβλήματα στο ανθρώπινο δυναμικό αλλά κυρίως θα παρέχει αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.
 Οι ελλείψεις στις υπάρχουσες οργανικές θέσεις έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των 1.250 Αστυνομικών και ως εκ τούτου οι περισσότερες υπηρεσίες της περιοχής υπολειτουργούν. Πολλά αστυνομικά τμήματα του νομού βγάζουν από κοινού ένα περιπολικό για να καλύψουν μεγάλο αριθμό πληθυσμού αλλά και γεωγραφικής έκτασης, πράγμα που καθιστά δύσκολο το έργο της αστυνόμευσης σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης.
Επίσης, εξαιτίας αυτών των ελλείψεων δεν χορηγούνται ημερήσιες αναπαύσεις στο προσωπικό, το οποίο αναγκάζεται να υπηρετήσει πολλές νυχτερινές ώρες, με αποτέλεσμα την  καταπόνησή του και την έκθεση της σωματικής του ακεραιότητας σε κίνδυνο.

Παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα κλοπών και ληστειών πολλαπλασιάστηκαν και η εγκληματικότητα αυξήθηκε ραγδαία, γεγονός που έχει ενισχύσει το κλίμα φόβου και την ανασφάλεια των πολιτών.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.