Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Η "δωρεάν ενέργεια", και το κοίτασμα της Επανομής

 
Μ΄αυτές τις βαλβίδες "ταπώθηκε" το άνοιγμα του κοιτάσματος της
Επανομής, όταν διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν εκμεταλλεύσιμο
Στη φιέστα, που πρόσφατα οργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ.Γιώργος Τσαμασλής στην Περαία, για να ανακοινώσει ότι κατέρχεται ως υποψήφιος δήμαρχος στο δήμο Θερμαϊκού, εξήγγειλε μεταξύ των άλλων ότι θα αξιοποιήσει ως δήμαρχος τα ενεργειακά κοιτάσματα που υπάρχουν στην περιοχή, ώστε «να τροφοδοτηθούν οι κατοικίες και οι παραγωγικές μονάδες των δημοτών του Δήμου Θερμαϊκού με άφθονη δωρεάν ενέργεια».

Βέβαια, θα μπορούσε καλόπιστα κανείς να ρωτήσει γιατί δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον για το ζήτημα αυτό στα είκοσι ακριβώς χρόνια που ασχολείται με τα κοινά, αρχικά ως νομαρχιακός σύμβουλος, στη συνέχεια ως αντινομάρχης και τον τελευταίο χρόνο ως αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης. Μήπως γιατί γνώριζε ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου της Επανομής δεν είναι εκμεταλλεύσιμο εμπορικά;  Ίσως πάλι να σκέφθηκε ότι αφού δεν έχει αξία εμπορικά, θα προσφέρεται για εκμετάλλευση προεκλογικά.
Ας δούμε όμως πως έχει το ζήτημα:
Από αυτοψία επιστημόνων του ΥΠΕΚΑ στο κοίτασμα Επανομής

Το κοίτασμα της Επανομής
Το κοίτασμα φυσικού αερίου της Επανομής, που οι ειδικοί επιστήμονες το χαρακτηρίζουν ως «οριακό»,  ανακαλύφθηκε το 1988 στην περιοχή μεταξύ Ποταμού και Νέας Ηράκλειας  από την τότε «Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου» (∆ΕΠ-ΕΚΥ). Υπολογίζεται ότι περιέχει 500 εκατοµµύρια m3  αερίου (Mανιατάκης &
Σταµπολής, 2003), εκ των οποίων τα ωφέλιµα απολήψιµα αποθέµατα είναι της τάξης των
280-320 εκατοµµύρια m3. Η γεωλογική δοµή της περιοχής χαρακτηρίζεται από
Μεσοζωϊκούς µεταµορφωµένους ασβεστόλιθους που βρίσκονται θαµµένοι κάτω από
κλαστικά ιζήµατα του Τριτογενούς, (Ρούσσος & Μαρνέλης, 1995).

"Μικρό και κακής ποιότητας"
Σε ένα συνέδριο για τους υδρογονάνθρακες, που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2012 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, κ. Γρηγόρης Τσόκας, μιλώντας για το κοίτασμα φυσικού αερίου στην Επανομή, επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική προσπάθεια εκμετάλλευσής του, καθώς, όπως είπε «το κοίτασμα είναι υπαρκτό και μικρό». Για να προσθέσει ότι και «η ποιότητα του κοιτάσματος δεν είναι καλή».
Όπως αναφέρονταν δεκατρία χρόνια νωρίτερα, στις 24 Ιανουαρίου 1999, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους της χώρας, η εκμεταλλευσιμότητα του κοιτάσματος της Επανομής σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο διάθεσης ή χρησιμοποίησης του αερίου. Και επισημαίνονταν πως «οι έρευνες για ανακάλυψη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων απαιτούν γενικά μεγάλες επενδύσεις και είναι κατά κανόνα υψηλού κινδύνου».

Οι δηλώσεις Παπάζη
Οι δηλώσεις στα τέλη Οκτωβρίου 2011, στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER, που βρισκόταν ακόμη σε λειτουργία,  του ερευνητή σε θέματα πετρελαίου, Παντελή Παπάζη, ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου της Επανομής είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο, διαψεύσθηκαν τότε πανηγυρικά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τους ειδικούς επιστήμονες. Και μετά από αυτό δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση του κ.Παπάζη. Και όμως ο κ. Τσαμασλής στο βαρύγδουπο «Αναπτυξιακό σχέδιό» για το δήμο Θερμαϊκού, υιοθετεί και επαναλαμβάνει ότι με το κοίτασμα της Επανομής «θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που θα εξασφάλιζε τις ανάγκες της Κεντρικής Μακεδονίας για 25 χρόνια».
Καταλήγοντας πρέπει να πούμε ότι η εξαγγελία Τσαμασλή για «άφθονη δωρεάν ενέργεια» προς τους δημότες του Θερμαϊκού, μας θύμισε κάποιον άλλο υποψήφιο δήμαρχο στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, ο οποίος έταζε ότι θα μας έφερνε στο Θερμαϊκό φτηνό πετρέλαιο από τη Λιβύη, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού του…. Καντάφι. Είναι στη μοίρα φαίνεται των κατοίκων της περιοχής να ακούνε παραμυθάκια τύπου Μυγχάουζεν κάθε παραμονές εκλογών!

Περισσότερα για το κοίτασμα της Επανομής, διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.