Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Η χάνουκα και οι χάνοι

του Θανάση Καρτερού στην «Αυγή»
Αυτή τη φορά, παιδιά, πρέπει να το παραδεχτούμε: Ούτε στόχο βρήκαμε, ούτε σύριζα περάσαμε. Στην άλλη άκρη βρέθηκαν οι επιτροπές και οι προτροπές μας - και μας προέκυψε εκτροπή και ολίγο από ντροπή, αντί για την επιδιωκόμενη ανατροπή. Διότι, ενώ διυλίζαμε τον κώνωπα του εκ Μεσσηνίας Οδυσσέως, την κατάπιαμε την κάμηλο του εκ Κοζάνης Θεοδώρου. Που με τόσες λυχνίες επτάφωτες, τόση εβραϊκή ετυμολογία και τόσο Κασιδιάρη, μας κάθισε, όπως ήταν φυσικό κι επόμενο, στο στομάχι. Μερικά πράγματα δεν χωνεύονται, βλέπετε, με τίποτε.

Αλλά όλα κι όλα. Όπως λένε και οι τοπικοί αρμόδιοι, τηρήθηκαν οι κανόνες του καταστατικού. Μπορεί να πέρασαν οι λυχνίες, η ετυμολογία και ο Κασιδιάρης στο ντούκου, αλλά το καταστατικό όχι. Με τήρηση του καταστατικού επίσης κατάπιαν την πρόταση κατά σειρά: Η αρμόδια επιτροπή, ο αρμόδιος γραμματέας, η αρμόδια γραμματεία και η αρμοδιότερη όλων Κεντρική Επιτροπή. Με εισήγηση του προέδρου και αφού πρώτα εγκρίθηκε το κατάλληλο πακέτο της διαδικασίας κατάποσης.
Τούτων δοθέντων καλόν είναι όχι μόνο να επανεξεταστεί η υποψηφιότητα της επτάφωτης, αλλά και να εξεταστεί πώς με τόσο καταστατικό, τόσες διαδικασίες και τόσα όργανα δεν φωτίστηκε η σκοτεινή πλευρά της λυχνίας. Για την οποία δεν ισχύει το λυχνίας σβεσθείσης, διότι μισή ώρα να αφιέρωνε κανείς στο Διαδίκτυο θα φωτιζόταν και για τη λυχνία και για τον Κασιδιάρη και για την ετυμολογία - ακόμα και για την παπαρολογία. Γιατί και χάνος, που λέει ο λόγος, να είσαι, τόση χάνουκα δεν κρύβεται.
Κι εμείς όμως, αγαπητοί εκτός επιτροπών τιμητές, εκτιμητές και επιτιμητές; Πώς τόσοι πολλοί και τόσο πολύ αρρωστήσαμε έως θανάτου με τον Οδυσσέα εκ ΠΑΣΟΚ, ενώ αισθανθήκαμε απλώς κάποιες ενοχλήσεις με τον Θεόδωρο του σοκ; Και τι θα απαντήσουμε τώρα σε όσους μας εγκαλούν ότι σε ένα κόμμα δεν συγχωρείται η στιγμή της αδυναμίας που επιτρέπει να το βιάζουν; Ότι δεν ξέραμε; Ή ότι ήμασταν απασχολημένοι με τα μνημονιακά καντήλια και μας ξέφυγαν οι μνημειώδεις επτάφωτες;
Πάντως τη σφαλιάρα τη φάγαμε. Το θέμα τώρα είναι η διαχείριση της: Αν θα αρχίσουμε να τη μοιράζουμε ο ένας στον άλλο ή θα ψαχτούμε και θα ψάξουμε πώς να την αποφύγουμε στο μέλλον. Που μας επιφυλάσσει δυστυχώς πολλή χάνουκα για να είμαστε χάνοι...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.