Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Ταρακουνήθηκε ο Θερμαϊκός από το σεισμό!

Ταρακουνήθηκε ο Θερμαϊκός, όπως και η υπόλοιπη χώρα, από το σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12,25 στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. Αρκετοί κάτοικοι σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του δήμου Θερμαϊκού βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους, δεν σημειώθηκε όμως γενικευμένος πανικός.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ στην Αλεξανδρούπολη, έπεσε το τηλεοπτικό σήμα. Αναφέρθηκε ένας ελαφρά τραυματισμένος στη Λήμνο, ενώ στην Κωνσταντινούπολη υπήρξαν περίπου 100 τραυματίες.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η δόνηση ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών, είχε επίκεντρο νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης (Γεωγραφικό Πλάτος: 40.2302° - Γεωγραφικό Μήκος: 25.3621°) και εστιακό βάθος 5 χλμ.
Αστυνομικές πηγές της Σαμοθράκης ανέφεραν πριν λίγο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι "ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και είχε μεγάλη διάρκεια, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών".
Τραυματισμοί και ζημιές στη Λήμνο
Ένας βρεττανός τουρίστας τραυματίστηκε ελαφρά στο αεροδρόμιο της Λήμνου, καθώς κατά τη διάρκεια του σεισμού των 6,3 βαθμών κατέπεσε τμήμα ψευδοροφής. 
Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ από το τμήμα των επειγόντων στο νοσοκομείο της Λήμνου, "το συμβάν αντιμετωπίστηκε από το γιατρό του αεροδρομίου". 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με θλαστικά τραύματα μια μητέρα και το παιδί της από το χωριό Κορνός, που κατά τη διάρκεια του σεισμού προσπάθησαν να προστατευθούν κάτω από ένα τραπέζι. 
Το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω του σεισμού, αν και κατά τη διάρκεια της δόνησης έγινε πρόσκαιρη διακοπή της ηλεκτροδότησής του, πρόβλημα που τώρα έχει αποκατασταθεί.
Στη Λήμνο, υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο αεροδρόμιο του νησιού, καθώς επίσης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας. 
Επίσης υπήρξαν κατακρημνίσεις σαθρής τοιχοποιίας σε παλαιές κατοικίες στην ύπαιθρο της Λήμνου, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών στη Λέσβο, τουλάχιστον σύμφωνα με τοπικές αστυνομικές αρχές.
6,3 ρίχτερ ο σεισμός λένε Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και ΑΠΘ
Στους 6,3 βαθμούς προσδιορίζει το μέγεθος του σεισμού στη Λήμνο επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. 
Όπως δήλωσε η σεισμολόγος Γεωργία Πανοπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΕ, ο σεισμός που χαρακτηρίζεται πολύ ισχυρός ήταν επιφανειακός. 
Το επίκεντρο υπολογίζεται στα 20 χλμ Νότια, Νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης, και 296 χμ Βόρεια Βορειοανατολικά της Αθήνας. 
Όπως είπε η κ. Πανοπούλου, θα υπάρξει αρκετή μετασεισμική ακολουθία ενώ ήδη έχουν σημειωθεί δυο σημαντικοί μετασεισμοί ένας μεγέθους 4,7 βαθμών και ένας 5 βαθμών. 
Ο τομέας Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ επίσης ανακοίνωσε μέγεθος σεισμού στους 6,3 βαθμούς, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Βασίλης Καρακώστας Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δόνηση έγινε μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, 25 χλμ νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης. "Πρόκειται για σεισμό, που έγινε στο σύστημα της τάφρου του βορείου Αιγαίου, όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Είναι η προς τα δυτικά προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας".
Όπως τόνισε ο κ Καρακώστας, "η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι θα έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει αν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός το προσεχές διάστημα. Το θετικό για τους κατοίκους των νησιών της περιοχής είναι ότι ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο".
Μεγέθους 6,4 ρίχτερ ο σεισμός λέει το  U.S. Geological Survey
Στους 6,4 βαθμούς προσδιορίζει το μεγέθους του σεισμού ο οποίος σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Β. Ελλάδος, σε απόσταση 77 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης, το αμερικανικό γεωλογικό Ινστιτούτο "U.S. Geological Survey", μετέδωσε πριν λίγο το πρακτορείο Ρόιτερς.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χλμ. Η δόνηση έγινε αισθητή από κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, στην γειτονική Τουρκία, επί δεκάλεπτο. 
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου η δόνηση έγινε αισθητή και στα τουρκικά παράλια, δίχως όμως αναφορές ζημιών. 
Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, "ο σεισμός έγινε στις 12:25 με προκαταρκτικό μέγεθος 6,5 βαθμούς ρίχτερ. Έγινε στο Βόρειο Αιγαίο στο ρήγμα της Ανατολίας. Έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Σαμοθράκη και τη Λήμνο", όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, "οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ μικρές ζημιές". 
Όπως επεσήμανε ο κ.Λέκκας, "τα κτίρια στα δυο αυτά νησιά είναι πολύ καλά και το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα".
Σε ετοιμότητα ο στρατός
Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου τέθηκε σε ετοιμότητα ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να παράσχει κάθε βοήθεια σε Σαμοθράκη και Λήμνο, εφ' όσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές, μετά τον σεισμό 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο του ρήγματος της Ανατολίας. 
Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε σχετικές οδηγίες στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και στη συνέχεια επικοινώνησε με τους δημάρχους Λήμνου και Σαμοθράκης προκειμένου να έχει ιδία αντίληψη για την κατάσταση που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές.
Μέχρι τη Σόφια έγινε αισθητός ο σεισμός-Τρόμαξαν οι κάτοικοι

Αισθητός έγινε στη Σόφια καθώς και σε πόλεις της νότιας Βουλγαρίας ο ισχυρός που σημειώθηκε νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης. 
Όπως ανέφερε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωδαισίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, καθηγητής Εμίλ Μπότεφ ο σεισμός εντάσσεται στην κανονική σεισμική δραστηριότητα του Βορείου Αιγαίου . 
"Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα στη φύση. Η προσωπική μου εκτίμηση, βάση της μακροχρόνιας εμπειρίας μου, είναι ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός ενώ θα υπάρξουν χιλιάδες μετασεισμοί", ανέφερε ο κ . Μπότεφ.
Ο σεισμός τρόμαξε τους κατοίκους της Σόφιας και των πόλεων Κίρτζαλι , Χάσκοβο και Μπλακόεβγκρατ οι κάτοικοι των οποίων βρήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.