Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Όλα στο σφυρί από τη συγκυβέρνηση που ζητά την ψήφο μας

Ξεπουλάνε ακόμη και τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης!!
To θράσος του ΤΑΙΠΕΔ και της συγκυβέρνησης που βρίσκεται πίσω του δεν έχει όρια, καθώς μετά το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας και την «Τούμπα» του Μεσημερίου, πουλάει τώρα στα κρυφά κι ένα τμήμα 19 στρεμμάτων της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται, όπως γράφει ο Σάκης Αποστολάκης στην «Ελευθεροτυπία», για ένα τμήμα στην περιοχή Σαλαμίνα, εκεί όπου βρίσκεται ο Ναυτικός Ομιλος Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, ο χώρος, ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου, προορίζεται για αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις, όπως και για χρήσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Η συγκεκριμένη έκταση των 19 στρεμμάτων βγαίνει προς πώληση εν κρυπτώ και χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση.
Η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης παραδόθηκε μόλις πριν από 6 μήνες στους πολίτες, έπειτα από εργασίες που διήρκεσαν 3 χρόνια και πραγματοποιήθηκαν με χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους. Και αμέσως οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της πόλης, βρήκαν εκεί ένα χώρο περιπάτου, ένα καταφύγιο για τις οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων. Πεζοί, ποδηλάτες, οικογένειες, δεδομένης της μείωσης του εισοδήματός τους λόγω των μνημονίων τής συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, βρίσκουν στη Νέα Παραλία έναν οικονομικό και ανέξοδο τρόπο για να βγουν από το σπίτι.
Το συγκεκριμένο ακίνητο που το ΤΑΙΠΕΔ βγάζει προς πώληση «κόβει» στα δύο το πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας, και τίθεται έτσι, εμβόλιμα, μέσα στο δημόσιο τμήμα της ένα ιδιωτικό, το οποίο προορίζεται για ανάπτυξη ιδιωτικών δραστηριοτήτων αθλητισμού, πολιτισμού και ψυχαγωγίας, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Μια άλλη πτυχή του θέματος είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρηματοδότησε την ανάπλαση της Νέας Παραλίας ακριβώς επειδή ήταν δημόσιος χώρος. Και τώρα η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ παίρνουν αυτό το χώρο που αναπλάστηκε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, του αλλάζουν χρήση, και από δημόσιο τον κάνουν ιδιωτικό, και τον βγάζουν στο σφυρί.
Υπογραμμίζεται ότι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η Νέα Παραλία έχει συντελεστή δόμησης μηδέν. Το οποίο σημαίνει ότι απαγορεύεται η ανέγερση οποιουδήποτε κτηρίου ή εγκατάστασης. Κι ενώ το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι πρόκειται για χώρο πρασίνου, προτείνει την εγκατάσταση άλλων χρήσεων. Λέει, δηλαδή, απροκάλυπτα ότι επίκειται αλλαγή της χρήσης.
«Η χρήση θα αλλάξει εν μια νυκτί αν ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, το οποίο επιτρέπει την ανεξέλεγκτη δόμηση στις παραλίες. Ετσι υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε και στο συγκεκριμένο ακίνητο της Νέας Παραλίας, ανάλογα με τις επιθυμίες και τα σχέδια του κάθε "επενδυτή" και διαφόρων ειδών "πολιτιστικά κέντρα" και ιδιωτικού τύπου δραστηριότητες αθλητισμού και ψυχαγωγίας, ενώ στην ανάρτηση της πώλησης στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν περιβαλλοντικοί ή άλλοι περιορισμοί», τονίζει στην «Ε» η επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Γειτονιές σε δράση, Οικολογία-Αλληλεγγύη-Πολιτισμός», Ελεάννα Ιωαννίδου.
«Εμείς στην παράταξη "Γειτονιές σε δράση" θα αντιδράσουμε και θα υπερασπιστούμε τους δημόσιους χώρους, τον αιγιαλό και τη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης γιατί είναι συνταγματικό μας δικαίωμα και υποχρέωση», τονίζει η Ε. Ιωαννίδου. Καταγγέλλει τις αδιαφανείς διαδικασίες με τις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθεί εν κρυπτώ, χωρίς να υπάρξει ανακοίνωση της πώλησης και χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση, να πουλήσει το συγκεκριμένο τμήμα της Νέας Παραλίας, η οποία, όπως τονίζει, πρέπει να έχει κοινόχρηστο χαρακτήρα και όλοι οι πολίτες να έχουν το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σ' αυτήν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.