Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Μία όμορφη προσπάθεια με καρπούς για το μέλλον

του Πάνου Ζέρβα
Οι Μαυρομάτης και Τσαμασλής θα μονομαχήσουν στον β’ γύρο. Τράτζικ μεν, έτσι θέλησαν οι ψηφοφόροι δε. Αντίθετα με τις άλλες τρεις παρατάξεις, η Συμπολιτεία πήρε μέρος στις δημοτικές εκλογές για πρώτη φορά, καθώς είναι μια νέα δημοτική κίνηση.
Το αποτέλεσμα καλύπτει τον βασικό μας στόχο, να πετύχουμε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Δεν καλύπτει το κάτι παραπάνω που θέλαμε, να διεμβολίσουμε το παλαιοκομματικό δίδυμο και να συμμετάσχουμε στο β’ γύρο.

Θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα; Προφανώς ναι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Αλλά αυτό το ερώτημα έχει πλέον φιλολογικό ενδιαφέρον. Εκείνο που έχει σημασία είναι η Συμπολιτεία να αντέξει στο χρόνο, να λειτουργήσει ως παράταξη μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, να έχει θετική παρουσία στην περιοχή, χωρίς χρονικά ή άλλα χάσματα. Έτσι ώστε την επόμενη φορά να μη χρειαστεί να γίνουν τα πάντα εξαρχής, όπως συνέβη σ’ αυτές τις εκλογές.
Η Συμπολιτεία είχε τρεις σημαντικές από κάθε άποψη παρεμβάσεις: την Πρωτομαγιά στο κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, το οποίο έχει βγει στο σφυρί από το ΤΑΙΠΕΔ, την ανοιχτή εκδήλωση για τη διάβρωση των ακτών, στις 11/5, και την ενεργή συμμετοχή πολλών μελών και φίλων της στο δημοψήφισμα για το νερό. Αυτές οι δράσεις αφενός δείχνουν παραστατικά τη διαφορά της Συμπολιτείας από τις παλαιοκομματικές παρατάξεις στο Δήμο Θερμαϊκού και αφετέρου δημιουργούν παρακαταθήκες για το μέλλον.
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της Συμπολιτείας είναι ότι λειτούργησε ως μια σχετικά ευρεία τοπική πολιτική συμμαχία. Βασική προϋπόθεση για να αντέξει στο χρόνο είναι να λειτουργήσει αυτόνομα, στα αυτοδιοικητικά πλαίσια, στηριζόμενη στο πρόγραμμά της και στον χαρακτήρα που διαμόρφωσε κατά την προεκλογική περίοδο. Αν συμβεί αυτό, η Συμπολιτεία πράγματι ήρθε για να μείνει στο Δήμο Θερμαϊκού.
Συνελόντι ειπείν… ήταν μια όμορφη προσπάθεια, με καθαρά πολιτικά και αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, με συλλογική δουλειά σε πολύ καλό κλίμα, η οποία μπορεί και πρέπει να αφήσει καρπούς για το μέλλον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.