Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Oι κρίσιμες εκλογές για την Ευρωβουλή


Κρίσιμη είναι η αυριανή εκλογική αναμέτρηση για το Ευρωκοινοβούλιο και από τις 07:00 το πρωί της Κυριακής, οι Έλληνες καλούνται να δηλώσουν με σταυρό προτίμησης τους υποψηφίους ευρωβουλευτές που προτιμούν να στείλουν στις Βρυξέλλες. Ο καθένας μπορεί να βάλει έως τέσσερις σταυρούς στο ψηφοδέλτιο που προτιμά, το οποίο και θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ των 42 συνδυασμών που κατεβαίνουν σ' αυτές τις εκλογές.

Συνολικά κάθε συνδυασμός, που θα κατέλθει στις ευρωεκλογές έχει δικαίωμα να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο μέχρι και 42 υποψηφίους, αριθμό δηλαδή διπλάσιο από εκείνο των 21 ευρωβουλευτών που εκλέγει η Ελλάδα. Παράλληλα, καθιερώθηκε πως στα ψηφοδέλτια θα εφαρμοστεί η ποσόστωση υπέρ των γυναικών, όπου το ένα τρίτο των υποψηφίων πρέπει να απαρτίζεται από το λεγόμενο «ασθενές φύλο».
Δεν ισχύει στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές ο θεσμός του ετεροδημότη εκλογέα και συνεπώς όλοι οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στον Δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
Για τις ευρωεκλογές ισχύει ο θεσμός του ετεροδημότη
Ωστόσο, στις ευρωκλογές ισχύει ο θεσμός του ετεροδημότη και για να ψηφίσουμε, χρειαζόμαστε είτε την αστυνομική μας ταυτότητα, είτε το διαβατήριο, είτε την άδεια οδήγησης, είτε το βιβλιάριο υγείας.
Όσοι, εκ παραδρομής, δεν συμπεριλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούμε να ψηφίσουμε σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου, στον οποίο είμαστε εγγεγραμμένοι, αρκεί να λάβουμε την ημέρα των εκλογών από τον δήμο που είμαστε εγγεγραμμένοι πιστοποιητικό εγγραφής στα Δημοτολόγια ή τα Μητρώα Αρρένων με την ένδειξη «Εκδίδεται αποκλειστικά για της εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 και 25ης Μαΐου 2014»
Στις 7 το απόγευμα κλείνουν οι κάλπες
Πάντως και στις προηγούμενες αναμετρήσεις για την Ευρωβουλή εξακολουθεί να ισχύει το όριο του 3% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, ώστε κάποιος συνδυασμός να μπορέσει να εκπροσωπηθεί.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Γύρω στις 21.30 με 22.00 το βράδυ αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ξεκινήσουν να μεταδίδονται μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, καθώς η ευρωπαϊκή οδηγία είναι να κλείσουν πρώτα οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα των χωρών της ΕΕ. Τα αποτελέσματα σε όλες τις χώρες θα ανακοινωθούν την Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.