Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Οργή για δίωξη κατά 6 δημοτικών συμβούλων Θεσσαλονίκης

Οργή και αγανάκτηση, προκαλεί η δίωξη έξι αιρετών του Δήμου Θεσσαλονίκης, μελών της Οικονομικής Επιτροπής, που  κλήθηκαν σε απολογία από τον γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, Αθ. Καρούντζο, με την κατηγορία ότι δεν άσκησαν έφεση κατά πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε 560 συμβασιούχους του δήμου, οι οποίοι διεκδίκησαν και πέτυχαν τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

Η υπόθεση προκάλεσε και την παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος ζήτησε τον πειθαρχικό έλεγχο των εμπλεκομένων αιρετών, καθώς και τον καταλογισμό της δαπάνης που προκλήθηκε για το δημόσιο στα υπαίτια πρόσωπα.
Στα απολογητικά τους υπομνήματα προς τον κ. Καρούντζο οι έξι δημοτικοί σύμβουλοι ακολούθησαν κοινή υποστηρικτική γραμμή όσον αφορά το νομικό σκέλος, με κύρια σημεία το ότι για το ζήτημα υπήρξε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία και σεβάστηκε η Οικονομική Επιτροπή, το ότι οι συμβασιούχοι, όπως αναγνώρισε και το δικαστήριο, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και το ότι δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Όμως το ενδιαφέρον βρίσκεται και στα έγγραφα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, στα οποία αναφέρεται πως οι συμβάσεις των 560 αυτών εργαζομένων που απασχολούνταν στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου και σε διάφορες άλλες διοικητικές υπηρεσίες μετατράπηκαν "παρανόμως" σε συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου. Είναι χαρακτηριστικό της υπόθεσης πως στον επανέλεγχο των συμβάσεων που έγινε το προηγούμενο διάστημα δεν βρέθηκε τίποτα μεμπτό για τους υπαλλήλους του Δήμου Θεσσαλονίκης, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι έλεγχοι δεν έχουν στόχο τα πλαστά χαρτιά αλλά τη δημιουργία δεξαμενής εργαζομένων προς απόλυση. Φαίνεται πως απώτερος στόχος της υπόθεσης, είναι οι 560 εργαζόμενοι να αποτελέσουν μέρος του σχεδίου Μητσοτάκη για 5.500 απολύσεις που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων μέχρι τα Χριστούγεννα.
Μηταφίδης: Πολιτική η δίωξη μας
Μεταξύ των έξι αιρετών που κλήθηκαν σε απολογία είναι και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης που παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου στην οποία χαρακτήρισε “πολιτική” τη δίωξη του με στόχο την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην αυτοδιοίκηση.
“Εμείς υπερασπιζόμαστε τη μόνιμη και σταθερή εργασία στο δημόσιο” υποστήριξε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και προσέθεσε πως “δε δεχόμαστε μια ευνουχισμένη -νομικά και οικονομικά- αυτοδιοίκηση”.
“Είμαστε σε πόλεμο. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να σπάσει τα δεσμά της”, είπε και χαρακτήρισε “μακρύ χέρι του κράτους” τον γ.γ αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.
Από τη πλευρά τους οι νομικοί εκπρόσωποι της “Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη” Β. Φιρριπή και Α. Κουλιούφας έκαναν λόγο για “αβάσιμη δίωξη” ενώ υπογράμμισαν πως οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έκαναν τίποτα άλλο πέρα από το να εφαρμόσουν την απόφαση του δικαστηρίου. Ο Α. Κουλιούφας μάλιστα έκανε λόγο για "συκοφαντική" δίωξη που κρύβει "πολιτικές προθέσεις" ενώ ο Τρ. Μηταφίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει ακόμη και νομικά για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Επιπλέον οι νομικοί εκπρόσωποι ζήτησαν να τεθεί στο αρχείο η πειθαρχική δίωξη και να ανασταλεί κάθε πειθαρχική διαδικασία μέχρι την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ επί της αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει ο Δήμος”.
“Ας είχαν τα πολιτικά κότσια να παραπέμψουν όλο το δημοτικό συμβούλιο που έλαβε την απόφαση”, είπε από τη πλευρά της η δημοτική σύμβουλος Ρ. Καλφακάκου.

Τέλος στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και περιφερειακή σύμβουλος Δ. Χαραλαμπίδου, το μελος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΕΔΚΜ Σ. Φάμελλος, ο οποίος μετέφερε και τη συμπαράσταση της ΠΕΔΚΜ, ο δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης Α. Τελίδης, ο Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του Δήμου Κ. Ξανθόπουλος και η Πρόεδρος του Σωματείου των Συμβασιούχων Α. Μαργαρίτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.