Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Μεγάλο ενδιαφέρον για φυσικό αέριο στην Κεντρική Μακεδονία

Εξαιρετικά μεγάλο αριθμό αιτήσεων προσέλκυσε το πρόγραμμα αντικατάστασης των λεβήτων πετρελαίου θέρμανσης με λέβητες φυσικού αερίου, στη Θεσσαλονίκη, που ζητούσε μετ’ επιτάσεως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και μια σειρά από άλλους φορείς και κυρίως Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος και τελικά υιοθέτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πλέον η Περιφέρεια ζητάει συνέχιση του προγράμματος, δηλαδή της επιδότησης, ώστε να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των Θεσσαλονικέων που επιθυμούν να αλλάξουν καύσιμο για τη θέρμανση στα σπίτια τους.
Το πρόγραμμα της επιδότησης της αλλαγής λέβητα για τη Θεσσαλονίκη είχε προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ (από τα συνολικά 15 εκ. ευρώ που διατέθηκαν για τις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας). Το διαθέσιμο ποσό όμως ήδη έχει εξαντληθεί, καθώς υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Χτες, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενημερώθηκε από το διευθυντή εμπορικών δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Λεωνίδα Μπακούρα, για την αθρόα συμμετοχή των ενδιαφερομένων και την επιτυχημένη πορεία του προγράμματος.
«Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των πολιτών και με δεδομένη την υπερκάλυψη των διαθέσιμων 2 εκ. ευρώ που δόθηκαν για την επιδότηση των νοικοκυριών της Θεσσαλονίκης για το 2014, διεκδικούμε την ανανέωση του προγράμματος παροχής κινήτρων για το φυσικό αέριο και για το 2015 με νέα κονδύλια. Ταυτόχρονα, κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να προωθήσουμε το αίτημα χιλιάδων συμπολιτών μας για επέκταση του δικτύου παροχής φυσικού αερίου και στις υπόλοιπες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
«Η ανταπόκριση του κόσμου είναι τεράστια και ήδη, με βάση την τρέχουσα συλλογή αιτήσεων, το προβλεπόμενο κονδύλι του προγράμματος για το 2014 αναμένεται να καλυφθεί», τόνισε ο κ. Μπακούρας, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη συνέχισης του προγράμματος για το 2015.
Το πρόγραμμα «έτρεξε» από το ΥΠΕΚΑ, διότι η επιδότηση γίνεται για περιβαλλοντικούς λόγους (περιορισμός αιθαλομίχλης) και η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει κάνει ήδη επαφές προκειμένου, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη να συνεχιστεί το πρόγραμμα και να επεκταθεί τόσο η χρηματοδότηση, όσο και ο χρόνος για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.
Μάλιστα, σχετικό αίτημα έχει σταλεί ήδη στον υπουργό, Γιάννη Μανιάτη.
Το ύψος της επιδότησης, ανάλογα με την ισχύ του καυστήρα, κυμαίνεται από 1.000 ευρώ για μονοκατοικίες μέχρι και 5.500 ευρώ για πολυκατοικίες με πολλά διαμερίσματα. Καλύπτεται έτσι από την επιδότηση το κόστος της αντικατάστασης σε ποσοστό μέχρι 60%.
Παρότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 30 Απριλίου 2015, στη Θεσσαλονίκη οι ήδη υποβληθείσες αιτήσεις έχουν υπερκαλύψει τα κεφάλαια που διατίθενται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οι αιτήσεις σύνδεσης στο δίκτυο του φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη έχουν αυξηθεί κατά 300%, ενώ ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος επαρκεί για την κάλυψη της αντικατάστασης λέβητα σε περίπου 7.000 νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης.
Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιλέξιμες δαπάνες είναι η προμήθεια και εγκατάσταση καυστήρα, λέβητα, σωληνογραμμής, συστήματος απαγωγής καυσαερίων, όλα τα υλικά εγκατάστασης και σύνδεσης, όπως και οι εργασίες εσωτερικής εγκατάστασης. Δεν περιλαμβάνονται στην επιδότηση το δίκτυο ζεστού νερού, τα συστήματα θέρμανσης εντός του σπιτιού (καλοριφέρ ή άλλα συστήματα) ή τυχόν παρεμβάσεις στο χώρο του λεβητοστασίου.

Πηγή: Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.