Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Χειροτερεύει η θέση των νεφροπαθών - Αυξάνονται οι ιδιωτικές κλινικές

Ανακοίνωση με αιχμές προς όλους από την Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης. Επισημαίνοντας ότι ενώ από τη μία χειροτερεύει η θέση των νεφροπαθών, των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων, από την άλλη ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια οι ιδιωτικές κλινικές, με συνέπεια να αναγκάζονται οι νεφροπαθείς, ο λαός, να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:
«Τα τελευταία χρόνια οι νεφροπαθείς, οι ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες και τα λαϊκά στρώματα βιώνουν από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Έχουν υποστεί, μειώσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, επιδόματα, πληρώνουν τα φάρμακά, βλέπουν τη θέση τους να χειροτερεύει ενώ ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων έχει κάνει κατακόρυφη βουτιά σε σχέση με το ήδη πολύ μικρό νούμερο των παλαιότερων χρόνων» σημειώνεται αρχικά στην ανακοίνωση.
«Σαν να μην έφταναν αυτά, αντί σε τέτοιες συνθήκες να ενισχύεται η δημόσια υγεία – πρόνοια ολοένα και πιο πολύ οι μεγαλοεπιχειρηματίες εισχωρούν στον χώρο της υγείας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι ιδιωτικές κλινικές ΜΤΝ / ΜΧΑ ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξάρτησης μας από τους κλινικάρχες είναι ότι στην Θεσσαλονίκη περίπου μόνο 600 νεφροπαθείς μπορούν να εξυπηρετηθούν στις δημόσιες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού ενώ οι υπόλοιποι (περίπου 1000) εξυπηρετούνται από τις ιδιωτικές Μονάδες. Αυτή η συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης της δημόσιας υγείας μόνο τυχαία δεν είναι, αλλά, αποτέλεσμα όλων των αντιλαϊκών – αντί-υγειονομικών πολιτικών των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας και της ΕΕ» σημειώνουν.
«Σε αυτή την κατεύθυνση συνέβαλαν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΕΣΑΜΕΑ, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης κ.α. αφού, δεν αντιστάθηκαν στα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της υγείας, ποτέ δεν διεκδίκησαν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία – πρόνοια – φάρμακο για όλους. Αντιθέτως, καλλιέργησαν την επανάπαυση, τον εφησυχασμό και έβαλαν πλάτη να περνάνε πιο εύκολα όλα τα αντιλαϊκά μέτρα» τονίζουν στην συνέχεια.
«Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι νεφροπαθείς, ο λαός γενικότερα, να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα έγινε στη Θεσσαλονίκη στην ιδιωτική κλινική όπου ζητάνε από νεφροπαθή να καταβάλει για τα νοσήλια ποσό ύψους 800 ευρώ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της δράσης των μεγαλοεπιχειρηματιών στον χώρο της υγείας. Να πληρώνουμε για να έχουμε την υγεία μας!» αναφέρουν.
« Κανένας εφησυχασμός. Καμιά αναμονή!
Τώρα όλοι στη μάχη. Αλλάζουμε τους συσχετισμούς! Συμπορευόμαστε με το ριζοσπαστικό αναπηρικό κίνημα, μαζί με τη ΣΕΑΑΝ, την ΕΣΚ – Νεφροπαθών. Σε συμπαράταξη με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τις γυναίκες, τους νέους και τους ανέργους! Να δυναμώσουμε με τη συμμετοχή μας αυτή τη συμμαχία που θα ανακόψει τα αντιλαϊκά μέτρα και θα βάλει πλώρη για την δικιά μας εξουσία, την λαϊκή εξουσία» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.