Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Επιτέλους δημιουργήθηκε η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

27μελής Επιτροπή Διαβούλευσης Θερμαϊκού, δημιουργήθηκε με απόφαση που ελήφθη την Τετάρτη,  στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους 18 φορέων και συλλόγων της περιοχής, καθώς και από εννέα πολίτες του Δήμου Θερμαϊκού, που προέκυψαν μετά από κλήρωση μεταξύ των 18 δημοτών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Πρόταση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» να μη γίνει κλήρωση και να επιλεγούν και οι 18 δημότες, μια και ο νόμος ορίζει ότι μπορούν να μετέχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης έως 50 άτομα, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.
Σημειώνεται ότι από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της νέας δημοτικής αρχής και του νέου δημοτικού συμβουλίου, η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» επισήμαινε την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας της Επιτροπής Διαβούλευσης, για να γνωμοδοτεί σε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το δήμο Θερμαϊκού, όπως ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα Έργων.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό σχόλιο του «Ακτιβιστή», "εντύπωση προκαλεί ο αποκλεισμός εκπροσώπου της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού με την επίκληση μη ύπαρξης καταστατικής νομιμοποίησής του. Αυτό επικαλέστηκε ο Πρόεδρος σε ερώτηση του κ. Θοδωρή Ζδούκου. Φυσικά δεν βρήκαμε, όσο κι αν ψάξαμε ανάλογη επιταγή τόσο στο νόμο, όσο και στην εγκύκλιο 59/74896/30.12.2010. Ηχούν ακόμα στα αυτιά μας τοποθέτηση του κ. Μαυρομάτη στην προηγούμενη περίοδο (όταν ήταν στην αντιπολίτευση του Δήμου) που άλλα μας έλεγε για τη νομιμοποίηση φορέων και συλλόγων".
Στην Επιτροπή Διαβούλευσης Θερμαϊκού μετέχουν οι εξής:

Εκπρόσωποι φορέων

1.               1. Κάλφας Στέλιος εκπρόσωπος του Α.Σ. «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ» Ν.ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ 
  1. Βρούλης Χρήστος εκπρόσωπος της «ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΠΑΝΟΜΗΣ» 
  2. Πριμεράκης Κωνσταντίνος εκπρόσωπος του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΚΤΗΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ 
  3. Σαφλέκας Αντώνιος εκπρόσωπος του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ 
  4. Σίσκος Βασίλειος, Διευθυντής Σχολικής Μονάδας. 
  5. Διαμαντίδης Βασίλειος, εκπρόσωπος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ & ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ» 
  6. Βουλγαράκη Ιωάννα, εκπρόσωπος της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ Δ.ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ 
  7. Χατζηθεοδώρου Σταυρούλα, εκπρόσωπος του Γ.Ο.»ΑΙΑΣ» & ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2ου ΓΕΛ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ 
  8. Κομίνιας Νέστορας, εκπρόσωπος του ΕΘΟΠΑΚ 
  9. Πετρίδης Πέτρος, εκπρόσωπος του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ 
  10. Παπαδόπουλου Παρθένα, εκπρόσωπος του ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΤΡΑΝΤΕΛΛΗΝΕΣ» 
  11. Χριστοδούλου Βασιλική, εκπρόσωπος του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΦΙΛΩΝ ΑΜΕΑ «ΑΝΑΤΟΛΗ». 
  12. Τικπασανούδης Σταυρός, εκπρόσωπος του ΕΘΟΠΠΑΚ 
  13. Φιδέλης Σταύρος, εκπρόσωπος του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΕΑ Ν.ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ 
  14. Μουστάκας Αθανάσιος, εκπρόσωπος του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΥΝΗΓΩΝ ΕΠΑΝΟΜΗΣ 
  15. Ευαγγελόπουλος Κώστας, εκπρόσωπος του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΑΙΑΣ 
  16. Τσιούλας Νίκος, εκπρόσωπος του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΑΝΟΜΗΣ 
  17.  Κοριτσίδης Ιωάννης, εκπρόσωπος του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ»
Δημότες, μετά από κλήρωση
  1. Στύλος Γρηγόριος
  2. Κοντοδήμου Αριστέα
  3. Γαλίτης Παντελής
  4. Βαλάσης Βαγγέλης
  5. Παπαδημητρίου Αγλαΐα
  6. Μαλλιάρου Κωνσταντίνα
  7. Τσιαουσίδης Δημήτρης
  8. Μεσμερλή Χριστίνα
  9. Παπαδόπουλος Πέτρος
Οι αρμοδιότητες της Δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης
α) Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.
β) Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.
γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.
δ) Δύναται να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ..
Η διατύπωση γνώμης από τη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης δεν αποκλείει την παράλληλη ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες, μέσω διαδικτύου. Οι προτάσεις της ηλεκτρονικής διαβούλευσης συγκεντρώνονται και συστηματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και παρουσιάζονται από τον πρόεδρο της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης κατά την αντίστοιχη συνεδρίασή της.

Δημόσιες οι συνεδριάσεις της
Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης συνεδριάζει δημόσια, μετά από πρόσκληση του προέδρου της, υποχρεωτικά μια φορά το χρόνο, πριν από τη σύνταξη των προσχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης και τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις (3) μήνες για άλλα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση. Η πρόσκληση κοινοποιείται στα μέλη με κάθε πρόσφορο μέσο επτά (7) εργάσιμες ημέρες πριν τη συνεδρίαση και περιλαμβάνει την ημερήσια διάταξη, τον τόπο, την ημερομηνία και την ώρα της συνεδρίασης και συνοδεύεται από εισήγηση επί των υπό συζήτηση θεμάτων.
Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε θεωρείται σε κάθε περίπτωση ότι υφίσταται απαρτία. Η γραμματειακή υποστήριξη της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης γίνεται από τις υπηρεσίες του δήμου και τηρούνται πρακτικά. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης διατυπώνει τη γνώμη της μετά από σχετική συζήτηση. Στην εισήγησή της αναγράφονται όλες οι γνώμες που διατυπώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.