Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

«Τα παιδιά του Φλεβάρη» παρουσιάζονται στη Θεσσαλονίκη

Ο δημοσιογράφος Λάμπρος Τόκας παρουσιάζει αυτή την Παρασκευή, στις 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΜ- Θ, το βιβλίο του «Τα παιδιά του Φλεβάρη. Μαρτυρίες συλληφθέντων αγωνιστών 40 χρόνια μετά το χτύπημα στο κλιμάκιο του ΚΚΕ το 1974», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτη».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δικηγόρος Βασίλης Δεμουρτζίδης, συλληφθείς στη Θεσσαλονίκη το 1974 με το χτύπημα στην οργάνωση του ΚΚΕ και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Σπύρος Κουζινόπουλος, ενώ συντονίζει ο επίσης δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας.
Σ’ αυτό το βιβλίο φιλοξενούνται οι προσωπικές µαρτυρίες είκοσι αγωνιστών της Αριστεράς και ενός πρώην ΕΣΑτζή. Οι συγκεκριµένοι αγωνιστές συνελήφθησαν µαζί µε δεκάδες άλλους τον Φλεβάρη και τον Μάρτη του 1974, όταν η Ασφάλεια της Αθήνας επέφερε ισχυρό πλήγµα στις αντιδικτατορικές οργανώσεις του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της Αντι-ΕΦΕΕ και του ΠΑΜ. Στη συνέχεια υπέστησαν άγρια βασανιστήρια από τα όργανα του στρατιωτικοφασιστικού καθεστώτος, επειδή αγωνίστηκαν για την ανατροπή της χούντας και για µια Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη και πραγµατικά δηµοκρατική.
Με τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν και τις απαντήσεις τους στο κοινό ερωτηµατολόγιο, οι εν λόγω είκοσι αγωνιστές περιγράφουν κατ’ αρχάς τις συνέπειες από τα βασανιστήρια στην Ασφάλεια και στο στρατόπεδο Μπογιατίου. Κρίνουν αν και σε ποιο βαθµό δικαιώθηκαν οι αγώνες και τα ιδανικά όλων εκείνων που στην εξέγερση του Πολυτεχνείου διεκδικούσαν «Ψωµί-Παιδεία-Ελευθερία-Εθνική Ανεξαρτησία». Και διατυπώνουν τελικά την άποψή τους για το αν και µε ποιες προϋποθέσεις είναι εφικτή στις µέρες µας η κοινή δράση και συνεργασία των κοµµάτων και κινηµάτων της Αριστεράς.
Στο βιβλίο καταθέτουν μαρτυρίες οι αγωνιστές: Δημήτρης Τόκας, Πάνος Παπαδόπουλος, Κάλλια Τουρνάκη, Κατερίνα Παπαγκίκα, Σπύρος Κουρσάρης, Στέφανος Πάντος-Κίκκος, Ιωάννα Μακρή, Άγγελος Βλάσσης, Αρουσιάκ Αϊδινιάν, Δημήτρης Παντάκας, Αρκάδιος Κατσικάκης-Μανουσάκης, Τάκης Κοντογιάννης, Χρηστός Ράπτης, Δημήτρης Μπουρνούς, Νίκος Τσικόπουλος, Στέλιος Ορφανός, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Τσοπανίδης, Θανάσης Αποστολάς. Επίσης, υπάρχει προφορική μαρτυρία του Κώστα Κάππου, συνοπτικές μαρτυρίες άλλων 4 αγωνιστών, αποσπάσματα από την απολογία της Μίνας Γιάννου στο Στρατοδικείο, αποσπάσματα από την απολογία του Νίκου Καλούδη στο Στρατοδικείο καθώς και η μαρτυρία ενός πρώην ΕΣΑτζή. Τέλος παρατίθενται αναλυτικά βιογραφικά των συλληφθέντων.

Ο Λάμπρος Τόκας
Ο συγγραφέας του βιβλίου, Λάµπρος Τόκας είναι δηµοσιογράφος και οικονοµολόγος. Γεννήθηκε το 1951 στη Σαµωνίβα Θεσπρωτίας. Από το 1962 έζησε στην Αθήνα όπου, ως εργαζόµενος µαθητής, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Νυκτερινό Γυµνάσιο Καλλιθέας. Η ζωή του σηµαδεύτηκε από τη δολοφονία του αγωνιστή της Ειρήνης και βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαµπράκη.
Από τη Β’ Γυµνασίου, άρχισε να αναπτύσσει συνδικαλιστική δράση µε το Σύλλογο Εργαζοµένων Μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Μ.Μ.Ε.). Το φθινόπωρο του 1966, συνδέθηκε µε τη Δηµοκρατική Νεολαία Λαµπράκη. Αγωνίστηκε για την ανατροπή της χούντας, αρχικά µέσα από τις γραµµές του Ρήγα Φεραίου και στη συνέχεια –από το καλοκαίρι του 1968– της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Οικονοµική Σχολή Πράγας το 1980 και στη συνέχεια εργάστηκε στο Ριζοσπάστη, στον «902-Αριστερά στα FM» και σε άλλα έντυπα. Προσπάθησε να αξιοποιήσει τις γνώσεις και εµπειρίες του στην κατεύθυνση να γίνει πραγµατικότητα το ιδανικό που είχε επιλέξει από µικρό παιδί: την κατάργηση της εκµετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Μεταξύ άλλων, διετέλεσε: πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Τσεχοσλοβακίας, µέλος του Γραφείου της ΚΝΕ στη Σ. Δ. Τσεχοσλοβακίας καθώς και της Συντακτικής Επιτροπής του Ριζοσπάστη, µέλος στο Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνοµοσπονδίας Ελλάδας και πρόεδρος της Αδελφότητας «Το Ηρωϊκό Σούλι». Είναι παντρεµένος και έχει δύο παιδιά, την Ειρήνη και την Ελπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.