Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Σοβαρές καταγγελίες του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Σπ. Μουζακίτη

Σε σοβαρές καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο του ως οικονομικός εισαγγελέας, προχωρά ο Σπύρος Μουζακίτης 15 μήνες μετά την παραίτησή του, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

Ο κ. Μουζακίτης αποκαλύπτει χαρακτηριστικά ότι «στο διάστημα που δουλεύαμε τη λίστα Λαγκάρντ ήμασταν συνεχώς υπό την απειλή άσκησης πειθαρχικής δίωξης».
Αναφέρει επίσης ότι σχέδιο νόμου που προωθούσε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ως υπουργός Δικαιοσύνης, επιχειρούσε την κατάργησή τους λόγω συγκεκριμένων ποινικών προκαταρκτικών δικογραφιών που είχαν ανοίξει.
Ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας τονίζει πως θεωρεί ότι η ρύθμιση τον Ιανουάριο του 2013 του τότε υπουργού Δικαιοσύνης
 Αντώνη Ρουπακιώτη με την οποία θεσπίστηκε ο θεσμός του εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς ήταν μήνυμα προς τον ίδιο και τον συνάδελφό του Γρηγόρη Πεπόνη του τύπου «κύριοι, κάτω τα μολύβια, είστε αναρμόδιοι, δεν μπορείτε να συνεχίσετε».
Και αυτό, όπως σημειώνει, ενώ είχαν «ανοικτές» υποθέσεις και σε εκκρεμότητα κλήσεις για απολογίες και πολιτικών προσώπων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δικογραφίες που χειρίζονταν επέστρεψαν πάλι στους νέους οικονομικούς εισαγγελείς όταν, μετά από δύο μήνες και αφού είχαν παραιτηθεί οι ίδιοι, θεσπίστηκε μεταβατική διάταξη.
Υποστηρίζει ότι συνεπεία αυτών δεν τους παρασχέθηκε υλική και οργανωτική βοήθεια, ενώ εκτιμά ότι η δικογραφία που ενόχλησε περισσότερο ήταν εκείνη με τα δάνεια των κομμάτων, «μια και είχαν χορηγηθεί χρήματα από τις τράπεζες χωρίς εμπράγματες ασφάλειες».


Η απάντηση Παπαϊωάννου
Από την πλευρά του ο κ. Παπαϊωάννου, με αιχμηρή του ανακοίνωση, απαντάει στους ισχυρισμούς του κ. Μουζακίτη, τον οποίο χαρακτηρίζει «ανεπαρκή εισαγγελικό λειτουργό» και «κοινό συκοφάντη».
Σημειώνει ακόμη πως ουδέποτε υπήρξε νομοθετική πρωτοβουλία για κατάργηση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ο δικηγόρος Σπ.Μουζακίτης από ανεπαρκής εισαγγελικός λειτουργός, σήμερα γίνεται και κοινός συκοφάντης. Για όσα με αφορούν ψεύδεται ασυστόλως. Υπενθυμίζω ότι ο θεσμός του Οικονομικού Εισαγγελέα είναι έργο του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με το νόμο, που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ, η επιλογή των οικονομικών εισαγγελέων γίνεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) και όχι από τον υπουργό.

»Ουδέποτε υπήρξε νομοθετική πρωτοβουλία για κατάργηση του θεσμού. Τουναντίον κατατέθηκαν προτάσεις για βελτίωση και επέκταση σε όλη τη χώρα για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος , αφού χιλιάδες υποθέσεις , όπως και ο ίδιος ισχυρίζεται, εκκρεμούσαν ενώπιον του. Ουδέποτε παρενέβην στο έργο του, όπως και στο έργο οποιουδήποτε δικαστή.

»Του υπενθυμίζω, επίσης, ότι ως οικονομικός εισαγγελέας άνοιξε εκατοντάδες υποθέσεις σύμφωνα, πάντοτε, με τη δημοσιογραφική σκανδαλοθηρία. Πόσες ολοκλήρωσε; Ας κάνει σήμερα τον απολογισμό του.

»Ζητούσε πάντοτε τη δημοσιότητα. Πρωτόγνωρη συμπεριφορά για δικαστικό λειτουργό. Το επιδιώκει και σήμερα. Και δυστυχώς του δίδεται αφειδώς. Γιατί;

»Του υπενθυμίζω, τέλος, ότι την παραπομπή του στο ΑΔΣ ουσιαστικά ζήτησε ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο προϊστάμενος του Αντεισαγγελέας, γιατί, για λόγους που επικαλέστηκε και ποτέ δεν απεδείχθησαν, είχε παραιτηθεί από το λειτούργημα του.

»Η υποβολή ερωτήματος από τον υπουργό είναι μια τυπική διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο.

»Φαίνεται όμως ότι πρώην Αντεισαγγελέας αγνοεί βασικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και της Ποινικής Δικονομίας. Αυτά προς το παρόν».

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.