Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Άγριος καυγάς στο Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού

Σκηνές απείρου κάλους στη συζήτηση για την αποχέτευση της Επανομής
Σκηνές απείρου κάλους, διαδραματίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, με πρωταγωνιστές το δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργο Τσαμασλή να εκτοξεύουν επί μισή και πλέον ώρα αλληλοκατηγορίες για το ποιος από τους δύο συκοφάντησε περισσότερο τον άλλο στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, ποιος εκτόξευσε περισσότερη λάσπη και ποιός από τους δύο είναι μεγαλύτερος… λαϊκιστής.

Το ήρεμο μέχρι εκείνη τη στιγμή κλίμα, τέσσερις σχεδόν ώρες από την έναρξη της συνεδρίασης, δυναμιτίστηκε, όταν ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Θερμαϊκού (ΔΕΥΑΘ), Άγγελος Σαμακοβλής, έφερε για συζήτηση και έγκριση θέμα, για τον ορισμό ποσού σύνδεσης ακινήτων με το δίκτυο αποχέτευσης Επανομής.
Με βάση ένα δαιδαλώδη μαθηματικό τύπο, που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ, το πραγματικό κόστος για την κατασκευή της εξωτερικής διακλάδωσης (στο οποίο συνυπολογίζονται όλα τα επιμέρους κόστη κατασκευής της διακλάδωσης που είναι το κόστος των αγωγών, το κόστος εκσκαφής του ορύγματος, το κόστος επίχωσης, το κόστος αποκατάστασης του οδοστρώματος, το κόστος σύνδεσης και το εργατικό κόστος), ανέρχεται σε 115,81 ευρώ ανά μέτρο δικτύου.
Συνεχίζοντας ο κ. Σαμακοβλής, πρότεινε αυτή η τιμή να καθοριστεί σαν κόστος κατασκευής της διακλάδωσης, ανεξάρτητα από την ποιότητα του εδάφους (γαιώδες, βραχώδες κλπ) και το βάθος που βρίσκεται ο κεντρικός αγωγός αποχέτευσης. Προσθέτοντας ότι αντίστοιχη τιμή των 115,81 ευρώ το μέτρο, έχει καθοριστεί και από την Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος κ.Μαυρομάτης διευκρίνισε ότι στο συνολικό ποσό με το οποίο θα επιβαρυνθεί κάθε οικογένεια της Επανομής για τη σύνδεσή της στο δίκτυο αποχέτευσης, θα υπάρχει μία έκπτωση 20% (το 10% θα αφορά την εφάπαξ εξόφληση), ενώ θα οριστεί και ρύθμιση για την εξόφληση του τέλους σύνδεσης, έως έξι άτοκες δόσεις.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Τσαμασλής, αναφέροντας την τοποθέτηση της παράταξής του επί του θέματος, δήλωσε ότι λόγω της κρίσης, θα πρέπει να οριστεί ένα συμβολικό ποσό ως τέλος σύνδεσης, ώστε να επιδιωχθεί να ενταχθούν στο δίκτυο, μέχρι τον προσεχή Μάρτιο όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά, ώστε όταν έρθουν οι ελεγκτές της Ε.Ε. να είναι ο αποχετευτικός αγωγός σε πλήρη λειτουργία.
Στο σημείο εκείνο, «άναψε» ο καυγάς, καθώς ο δήμαρχος κατηγόρησε τον κ.Τσαμασλή ότι δεν έχει θέσεις επί του θέματος με την αόριστη τοποθέτηση περί «συμβολικού ποσού» και εκτόξευσε κατηγορίες κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής και της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΥΑΘ για έλλειψη σωστής διαχείρισης. Για να ακολουθήσει ένα ημίωρο αλληλοκατηγοριών και αντεγκλήσεων περί «λάσπης», για το ποιος από τους δύο έχει περισσότερα αποτυχημένα στελέχη της διοίκησης Αλεξανδρή στην παράταξή του, περί «ανέντιμης συμπεριφοράς» και περί λαϊκισμού. Με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να παρακολουθεί απαθής αυτούς τους διαξιφισμούς, χωρίς να παρεμβαίνει για να τους επαναφέρει στην τάξη.

Ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»
Παρεμβαίνοντας στη φραστική «μονομαχία» των δύο ανδρών, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για την τροπή της συζήτησης, λέγοντας ότι οι σκηνές αυτές του θύμισαν ανάλογες που διαδραματίζονταν στη Βουλή πριν δεκαετίες, με τους τότε αρχηγούς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να κατεβάζουν με τον ίδιο τρόπο το επίπεδο της συζήτησης, γεγονός που οδήγησε στη σημερινή απαξίωση του πολιτικού συστήματος.
«Τέτοιου είδους καυγάδες, όχι μόνο δεν τιμούν το δήμο μας, αλλά λειτουργούν και αποπροσανατολιστικά μπροστά στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Σπ. Κουζινόπουλος, καλώντας όλους τους παράγοντες του δήμου να σταθούν στο ύψος τους.
Αναφορικά με το προτεινόμενο τέλος σύνδεσης, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» σημείωσε ότι ενώ σε παλαιότερες εποχές του «λεφτά υπάρχουν», θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ανεκτό, υπό τις παρούσες συνθήκες, κατά τις οποίες δοκιμάζονται οι περισσότερες οικογένειες, είναι αδύνατο να βρεθούν σε κάθε νοικοκυριό  800, 1.000 ή 1.200 ευρώ για να καταβληθεί το τέλος σύνδεσης. Γι’ αυτό και πρότεινε το τέλος σύνδεσης  να μειωθεί στο μισό, καταβλητέο μάλιστα σε δέκα (10) άτοκες δόσεις, ώστε να ανακουφιστούν όσο γίνεται περισσότερο οι Επανομίτες. Διέβλεψε δε τον κίνδυνο, ότι αν δεν υπάρξει αυτή η μείωση που προτείνει η «Συμπολιτεία», τότε πολλοί κάτοικοι της Επανομής, από οικονομική ανέχεια, να μην συνδεθούν με το δίκτυο, παρότι αυτό θα περνάει έξω από το σπίτι τους, συνεχίζοντας να χρησιμοποιούν το βόθρο. Με συνέπεια, να μην έχουν ολοκληρωθεί οι συνδέσεις, όταν θα έρθει ο έλεγχος από την Ε.Ε. και να κινδυνεύσει να θεωρηθεί άχρηστο το μέγα αυτό για την περιοχή έργο.

Όταν στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ και ο αντιπρόεδρος Ι.Καλονάς, άρχισαν να φωνασκούν από τα έδρανά τους προς τον κ.Κουζινόπουλο, ότι τα λέει αυτά γιατί δεν γνωρίζει την άσχημη οικονομική κατάσταση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης, εισέπραξαν την απάντηση ότι τα μέλη της πλειοψηφίας, είναι αυτά που μεθόδευσαν ώστε στη ΔΕΥΑΘ να μην μετέχει εκπρόσωπος της «Συμπολιτείας», για να μην γνωρίζει τι γίνεται με τα οικονομικά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.