Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Βάνδαλοι βεβήλωσαν το μνημείο ηρώων του Μακεδονικού Γραφείου

Βάνδαλοι, βεβήλωσαν το μνημείο που έχει στηθεί στην Παλαιοκώμη Σερρών προς τιμή των δολοφονημένων από τους Βούλγαρους φασίστες κατακτητές στελεχών του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, που υπήρξαν οι πρωτοπόροι στην οργάνωση του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης στα μαύρα χρόνια της ναζιστικής σκλαβιάς. Όπως έγινε γνωστό, τα ξημερώματα της Δευτέρας 17 Νοέμβρη, άγνωστοι κατέστρεψαν ένα τμήμα του μνημείου, ρυπαίνοντας το υπόλοιπο κομμάτι που απέμεινε.


Από παλαιότερη κατάθεση στεφάνων από τους αντιστασιακούς στο Μνημείο
Το Μακεδονικό Γραφείο, που ήταν η μόνη σχεδόν από τις οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα η οποία είχε μείνει αλώβητη στη διάρκεια της δικτατορίας Μεταξά - με τα στελέχη της να έχουν διαφύγει τη σύλληψη από τα όργανα του περιβόητου υπουργού Ασφαλείας της 4ης Αυγούστου, Μανιαδάκη- την επομένη κιόλας της εισβολής των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη, σήκωσε το φλάμπουρο του αγώνα ενάντια στους κατακτητές.
Με πρωτοβουλία του Γραμματέα του Μακεδονικού Γραφείου, Απόστολου Τζανή, δημιουργήθηκε στις 15 Μαίου 1941, ένα μήνα σχεδόν μετά την εισβολή των χιτλερικών στη Θεσσαλονίκη, η εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση «Ελευθερία», που υπήρξε η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση σε ολόκληρη την κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη. 
Η Οργάνωση «Ελευθερία» θα αποτελέσει το «προζύμι» της αντίστασης σε όλη τη χώρα, ενώ θα εκδώσει μυστικά και την ομότιτλη εφημερίδα «Ελευθερία», που υπήρξε το πρώτο αντιστασιακό φύλλο το οποίο κυκλοφόρησε στη Βόρεια Ελλάδα τον Ιούνη του 1941.
Τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου του 1941, η οργάνωση «Ελευθερία» δημιουργεί  στην περιοχή της Νιγρίτας την ανταρτοομάδα «Οδυσσέας Ανδρούτσος», με αρχηγό αρχικά τον έφεδρο λοχία Στέργιο Μουδιώτη και στη συνέχεια τον δάσκαλο Θανάση Γκένιο, με το ψευδώνυμο «Λασσάνης». Και λίγες μέρες αργότερα, συγκροτεί την ανταρτοομάδα «Αθανάσιος Διάκος» στα ορεινά του Κιλκίς, με αρχηγό αυτού του ένοπλου τμήματος τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Χρήστο Μόσχο από την Άθυτο Χαλκιδικής. Αυτές οι δύο ανταρτοομάδες, υπήρξαν τα δύο πρώτα ένοπλα αντιστασιακά τμήματα στην κατεχόμενη από τους Ναζί, Ελλάδα.
Όταν το Σεπτέμβρη του 1941 ξεσπάει η εξέγερση της Δράμας, κατά των Βουλγάρων φασιστών κατακτητών, τα ηγετικά στελέχη του Μακεδονικού Γραφείου μεταβαίνουν εσπευσμένα στην περιοχή για να την αποτρέψουν, θεωρώντας την πρόωρη και ανοργάνωτη. Μόλις όμως περνούν κρυφά το Στρυμόνα, διαπιστώνουν ότι ήδη είχε εκδηλωθεί η εξέγερση. Και από το κρησφύγετο που χρησιμοποιούσε η οργάνωση στη Μυρίνη Σερρών, στο σπίτι των αδελφών Χρυσόστομου και Κώστα Κουτουρούση, όπου λειτουργούσε και μυστικό τυπογραφείο του αγώνα, αποτρέπουν την επέκταση της εξέγερσης στα χωριά του Παγγαίου.
Μετά τα γεγονότα της Δράμας, όπου χιλιάδες εξεγερμένοι αλλά και αθώοι πολίτες καταπνίγονται από το βουλγαρικό στρατό κατοχής, τα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου φεύγοντας από το κρησφύγετο της Μυρίνης και στην προσπάθειά τους να περάσουν το Στρυμόνα, δολοφονούνται στην περιοχή της Παλαιοκώμης, στις 6 Οκτώβρη του 1941, από τμήμα του Βουλγαρικού φασιστικού στρατού, που είχε  συστρατευτεί με τη χιτλερική Γερμανία.
Τα ονόματα των εκτελεσμένων στελεχών του Μακεδονικού Γραφείου ήταν:
-Αποστόλης Τζανής, γραμματέας του Μακεδονικού Γραφείου, με το ψευδώνυμο «Κωστάκης», δάσκαλος από το χωριό Κλεινές του Νομού Φλώρινας.
-Παρασκευάς Μπάρμπας, Γραμματέας του κλιμακίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης του Μακεδονικού Γραφείου, με ψευδώνυμο «Δράκος», ναυτικός από το Βόλο.
-Μωυσής Πασχαλίδης, οργανωτικός της ΟΚΝΕ, με το ψευδώνυμο «Γρηγόρης», αγρότης από το γειτονικό χωριό Αμφίπολη.
-Τέλος τα δύο  αδέλφια Αραμπατζής  Μαζαράκης και Λάμπρος Μαζαράκης, στελέχη του τεχνικού μηχανισμού του Μακεδονικού Γραφείου, από το χωριό Ηλιοκώμη.
Μαζί με τα πέντε ηγετικά στελέχη του Μακεδονικού Γραφείου δολοφονήθηκαν και τρεις νέοι, οι δύο από τους οποίους ήταν αδέλφια, καταγόμενοι από τα Κύργια Δράμας που επίσης επιχειρούσαν να περάσουν το Στρυμόνα.
Στον τόπο της ομαδικής εκτέλεσης, κοντά στην Παλαιοκώμη Σερρών, έχει στηθεί λιτό μνημείο για να θυμίζει τη θυσία των πρωτοπόρων του αντιστασιακού αγώνα για την αποτίναξη της χιτλερικής σκλαβιάς, το οποίο βεβηλώθηκε χτες από τους βάνδαλους.

Ανακοίνωση της Τ.Ο. Σερρών του ΚΚΕ
Την έντονη διαμαρτυρία της διατυπώνει η Τ.Ο. Σερρών του ΚΚΕ για τον βανδαλισμό του μνημείου στην Παλαιοκώμη – Μεσολακκιά Σερρών προς τιμή των δολοφονημένων μελών του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ από τους Βούλγαρους φασίστες κατακτητές στις 6 Οκτώβρη του 1941. Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ:
«Τότε οι φασίστες δολοφονούσαν τους κομμουνιστές που αντιστέκονταν. Σήμερα οι απόγονοί τους Έσπασαν μέρος από το μαρμάρινο μνημείο και το βεβήλωσαν με φασιστικά σύμβολα γιατί δεν μπορούν να ησυχάσουν στην ιδέα οτι το ΚΚΕ εξακολουθεί να υπάρχει και να οργανώνει και πάλι το λαό σε πάλη κατά των αφεντικών τους, κατά των καπιταλιστών, στο δρόμο για Εξουσία Λαϊκή. Καταφεύγουν σε δράσεις θρασύδειλες, καλυμμένες στο σκοτάδι της νύχτας, μακριά από τα βλέμματα του λαού γιατί δεν έχουν πρόσωπο να τον αντικρίσουν στα μάτια.
Το μόνο που αποδεικνύουν με αυτές τις άνανδρες κινήσεις τους είναι ότι δεν έχουν το θάρρος να παρουσιαστούν στο φως και στην λαϊκή κριτική, δεν έχουν τόπο στη ουσία να σταθούν και το κυριότερο, γκρεμίζουν και ρίχνουν στο κενό όλη την προσπάθεια που καταβάλλει η ΕΕ και τα αφεντικά τους, ντόπια και ξένα, με την παραχάραξη της ιστορίας να παρουσιάσουν ότι φασισμός και κομμουνισμός είναι το ίδιο πράγμα. Αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι ταυτίζονται και είναι η συνέχεια από τους φασίστες της κατοχής, και συνεχίζουν με κάθε τρόπο  την ίδια πρακτική κατά των κομμουνιστών, κατά της λαϊκής πάλης.
Πόσο υποκριτικό και ψεύτικο ήταν το δήθεν πατριωτικό ενδιαφέρον  τους να καταθέτουν και αυτοί στεφάνια στους τόπους εκτελέσεων αγωνιστών και ολοκαυτωμάτων από τους ναζί και τους φασίστες. Τότε φασίστες, ταγματασφαλίτες, συνεργάτες δοσίλογοι, σήμερα νεοναζιστές και Χρυσαυγίτες. Αποδεικνύουν τη συνέχειά τους. Η Τ.Ο Σερρών του ΚΚΕ καλεί το λαό να απομονώσει αυτά τα υποκείμενα και δηλώνει ότι τέτοιες πράξεις ενισχύουν τους δεσμούς του κόμματός μας με το λαό παρά το απομακρύνουν. Αυτές οι θρασύδειλες ενέργειες απομονώνουν τα φασιστοειδή. Ταυτίζονται πλέον ξεκάθαρα και απόλυτα με τους φασίστες κατακτητές και υπενθυμίζουν τις εγκληματικές τους πράξεις στο λαό μας που δε ξεχνά την ιστορία και τον αγώνα αντίστασης εκείνης της εποχής. Η πατριδολογία τους είναι κάλπικη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.