Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Πανελλαδική ημέρα μαθητικών κινητοποιήσεων η σημερινή

Πανελλαδική ημέρα κινητοποιήσεων από τον χώρο της παιδείας θα είναι η σημερινή, με τους μαθητές, τους καθηγητές και τους φοιτητικούς συλλόγους να διοργανώνουν πορείες στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Μετά την μεγάλη μαθητική πορεία της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκατοντάδων καταλήψεων ανά την επικράτεια, οι μαθητές των σχολείων της πόλης πραγματοποίησαν την Τετάρτη συνέλευση συντονισμού στο εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχουν σήμερα στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στη 13.00 το μεσημέρι, στο Αγ. Βενιζέλου, με την πορεία να καταλήγει στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Επίσης οι μαθητές διοργανώνουν συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα έξω από το υπουργείο, την Παρασκευή 7/11, το μεσημέρι.
Στο συντονισμό σχολείων συμμετέχουν το Μουσικό Σχολείο, το Καλλιτεχνικό, το ΕΠΑΛ Ευκλείδης, σχολεία από τις Συκιές, το κέντρο της πόλης, καθώς και σχολεία από τη Β' Θεσσαλονίκη.
Οι μαθητές αντιδρούν στο νέο λύκειο που όπως αναφέρουν τους μετατρέπει σε “πειραματόζωα” ενώ κάνουν λόγο για “νέο αυταρχικό εκπαιδευτικό σύστημα” που οδηγεί στο διωγμό των μαθητών από τα Γενικά Λύκεια και τους ωθεί στην απλήρωτη μαθητεία.
Επιπλέον οι μαθητές αντιδρούν στην εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων και του νέου τρόπου προαγωγής. Ταυτόχρονα ζητούν να καλυφθούν τα κενά σε καθηγητές καθώς και οι ελλείψεις σε σχολικά βιβλία. Στη Θεσσαλονίκη πολλά σχολεία που βρίσκονται εκτός του κέντρο της πόλης διεκδικούν επίσης και την μεταφορά τους με σχολικά λεωφορεία, ένα μεγάλο πρόβλημα της περιοχής.
Να σημειωθεί πως στην Αθήνα το πανεκαπιδευτικό συλαλλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, στο οποίο καλούν και η ΟΛΜΕ και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ.
Ευαίσθητη απέναντι στις καταλήψεις η εισαγγελέας - Στο αυτόφωρο οι μαθητές
Εγκύκλιο για τις καταλήψεις στα σχολεία απέστειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη προς όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας, ζητώντας την διαδικασία του αυτοφώρου "σε βάρος εξωσχολικών ενήλικων δραστών", χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η σύλληψη των ανήλικων μαθητών.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί από τους συναδέλφους της να εφαρμόσουν πιστά τις οδηγίες που περιέχονται στην εγκύκλιο του 2011 του πρώην Εισαγγελέα Ιωάννη Τέντε, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η... κανονική λειτουργία των σχολείων και πάνω απ' όλα να αποτραπεί η απώλεια ωρών για τους μαθητές δείχνοντας έτσι και την ευαισθησία της να τηρηθεί η τάξη στα σχολεία την ίδια μέρα που τα κανάλια τρομοκρατούν για "εκτροπή" της σχολικής κοινότητας.
«Οι μαθητές και οι μαθήτριες αυτές τις μέρες δείχνουν, με όλο και πιο ηχηρό τρόπο, ότι δεν θα ανεχθούν άλλο αυτό το «Νέο» Λύκειο που ετοιμάζεται γι’ αυτούς από την κυβέρνηση. Οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις πληθαίνουν σε όλη την Ελλάδα, φανερώνοντας ένα εντυπωσιακό αγωνιστικό δυναμικό που αποδεικνύει πως οι μαθητές δεν θέλουν κι ούτε θα γίνουν τα πειραματόζωα της κυβέρνησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για τις μαθητικές κινητοποιήσεις.
Τι συμβαίνει με τους μαθητές
Από την Δευτέρα  3/11 εκατοντάδες σχολεία τελούν υπό κατάληψη σε όλη την Ελλάδα, με τους μαθητές να κινητοποιούνται μαζικά ενάντια στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας για το "Νέο Λύκειο". Μεγάλες μαθητικές συγκεντρώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις στην χώρα.
Ο Υπουργός Παιδείας κάνοντας λόγο για 500 σχολεία που βρίσκονται σε κατάληψη, άρχισε να αναφέρει το ζήτημα των "χαμένων διδακτικών ωρών" ενώ ο Υφυπουργός Παιδείας έκανε λόγο ότι θα γίνουν μαθήματα μέσα στις γιορτές για να αναπληρωθεί η "χαμένη διδακτέα ύλη". Σε σελίδα του facebook με τίτλο "Πανελλήνια κατάληψη, όχι στο νέο σύστημα" αναρτήθηκε ένας μεγάλος κατάλογος σχολείων που είναι υπό κατάληψη από την Δευτέρα 3/11.
Να σημειώσουμε ότι σε κανένα σχολείο μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί ούτε ποινικά κολάσιμες πράξεις, απρόκλητες φθορές και άλλα τέτοια.

Πηγή: Alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.