Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Στην κόψη του ξυραφιού τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι δραματικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και η απαξίωση των υποδομών τους θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία τους.


Κλινικές και τμήματα που λειτουργούν οριακά ή οδεύουν προς λουκέτο, μονάδες εντατικής θεραπείας ενηλίκων νοσηλεύουν και μικρούς ασθενείς, καρκινοπαθείς περιμένουν έως και έξι μήνες για χειρουργείο προστάτη, ασθενείς που περιμένουν έως και έξι μήνες για να εξεταστούν σε μια εφημερία και κουρασμένοι και γηρασμένοι εργαζόμενοι καλούνται να ξεπεράσουν τον ίδιο τον εαυτό τους για να μην χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή.
Ακόμη και το “Παπαγεωργίου”, το νοσοκομείο-στολίδι, όπως το έχουν χαρακτηρίσει κατά καιρούς, λειτουργεί οριακά. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην καρδιολογική κλινική δυναμικότητας 30 κλινών, μετά τη γενική εφημερία έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν 120 ή και 175 ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι διασκορπίζονται σε άλλους ορόφους και κλινικές, ενώ οι έξι ειδικοί γιατροί και οι 4 ειδικευόμενοι δίνουν μάχη για να διαχειριστούν τους ασθενείς, ώστε εντός 2-3 ημερών να πάρουν εξιτήριο για να αδειάσουν κρεβάτια για την επόμενη εφημερία. Κάποιες φορές, μάλιστα, μπορεί να περάσουν δύο μέρες μετά την εισαγωγή ενός περιστατικού για να το δουν οι γιατροί.
Τις παραπάνω καταγγελίες έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Στρατής Πλωμαρίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε, με αφορμή και τη συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.
“Τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι ανεξέλεγκτα και η διαχείρισή τους σχεδόν αδύνατη. Λειτουργούν σε συνθήκες υπό τις οποίες οικοδομούνται ιατρικά λάθη, κάτι που σημαίνει απώλεια υγείας, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια ζωής”, τόνισε ο κ. Πλωμαρίτης και πρόσθεσε ότι “κοινοποιούμε τα προβλήματα αυτά, όχι για να απαξιώσουμε το ΕΣΥ, αλλά για να ευαισθητοποιήσουμε αυτούς που μπορούν και πρέπει να δώσουν τις λύσεις”.
Μάλιστα, η ΕΝΙΘ θα στείλει εξώδικο στον προϊστάμενο της εισαγγελίας για να τον καταστήσει κοινωνό στα προβλήματα των νοσοκομείων.
“Δεν μπορεί κανείς να παρακολουθεί ως θεατής τα όσα συμβαίνουν. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλωμαρίτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε υλικά. Οι ασθενείς, ακόμη και για την αγορά ενός βηματοδότη, πηγαίνουν οι ίδιοι στον διοικητή του νοσοκομείου για να εγκρίνει την προμήθειά του.

Αποδεκατισμένα νοσοκομεία
Σύμφωνα με τον κ. Πλωμαρίτη, εκτός από το “Παπαγεωργίου”, όπου οι γιατροί ούτε το ρεπό τους δεν μπορούν να πάρουν, ώστε να μην αφήσουν ακάλυπτους τους ασθενείς και κινδυνεύσουν, δραματική είναι η κατάσταση και στα άλλα νοσοκομεία της πόλης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το “Ιπποκράτειο”, το οποίο κάνει οκτώ γενικές εφημερίες το μήνα και του οποίου τμήματα και κλινικές λειτουργούν οριακά ή οδηγούνται σε κλείσιμο. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, οι οποίοι το καλοκαίρι είχαν κάνει και αναφορά στον εισαγγελέα, επισημαίνοντας ότι δεν επαρκούν αριθμητικά για να καλύψουν το πρόγραμμα εφημεριών ολόκληρου του μήνα. Μάλιστα, είχαν βγάλει πρόγραμμα έως τις 20 του μηνός, αλλά η διοίκηση ούτε καν συγκινήθηκε. Ούτε καν “εντέλλεστε” δεν τους έστειλε. Και τελικά, με δική τους πρωτοβουλία και χωρίς να πληρωθούν, κάλυψαν και τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές.
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η ουρολογική κλινική του ίδιου νοσοκομείου, όπου η αναμονή για χειρουργεία καρκίνου προστάτη φτάνει τους έξι μήνες. Οι γιατροί της κλινικής είχαν καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα τον Δεκέμβριο του 2013, αλλά και πάλι κανείς δεν συγκινήθηκε. Επίσης, το μικροβιολογικό τμήμα του νοσοκομείου έμεινε με μόλις τρεις ειδικούς γιατρούς, ενώ η ορθοπεδική κλινική διαλύεται και με αποσπάσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες, αλλά και οι εφημερίες.
Όπως κατήγγειλε ο κ. Πλωμαρίτης, η παθολογική κλινική του “Αγίου Δημητρίου” λειτουργεί μόνο με τρεις ειδικούς γιατρούς που πρέπει να καλύψουν οκτώ γενικές εφημερίες το μήνα.
Με δανεικούς γιατρούς λειτουργεί και η παθολογική κλινική του νοσοκομείου “Άγιος Παύλος”, ενώ σε κλείσιμο οδηγείται η ουρολογική κλινική, καθώς έως το τέλος του έτους θα μείνει με έναν ειδικό κι έναν επικουρικό, του οποίου η σύμβαση λήγει σε 9 μήνες. Στο ίδιο νοσοκομείο υπάρχει αδυναμία στελέχωσης για τις εξορμήσεις αιμοδοσίας.
Επιπλέον, η παθολογική κλινική του “Γ. Γεννηματάς” λειτουργεί με τέσσερις γιατρούς, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που οδηγούνται σε παραίτηση εξαιτίας της απόγνωσης και ειδικά αν έχουν εξασφαλίσει ότι βγαίνουν στη σύνταξη.

Παιδιά σε ΜΕΘ ενηλίκων
Όπως ανέφερε το μέλος του δ.σ. της ΟΕΝΓΕ, Δάφνη Κατσίμπα, στο “Γ. Γεννηματάς” η παιδοχειρουργική κλινική λειτουργεί με τρεις ειδικούς κι έναν ειδικευόμενο, ενώ από τα 10 κρεβάτια της ΜΕΘ ενηλίκων, λειτουργούν τα οκτώ, εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και κατά περίπτωση ανοίγει και το 9ο. Το χειρότερο είναι ότι παιδιά νοσηλεύονται στην εντατική ενηλίκων, χωρίς να υπάρχουν κατάλληλοι χώροι, ούτε παιδοεντατικολόγοι.
“Η λίστα αναμονής για ορθοπεδικές επεμβάσεις παίδων και ενηλίκων μακραίνει για… χρόνια, καθώς διατίθενται πέντε χειρουργικές αίθουσες την εβδομάδα. Παράλληλα, οι ειδικευόμενοι στη χειρουργική κλινική ομολογούν ότι άλλοτε μαθαίνουν να ασκούν την Ιατρική του 2014 κι άλλοτε του… 1960 εξαιτίας της έλλειψης μέσων και προσωπικού”, είπε η κ. Κατσίμπα.
Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΕΝΙΘ, χειρουργός στο “Παπαγεωργίου”, Κώστας Φουρτούνης τόνισε ότι “βρισκόμαστε στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης. Γιατροί και ασθενείς είναι θύματα της πολιτικής υγείας. Στη καρδιολογική του Παπαγεωργίου σήμερα, ευτυχώς, νοσηλεύονται μόνο… 75 ασθενείς. Μην ξεχνάμε ότι οι ειδικοί γιατροί είναι μόνον έξι και καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες της κλινικής, τους καρδιοπαθείς ασθενείς των άλλων κλινικών, τη στεφανιαία μονάδα, το αιμοδυναμικό εργαστήριο, το υπερηχοκαρδιολογικό εργαστήριο και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Οι αρμόδιοι κωφεύουν, αλλά πλέον οι εποχές των ηρωισμών τελείωσαν”.
Παράλληλα, είπε ότι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζει και η γαστρεντερολογική κλινική του “Παπαγεωργίου”, που έχει μείνει με έναν διευθυντή κι έναν επιμελητή και η οποία θα έπρεπε να είναι ενισχυμένη για να στηρίζει και τις δύο παθολογικές και τις τρεις χειρουργικές κλινικές.
“Διοικητές, ΥΠΕάρχες και υπουργείο είναι κατάπτυστοι για όλα αυτά και πρέπει να απολογηθούν”, δήλωσε ο κ. Φουρτούνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.