Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Άρχισαν στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

Με περιηγήσεις στις πρώην Φυλακές του Επταπυργίου άρχισαν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας, με συγκέντρωση έξω από την Πολυτεχνική Σχολή και πορεία προς το Αμερικανικό προξενείο στην οδό Τσιμισκή.

Περιηγήσεις στο Γεντί Κουλέ, όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, θα γίνουν και σήμερα Σάββατο από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.
Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις στεφανιών στο Μνημείο του Πολυτεχνείου θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας.
Την ίδια ώρα θα τιμηθεί και η μνήμη του Θωμά Βασιλειάδη, στο ισόγειο της Πολυτεχνικής Σχολής, όπου έχει τοποθετηθεί η αναμνηστική πλάκα.
Εν τω μεταξύ, χωρίς εντάσεις συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
«Όλα είναι ήσυχα και ευελπιστούμε ότι έτσι θα παραμείνουν» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ, αν. καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών Θεόδωρος Λαόπουλος, διευκρινίζοντας ότι αυτή τη στιγμή υπό κατάληψη τελεί μόνο το κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου, ενώ στο Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας απλώς δεν γίνονται μαθήματα.
Ο κ. Λαόπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν έχει γίνει καμία κίνηση για κινητοποίηση των αστυνομικών μονάδων ΜΑΤ στους χώρους του Πανεπιστημίου.


Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης
Με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΜΘ καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τονίζοντας τα ακόλουθα:

«Η επέτειος της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο είναι για τον δημοσιογραφικό κόσμο σταθερό σημείο αναφοράς στη σημασία που έχει το αγαθό της ελευθερίας για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Παράλληλα αποτελεί εξίσου σταθερή υπόμνηση του δημοσιογραφικού καθήκοντος να προστατεύονται η ελεύθερη έκφραση και η άσκηση κριτικής.
Η συγκυρία όχι μόνο δεν ευνοεί αλλά αντιθέτως δυσχεραίνει το δημοσιογραφικό έργο. Οι οικονομικές και οι εργασιακές συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται οι δημοσιογράφοι να ενημερώσουν το κοινό μπορούν να δυναμιτίσουν θεμελιώδεις αρχές της ενημέρωσης και κατ’ επέκταση της ίδιας της δημοκρατίας εντέλει, της οποίας αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο. Η συλλογική ανάγκη όμως υπαγορεύει να υπερασπιστούμε τις αρχές αυτές όσο
πιο σθεναρά μπορούμε και να αγωνιστούμε για να αποκαταστήσουμε τους όρους που επιτρέπουν να φτάνει σε όλους ελεύθερη, αξιόπιστη και ποιοτική ενημέρωση.
Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονία ς-Θράκης συντάσσεται με το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου και του συνδικαλιστικού κινήματος στην προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα και να δικαιωθούν τα αιτήματα του κλάδου, και καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της Δευτέρας 17 Νοεμβρίου για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Εκφράζει παράλληλα τον βαθύ σεβασμό της σε όσους έχασαν ή διακινδύνευσαν την ίδια τους τη ζωή για να αποκατασταθεί η δημοκρατία στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.