Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Δραματική απόδραση προσφύγων από Ειδομένη προς την ελπίδα

Eκατοντάδες πρόσφυγες, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες ήταν εγκλωβισμένοι στον λασπότοπο της Ειδομένης, πέρασαν τα κλειστά σύνορα με την ΠΓΔΜ, από αφύλακτο πέρασμα που βρήκαν, διασχίζοντας ένα χείμαρρο, για να συνεχίσουν το ταξίδι προς την βόρεια Ευρώπη.

AdTech AdΣύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, περίπου 2.000 άτομα, όλων των ηλικιών, έφυγαν την Καθαρά Δευτέρα από τον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και κατευθύνθηκαν προς το έδαφος της γειτονικής χώρας.
Μετά από πολύωρο περπάτημα υπό άσχημες καιρικές συνθήκες, οι πρόσφυγες διέσχισαν έναν χείμαρρο και πέρασαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, βρίσκοντας πέρασμα στον φράκτη που έχουν στήσει οι αρχές της χώρας.
Σκοπιανοί στρατιώτες επιβίβασαν ορισμένους σε στρατιωτικά οχήματα, χωρίς να έχει γίνει γνωστό πού τους μετέφεραν. Πηγή στην ΠΓΔΜ ανέφερε ότι μια ομάδα μεταναστών μπήκε στην χώρα, επισημαίνοντας: "Η αστυνομία και ο στρατός έχουν γνώση του θέματος και παρενέβησαν".
Λίγη ώρα αργότερα, εκπρόσωπος της αστυνομίας της χώρας ανακοίνωσε: "Παίρνουμε μέτρα για να επιστρέψουμε πίσω στην Ελλάδα την ομάδα των προσφύγων που πέρασε τα σύνορα. Η αστυνομία και ο στρατός αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας σε συγκεκριμένα σημεία των συνόρων".

Πνίγηκαν τρεις πρόσφυγες
Τρεις άνθρωποι, κατά πάσα πιθανότητα πρόσφυγες βρέθηκαν νεκροί σήμερα τα πρωί σε ένα χείμαρρο στην κωμόπολη Γευγελή.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, δύο άνδρες και μία γυναίκα, πνίγηκαν στα νερά του χειμάρρου. Άλλοι 23 άνθρωποι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή.
Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, οι τρεις πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους, και άλλοι 23 που διασώθηκαν, είχαν περάσει παράτυπα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, από τμήμα της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και πνίγηκαν στον χείμαρρο.
Τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή έχουν σημειωθεί ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα χείμαρροι και ποτάμια να έχουν ξεχειλίσει.
Η ΠΓΔΜ, από την περασμένη Δευτέρα κρατά κλειστό το σημείο διέλευσης για τους πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και δεν επιτρέπει σε κανένα να εισέλθει στο έδαφος της.

Συλλήψεις φωτορεπόρτερς
Πάνω από 30 φωτορεπόρτερ που ακολουθούσαν την πορεία των προσφύγων κατά τη λαθραία είσοδό τους σττο έδαφος των Σκοπίων, συνέλαβαν οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ. Από αυτούς, 7 έως 10 είναι Έλληνες. Οι φωτορεπόρτερ, ανάμεσά τους και ο φωτορεπόρτερ  του ΑΠΕ- ΜΠΕ Γιάννης Κολεσίδης,  ακολουθούσαν τους πρόσφυγες, οι οποίοι επιχειρούσαν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ
Ο απεσταλμένος του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ακολουθούσε την πορεία των προσφύγων, όπως και άλλοι φωτορεπόρτερ διεθνών πρακτορείων, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.
Όπως μεταδίδει ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κολεσίδης, οι φωτορεπόρτερ ακολουθούσαν τους πρόσφυγες, οι οποίοι επιχειρούσαν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από σημείο όπου δεν υπάρχει φράχτης. Οι φωτορεπόρτερ δεν γνώριζαν ακριβώς σε ποιο σημείο βρίσκονταν.

"Ξαφνικά ακούσαμε φωνές και μας περικύκλωσαν δυνάμεις του Σκοπιανού στρατού", είπε ο Γιάννης Κολεσίδης. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο χωριό Μόι που είναι δίπλα από τη Γευγελή και τους οδηγούν στο αστυνομικού τμήμα της Γευγελής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.