Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Τι λέμε για τους πρόσφυγες-Μία ραδιοφωνική συνέντευξη

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Σε ραδιοφωνική μας συνέντευξη, το πρωί της Τρίτης, στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο Απόστολο Λυκεσά, ρωτηθήκαμε για τη θέση της παράταξής μας, της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», στο ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο δήμο Θερμαϊκού.

Η απάντησή μας ήταν ότι ίσως να μη χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο, από την ώρα που - μετά και την χτεσινοβραδινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης - θα δημιουργηθεί ο καταυλισμός στα Τσαϊρια και δεδομένου ότι αυτός θα γειτνιάζει με το δήμο Θερμαϊκού.
Στην ερώτηση για το πώς μπορεί να κρίνει κανείς αυτή την απόφαση, παρατηρήσαμε ότι από την ώρα που πρόκειται για μία έκταση που ανήκει στο δήμο Θέρμης, είναι αποκλειστικά δικό του θέμα ο χειρισμός της υπόθεσης. Και κακώς υπήρξαν οι ανακοινώσεις άλλων δήμων που υποδείκνυαν για το πώς θα  ενεργήσει ένας γειτονικός τους Δήμος και αν πρέπει να κάνει την μία ή την άλλη επιλογή.
«Αυτό για το οποίο μας πέφτει λόγος και δεν θα πάψουμε να το βροντοφωνάζουμε, είναι, εάν τελικά επιλεγεί η έκταση στα Τσαϊρια, να δημιουργηθούν εκεί οι κατάλληλες υποδομές, ώστε οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν σε ανθρώπινες συνθήκες και όχι μέσα σε βούρκο και λασπόνερα που θα θυμίζουν εικόνες Ειδομένης. Με την κατασκευή των απαραίτητων αποστραγγιστικών και χωματουργικών έργων και τη δημιουργία των υποδομών εκείνων (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρικό ρεύμα, καθαριότητα) που θα εξασφαλίζουν μία υποφερτή διαβίωση των προσφύγων, όσο καιρό παραμείνουν εκεί», αναφέραμε.
Σχετικά με κάποιες αντιδράσεις που υπήρξαν για την εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή, υπογραμμίσαμε την πάγια, ξεκάθαρη και κρυστάλλινη θέση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», ότι θα πρέπει στο ζήτημα αυτό, ο δήμος Θερμαϊκού να σταθεί αλληλέγγυος και να ανοίξει την αγκαλιά του για να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει προσωρινά πρόσφυγες, πολύ περισσότερο που κατά βάση είμαστε δήμος προσφυγικός.
«Όταν το 1923 έφταναν τα καραβάνια των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, τότε οι γηγενείς κάτοικοι της Επανομής βοήθησαν με κάθε τρόπο τους ξεριζωμένους, τους πρόσφεραν ψωμί να φάνε για να μην πεθάνουν της πείνας, τους έδιναν νερό να πιούνε για να ξεδιψάσουν και διέθεσαν τα χωράφια τους για να στεγαστούν στη Νέα Μηχανιώνα, την Κερασιά, την Περαία, τους Νέους Επιβάτες, το Μεσημέρι, το Αγγελοχώρι, την Αγία Τριάδα. Εκείνο το φωτεινό παράδειγμα πρέπει να ακολουθήσουμε κι εμείς σήμερα, προσφέροντας στους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους έστω την αγάπη και τη συμπόνια μας», δηλώσαμε.   

Τέλος στην ερώτηση του Απόστολου Λυκεσά εάν είναι έτοιμη η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» να προτείνει χώρους για εγκατάσταση προσφύγων, στην περίπτωση που χρειαστεί η δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας και στο δήμο Θερμαϊκού, η απάντησή μας ήταν ότι η δημοτική μας παράταξη ούτε τεχνική υπηρεσία διαθέτει αλλά ούτε και τους μηχανισμούς εκείνους για να γνωρίζει τους διαθέσιμους χώρους και ποιοι από αυτούς είναι κατάλληλοι γιαυτό το σκοπό.
«Ας κάνει η δημοτική αρχή τη σχετική προεργασία, ας αναζητήσει τους χώρους και ας φέρει σχετική πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο και τότε σίγουρα θα υπάρξει και η δική μας τοποθέτηση», αναφέραμε. Προσθέτοντας ότι ο δήμος Θερμαϊκού διαθέτει τεράστιες αναξιοποίητες εκτάσεις και θα μπορούσε να υποδειχτεί ένας σωστός χώρος, που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση και δεν θα βρίσκεται κατ’ ανάγκη δίπλα σε τουριστικές υποδομές, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις», είπαμε κλείνοντας τη ραδιοφωνική συνέντευξη «Στο Κόκκινο».  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.