Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Αναζητούνται νέοι χώροι για τη φιλοξενία προσφύγων

O υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, παρουσία της υφυπουργού Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά και δημάρχων της Βόρειας Ελλάδας, ζήτησε τη συνδρομή των Δήμων για την προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων.

 «Όλοι οι δήμοι πρέπει να βάλουν πλάτη», ώστε να βρεθούν χώροι για τη φιλοξενία προσφύγων και να αποσυμφορηθούν οι περιοχές που δέχονται, αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο βάρος της φιλοξενίας, όπως ανέφερε.
«Το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης θα αναλάβει με την υπουργό να εντοπίσει σε όλους τους δήμους τις δυνατότητες φιλοξενίας ώστε να κατανεμηθεί κατά κάποιο τρόπο όλο το ζήτημα», είπε ο κ. Κουρουμπλής και γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα προσπαθήσει να στηρίξει τους δήμους για τις δαπάνες που κάνουν στο προσφυγικό.
«Στη σύσκεψη είπαμε διάφορα σημεία, τα οποία τα επιθεωρεί ο στρατός, γιατί αυτοί ξέρουν καλύτερα από όλους πώς μπορεί να στηθεί ένας τέτοιος καταυλισμός», σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
«Στην Ειδομένη πρέπει να υπάρξει αποφόρτιση, να πειστούν οι άνθρωποι ότι πρέπει μέσα από τα νόμιμα κέντρα να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να αφεθούν στις χώρες που έχουν επιλέξει να πάνε», είπε o κ. Κουρουμπλής και τόνισε: «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την πειθώ». Για την διαδικασία του ασύλου επισήμανε ότι «γίνεται, αλλά οι απαντήσεις έρχονται πολύ αργά», και προσέθεσε ότι «επειδή υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, ενισχύονται στελεχιακά όλες οι αποκεντρωμένες διοικήσεις και η κεντρική υπηρεσία, προκειμένου να έχουμε μια καλύτερη δυνατότητα επιτάχυνσης, αλλά οι απαντήσεις από τις χώρες που απευθυνόμαστε δεν έρχονται και τόσο γρήγορα».
Από την πλευρά της η κ. Κόλλια-Τσαρουχά ανακοίνωσε ότι το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης αναδέχεται τη μεγάλη ευθύνη και το μεγάλο χρέος του συντονισμού των δράσεων που αφορούν στο θέμα των προσφύγων, αφού, όπως είπε, «στην περιφέρεια αυτού του υφυπουργείου βρίσκονται τα περισσότερα κέντρα φιλοξενίας, ο μεγαλύτερος αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών». Προανήγγειλε νομοθετικές ρυθμίσεις για την επίλυση των βασικών προβλημάτων, τις οποίες όπως είπε, θα συζητήσει το διυπουργικό όργανο στο οποίο συμμετέχει και η ίδια. «Θα πρέπει, όμως, και η Ευρώπη της αλληλεγγύης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου να αναλάβει τις ευθύνες της» προσέθεσε.
Για το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών, ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία και με την Εκκλησία για να βρεθούν λύσεις, ενώ ο Γιάννης Μπουτάρης, είπε: «Στη Θεσσαλονίκη έχουμε χώρους, όπως το Παπάφειο, όπως είναι το ΠΙΚΠΑ στην Αγία Τριάδα, που μπορούν να φιλοξενήσουν ασυνόδευτα, τα οποία θέλουν ειδική φροντίδα».
Ισομερή κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα ζήτησε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου.

O κ. Κουρουμπλής επισκέφτηκε το πρωί και την Ειδομένη και τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενος, στις δηλώσεις του, στην Ειδομένη είπε: «Μίλησα το πρωί για το Νταχάου των κλειστών συνόρων. Αυτό δεν απαξιώνει την προσπάθεια που κάνει το κράτος και την παρουσία του ελληνικού κράτους. Όταν υπάρχουν 300 αστυνομικοί στην Ειδομένη επί 24ώρου βάσης για να εξασφαλίσουν ασφάλεια σε αυτές τις χιλιάδες των κατατρεγμένων ανθρώπων, όταν υπάρχει η δημόσια περίθαλψη εκεί, μέσα από θεσμούς δημόσιους, όπως είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ, όταν οι Υγειονομικές Περιφέρειες αναλαμβάνουν από τη Δευτέρα να κάνουν "μαντού" σε όλα τα παιδάκια των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων, όταν συνεννοηθήκαμε με εκκλησιαστικά ιδρύματα να αναλάβουν ένα μέρος των ασυνόδευτων παιδιών -που είναι 50 στην Ειδομένη, αγνοούνται όλα αυτά και πιανόμαστε από μια λέξη, λες και εγώ απαξίωσα το ενδιαφέρον του ελληνικού κράτους στην Ειδομένη. Είναι ζωντανό το ενδιαφέρον, όχι μόνο εκεί, αλλά σε όλα τα κέντρα, όπου πάει κάποιος βλέπει μια εργώδη προσπάθεια των κρατικών υπηρεσιών, του στρατού, της αστυνομίας, των δημοσίων υπηρεσιών, να φροντίζουν να προσπαθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.