Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Διαιωνίζεται το ξεπούλημα της καθαριότητας σε εργολάβους από τη διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού

Ανάστατοι, είναι οι εργαζόμενοι του Δήμου Θερμαϊκού με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) Θερμαϊκού, που ψήφισε το βράδυ της Τετάρτης η διοίκηση Μαυρομάτη και με το οποίο διαιωνίζεται το ξεπούλημα της δημοτικής υπηρεσίας καθαριότητας στους εργολάβους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΤΣΔΑ Θερμαϊκού, δεν προβλέπεται η προμήθεια των απαιτούμενων απορριμματοφόρων για να γλυτώσει επιτέλους ο δήμος από τη γάγγραινα των εργολάβων, αν και προβλέπεται η προμήθεια επιπλέον 1000 κάδων, οχημάτων συλλογής ογκωδών, πλυντηρίων κάδων κ.α.
Κάτι επίσης που επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στο δήμο Θερμαϊκού, είναι το γεγονός ότι ενώ αποτελεί υποχρέωση κατοχυρωμένη με τον Ν.4024/2012 και το Εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ), η προδιαλογή σε ξεχωριστά ρεύματα των συσκευασιών (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί), κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο ΤΣΔΑ Θερμαϊκού. Έτσι, συντηρείται το καθεστώς της αμαρτωλής ΕΕΑΑ Α.Ε. με τους μπλε κάδους και ο Δήμος θα επωμίζεται το κόστος συλλογής και μεταφοράς στα ΚΔΑΥ του περιεχομένου τους, χωρίς να επωφελείται καθόλου από την διάθεση των υλικών στο εμπόριο.
Όπως χαρακτηριστικά λέει το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό, αν ο Δήμος διέθετε ο ίδιος στο εμπόριο τα ανακυκλώσιμα υλικά τότε θα είχε ένα όφελος της τάξης των 100-120€ τον τόνο. Επίσης, δεν έχει ο Δήμος γνώση του τρόπου διαχείρισης των εισφορών που η ΕΕΑΑ Α.Ε. εισπράττει από τους παραγωγούς και γιατί τόσα χρόνια δεν λαμβάνει κάποια χρηματοδότηση παρά μόνο τα απορριμματοφόρα και τους κάδους τα οποία «δωρίζει» στο Δήμο.
Με την ευκαιρία, οι εργαζόμενοι στο δήμο Θερμαϊκού παρατηρούν ότι θα πρέπει επίσης, σιγά –σιγά, να διαθέτει ο Δήμος μόνος του και άλλα απόβλητα  στο εμπόριο π.χ. ελαστικά, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, αντί να καρπώνονται τα οφέλη που προκύπτουν οι ιδιώτες.

Τέλος,  σημειώνουν ότι πολλά μεγέθη της μελέτης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Θερμαϊκού, δεν είναι επαρκώς υπολογισμένα και επικαιροποιημένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.