Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Οι πρόσφυγες στο στόχαστρο και το ISIS στο απυρόβλητο;

Τα φληναφήματα για “κλειστά σύνορα” και “πόλεμο των πολιτισμών” αφήνουν αλώβητο το φασιστικό Ισλαμικό Κράτος και τους πάτρονες του

του Βαγγέλη Δεληπέτρου*
Πάνω στην τραγωδία των Βρυξελλών έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται ένα πολυπαραγοντικό πολιτικό παιχνίδι. Και δεν είναι διόλου ευοίωνο ότι η θεωρητικά Ενωμένη Ευρώπη αντί να σπεύδει να διερευνήσει τρόπους ενιαίας αντιμετώπισης του προβλήματος , αντί να επανεξετάσει την πολιτική της, και γιατί όχι να διερευνήσει αυτοκριτικά τη μέχρι τώρα πορεία της, εμφανίζεται ανίκανη για στοιχειωδώς κινήσεις με προοπτική.

AdTech Ad
Η στάση της πολωνικής κυβέρνησης, που ευκαιρίας δοθείσης αρνείται πλέον να δεχτεί τους 7.000 πρόσφυγες όπως είχε συμφωνήσει, είναι μόνο μια ένδειξη για το πού φυσάει τώρα πια ο άνεμος που λασπώνει τις “ευρωπαϊκές αξίες”.
Περισσότερο προβληματική πάντως, είναι η άποψη του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς που διαπιστώνει “επείγουσα ανάγκη προστασίας των... εξωτερικών συνόρων της ΕΕ”, όταν είναι δεδομένο ότι οι καμικάζι που έχουν ταυτοποιηθεί ήταν Βέλγοι πολίτες, όπως είναι δεδομένο -όσο κι αν ο κ. Βαλς το... ξεχνάει- ότι οι καμικάζι που χτύπησαν το Παρίσι ήταν υπήκοοι Βελγίου και Γαλλίας!
Τι 'χες Γιάννη, τι 'χα πάντα δηλαδή. Σαν οι σημερινοί ηγέτες της ΕΕ να μην διδάσκονται τίποτε από όσα γνωρίζουμε όλοι μας. Σαν να “πρέπει” να συνεχιστεί μια πολιτική που είναι ολοφάνερο ότι δεν αποδίδει. Και σαν να πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο αυτοί που κινούν τα νήματα του ισλαμικού ολοκληρωτισμού, είτε βρίσκονται στη Συρία ή τη Λιβύη, είτε παρακολουθούν τις εξελίξεις από την ασφάλεια των ανακτόρων τους στη Σαουδική Αραβία ή το Κατάρ.
Δεν έχει περάσει, άλλωστε, ούτε μήνας από τότε που το Βέλγιο αποφάσισε να... προστατευτεί αποτελεσματικότερα, επαναφέροντας τους ελέγχους στα σύνορά του με τη Γαλλία “για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες προσφυγικές ροές από τον καταυλισμό του Καλαί”!
Και επειδή ο φαρισαϊσμός περισσεύει, ενώ οι “ηγέτες” της Ευρώπης κάνουν ότι δεν βλέπουν τα προφανή, έχουν πληθύνει και οι “ειδικοί” που κάνουν ότι βλέπουν το... μέλλον. Αυτοί, σε μια εντυπωσιακή επίδειξη μωρίας, προσπαθούν να στρέψουν την ευρωπαϊκή πολιτική σε έναν αδιέξοδο “πόλεμο πολιτισμών”, ισχυριζόμενοι ότι, τάχα, οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι δεν αντιδρούν στις φρικαλεότητες του ISIS.
Προφανώς η μνήμη τους είναι βραχεία. Γιατί αν ήταν... κανονική θα θυμόντουσαν τη μεγάλη διαμαρτυρία των μουσουλμάνων της Γαλλίας κατά του ISIS μετά την τραγωδία του Μπατακλάν. Όπως -εάν η τοποθέτησή τους δεν γινόταν εκ του πονηρού- θα γνώριζαν τις πολλές διαμαρτυρίες μουσουλμάνων για την τραγωδία στις Βρυξέλλες. Και δεν θα “παρέλειπαν” να αναφερθούν στην ανακοίνωση του Αλ Άζχαρ, του σουνιτικού θεσμού της Αιγύπτου, που ήταν πιο πολιτική από τις περισσότερες ανακοινώσεις κυβερνήσεων χωρών της Ευρώπης, καθώς υπογραμμίζει ότι “Αν η διεθνής κοινότητα δεν ενωθεί για να αντιμετωπίσει αυτή την επιδημία, οι διεφθαρμένοι δεν θα πάψουν ποτέ να διαπράττουν τα ποταπά εγκλήματά τους εναντίον των αθώων».
Είναι τόση η άγνοια ορισμένων νεοφιλελεύθερων “ειδικών” που δεν κατορθώνουν να δουν ότι ακριβώς αυτό, ένας πόλεμος της “Δύσης” εναντίον γενικώς όλων των μουσουλμάνων, είναι βασικός στόχος του ISIS, καθώς θα “δικαίωνε” όσα προσχηματικά προβάλλει για να κρύψει τον ολοκληρωτισμό και την βαρβαρότητά του.
Διόλου συμπτωματικά τόσο οι “ειδικοί” όσο και οι “ηγέτες” δεν λένε λέξη για τη διαπλοκή του ISIS με τις “Χώρες του Κόλπου”, που εξέφρασαν την “υποστήριξή τους στο Βέλγιο” αλλά συνεχίζουν να κάνουν μπίζνες και πολιτική με το Ισλαμικό Κράτος.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.