Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Μουζάλας:«Φροντίδα μας είναι να μην πεθάνουν παιδιά στην Ειδομένη»

O αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ στον Alpha εξέφρασε τον φόβο ότι μπορεί να χάσουν τη ζωή τους παιδιά προσφύγων ή μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη, ενώ την ίδια ώρα η UNICEF ανακοίνωνε ότι 40% των εγκλωβισμένων σήμερα στην Ελλάδα, είναι παιδιά.

«Η φροντίδα μας είναι να μην πεθάνουν παιδιά στον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά αυτό είναι κάτι που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί για οπουδήποτε υπάρχει αυτού του μεγέθους το προσφυγικό ρεύμα», επισήμανε ο κ. Μουζάλας, και πρόσθεσε: «Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι αυξάνουμε τις προσπάθειές μας για να μην συμβεί αυτό».
Παράλληλα παραδέχτηκε ότι το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα «δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί», όπως και τα υπόλοιπα κέντρα κράτησης. «Το ότι υπάρχει μια επιείκεια στον ποιον βάζεις στα προαναχωρησιακά κέντρα, είναι μια διαφοροποίηση», είπε.
Παράλληλα, αρνήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέση υπέρ των ανοιχτών συνόρων. «Αυτό που μπερδεύει ο κόσμος είναι θέσεις κινημάτων για ανοιχτά σύνορα τις οποίες είναι πιθανό σε επίπεδο κινημάτων και όχι κράτους να υπερασπιζόμασταν», επισήμανε. Σχετική άποψη της προκατόχου του, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, διευκρίνισε, ήταν «προσωπική θέση ενός ανθρώπου που ήταν και είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης».
Τέλος, για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων που θα μείνουν στην Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι «στα προηγούμενα 15 χρόνια η κοινωνία ενέταξε περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες. Έχουμε ήδη σχολεία για τους μετανάστες, έχουμε προγράμματα ενσωμάτωσης. Αυτή τη στιγμή όμως δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Είμαστε στη φάση να συμμαζέψουμε την κατάσταση», είπε.

Το 40% των προσφύγων στην Ελλάδα είναι παιδιά
Εκπρόσωπος της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF) ανέφερε σε ενημέρωση τύπου στη Γενεύη χθες πως η επιτροπή ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στα παιδιά.

«Δεν βλέπουμε καμία αναφορά σε παιδιά, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά αποτελούν το 40% όσων βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή», είπε, προσθέτοντας ότι 19.000 παιδιά είναι εγκλωβισμένα στην Ελλάδα ενώ περίπου 10% από αυτά είναι ασυνόδευτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.