Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Το «νεογέννητο της Ειδομένης» δοκιμάζει τη δεοντολογία

Δύο φωτογραφίες με την εικόνα νεογέννητου βρέφους με φόντο την σκηνή και τις λάσπες του προσφυγικού καταυλισμού της Ειδομένης, που έκαναν το γύρο του διαδικτύου και μέσα από αυτό το γύρο του κόσμου, δημιουργούν σοβαρά ζητήματα δεοντολογίας και ηθικής, καθώς, όπως φαίνεται, κάποιοι, θεωρώντας «πιασάρικο» το θέμα, επιδόθηκαν σε παραποίηση του γεγονότος.

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο φωτογραφίες με το ίδιο θέμα (η μία τραβήχτηκε για λογαριασμό του Reuters από τον φωτορεπόρτερ Αλέξανδρο Αβραμίδη) συγκλονίζουν αφού αναδεικνύουν το δράμα των προσφύγων, από πολλά ΜΜΕ μεταδόθηκε ότι το βρέφος γεννήθηκε στις λάσπες της Ειδομένης, πιθανώς σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης ή  εκμετάλλευσης της εικόνας.
Όπως όμως προκύπτει από το ρεπορτάζ, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το βρέφος γεννήθηκε στον καταυλισμό. Το αντίθετο μάλιστα.
Όπως δήλωσε στο makthes.gr η κοινωνική λειτουργός των Γιατρών του Κόσμου Παναγιώτα Γιαννοπούλου  δεν υπάρχει κανένας λόγος να γεννηθεί παιδί μέσα στη σκηνή, καθώς στον καταυλισμό υπάρχει γιατρός σε 24ωρη βάση και κάθε φορά που μια ετοιμόγεννη γυναίκα αρχίζει να πονά, ο γιατρός φροντίζει για τη  μεταφορά της στο νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου μάλιστα έχουν γεννηθεί αρκετά προσφυγόπουλα.
Όπως εξηγεί η ίδια, καθημερινά οι άνθρωποι των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό ( Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Praxis και Ερυθρός Σταυρός) κάνουν medical meeting, δηλαδή συνάντηση με θέμα τα περιστατικά που χρειάζονται ιατρική φροντίδα, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση έγκυος να αφεθεί να γεννήσει μόνη της στη σκηνή εκτός και αν η ίδια το επιλέξει για κάποιο λόγο. Σε κάθε περίπτωση όμως μια τέτοια γέννα θα ήταν και πάλι σε γνώση των γιατρών που αναλαμβάνουν τις βάρδιες στον καταυλισμό.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η μαρτυρία του Αλέξανδρου Αβραμίδη ο οποίος όπως αναφέρει και σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook τράβηξε την συγκεκριμένη φωτογραφία στις 6 Μαρτίου  χωρίς ποτέ να υποστηρίξει ότι το βρέφος γεννήθηκε στην σκηνή.
Για να μη δοθεί χώρος και δυνατότητα σε εσκεμμένες «παρεξηγήσεις» διευκρινίζουμε ότι το γεγονός πως ένα παιδί που ήρθε στον κόσμο πριν από λίγες ημέρες και ζει μέσα σε αυτές τις άθλιες συνθήκες, όπου οι γονείς του προσπαθούν να το λούσουν με ένα μπουκάλι νερό, λίγα εκατοστά πάνω από τις λάσπες, προφανώς αποτελεί ντροπή για τον πολισμό ολόκληρης της Ευρώπης.
Ωστόσο το γεγονός ότι έστω τη στιγμή της γέννας η γυναίκα είχε την ιατρική φροντίδα που επιβάλει αυτός ο πολιτισμός προφανώς και διαφοροποιεί το περιεχόμενο της είδησης…

Πηγή: εφημερίδα Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.