Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Διάβημα διαμαρτυρίας της ΡΕΚΚ για όμβρια και προσφυγικό

Διάβημα διαμαρτυρίας στο Δήμαρχο της Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη, πραγματοποίησαν μέλη της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς (ΡΕΚΚ), που αποτελούνταν από τον επικεφαλής της παράταξης Μαν. Λαμτζίδη και τέσσερις δημοτικούς συμβούλους (Αγγελοπούλου Δέσποινα, Βουλγαράκης Νεκτάριος, Μαβίδης Σταύρος (Σταύρακας), Άρης Τεμεκενίδης) μαζί με τον Πρόεδρο  του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ν. Κρήνης «Η Μπουμπουλίνα», Στέφανο Καργάκη.

Δύο σοβαρά ζητήματα που τέθηκαν στο δήμαρχο Καλαμαριάς ήταν η έλλειψη παροχέτευσης ομβρίων υδάτων στη Νέα Κρήνη και το προσφυγικό.
Με αφορμή πρόσφατο περιστατικό στη Ν. Κρήνη, κατά το οποίο κινδύνεψε η σωματική ακεραιότητα νεαρής γυναίκας εξαιτίας της νεροποντής, η ΡΕΚΚ κατήγγειλε την αδιαφορία του Δήμου και του Ελληνικού Δημοσίου για τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης, που χρονολογείται από δεκαετίες, ζητώντας να υπάρξει άμεση αντίδραση της δημοτικής αρχής και διαμαρτυρία και να ληφθούν άμεσα μέτρα παροχέτευσης των ομβρίων  υδάτων μέχρι την ολοκλήρωση των τεχνικών έργων.
Ο Δήμαρχος υποσχέθηκε να φέρει το θέμα προ ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 16 Μαρτίου προσκαλώντας τον εργολάβο και τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου για να δώσουν εξηγήσεις ενώ δεσμεύτηκε να εντείνει τις πιέσεις του για την ολοκλήρωση του έργου.

Προσφυγικό
Το δεύτερο θέμα που έθεσε η ΡΕΚΚ, είναι το γεγονός ότι αν και ο Δήμος Καλαμαριάς είναι κατεξοχήν «προσφυγικός», δεν είχε μπεί «μπροστά» σε όλο αυτό το κύμα εθελοντικής προσφοράς των Καλαμαριωτών για την παροχή υλικής βοήθειας και ηθικής συμπαράστασης στους πρόσφυγες.
Ο Δήμαρχος απάντησε ότι ο Δήμος Καλαμαριάς μέσω ΠΕΔ μετέχει με συνέπεια και ανταποκρίνεται σε δράσεις υπέρ των προσφύγων, ενώ συμφώνησε στην πρόταση της ΡΕΚΚ ότι ο Δήμος μπορεί και πρέπει να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει μαθητές και εκπαιδευτικούς καθώς και στους πολυάριθμους τοπικούς συλλόγους και να συντονίσει αποτελεσματική  τη διάχυτη διάθεση προσφοράς των Καλαμαριωτών διοχετεύοντάς την με τον κατάλληλο τρόπο στους αποδέκτες αυτής της προσφοράς.
Η ΡΕΚΚ -χωρίς να θεωρεί ότι λύθηκαν τα προβλήματα οριστικά- εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή, δηλώνοντας ότι θα  φέρει το ζήτημα «προ ημερησίας διάταξης» στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, 16 Μαρτίου, συνεχίζοντας παράλληλα  και εντείνοντας και τις δικές της ξεχωριστές προσπάθειες για την αντιμετώπιση και των δύο ζητημάτων.

To πρόβλημα με τη νεροποντή
Για άλλη μία φορά οι κάτοικοι της περιοχής του Αγ. Ιωάννη και της Νέας Κρήνης έγιναν μάρτυρες καταστάσεων που είναι αδιανόητες για έναν αστικό δήμο, όπως η Καλαμαριά!
Συγκεκριμένα, κατά  τη διάρκεια πρωινής νεροποντής την Τετάρτη 9 Μαρτίου, οι κάτοικοι αντίκρυσαν  σκηνές «απείρου κάλλους». Μέσα σε 20 μόλις λεπτά, οι δρόμοι της περιοχής γύρω από την Πλατεία Ύδρας στη Νέα Κρήνη, μετατράπηκαν σε λίμνες, δεχόμενοι τα ορμητικά νερά, όπως αυτά «κατέβαιναν» από τα «στενά» του συνοικισμού του  Αγίου  Ιωάννη.
Το φαινόμενο είναι γνωστό και επαναλαμβανόμενο καθώς, όπως λένε οι παλιότεροι, αυτό συμβαίνει τα τελευταία 25-30 χρόνια (!!!).
Το αποτέλεσμα ήταν να παραμένουν εγκλωβισμένοι πολίτες στα πεζοδρόμια - σε όσα τουλάχιστον ακόμα δεν τα είχαν σκεπάσει τα νερά της βροχής, ενώ καταστηματάρχες της περιοχής προσπαθούσαν να σώσουν τα εμπορεύματά τους. Η κίνηση των οχημάτων διεξαγόταν μέσα σε μια χαώδη κατάσταση και πάντα με το φόβο ατυχημάτων  , που θα μπορούσε να προκύψει ανά πάσα στιγμή.
Σε απελπιστική κατάσταση περιήλθαν και μπολίτες που  διαμένουν σε ισόγεια ή ημιυπόγεια διαμερίσματα καθώς είδαν να μπαίνουν στα σπίτια τους τα ορμητικά νερά!
Αποκορύφωμα όλων αυτών των περιστατικών ήταν όταν μία  νεαρή γυναίκα στην προσπάθεια της να διασχίσει τον δρόμο στην οδό  Σμύρνης, έχασε την ισoρροπία της και σκόνταψε σε υπερχειλισμένο-μη ορατό λόγω του όγκου των υδάτων-  φρεάτιο, και έπεσε στο έδαφος, κινδυνεύοντας να τραυματιστεί.
Υπάλληλος του Δήμου Καλαμαριάς , «πάλευε»  μόνος του σε όλη τη διάρκεια της νεροποντής να απομακρύνει στο σημείο τα νερά από το πεζοδρόμιο στο σημείο εκείνο, με την βοήθεια του παρευρισκόμενου Δημοτικού Συμβούλου της ΡΕΚΚ, Νεκτάριου Βουλγαράκη. ΟΙ δύο άντρες, έσυραν  την γυναίκα έξω από τα νερά αποτρέποντας τον τραυματισμό της.

Η ΡΕΚΚ εκφράζοντας τα αισθήματα όλων των κατοίκων της περιοχής απαίτησε την άμεση επίλυση του θέματος με δυναμική διεκδίκηση απέναντι σε όλους τους φορείς, ώστε εικόνες  και καταστάσεις όπως αυτές της Τετάρτης 9 Μαρτίου να αποτελέσουν παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.