Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Οι μισές αλήθειες του κ.Μαυρομάτη για τη διάβρωση

«Εξαφανισμένη» η Αγία Τριάδα από τη σχετική μελέτη
Οι δύο καθηγητές κατά την παρουσίαση της μελέτης
του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Μισές αλήθειες, λέει για μία ακόμη φορά ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης και επιχειρεί κατά τη γνώριμη τακτική του να παραπληροφορήσει τους συνδημότες μας σχετικά με την παραλαβή μελέτης που παρήγγειλε ο ίδιος με τον τίτλο «Αποτίμηση  και αντιμετώπιση της διάβρωσης της ακτής δήμου Θερμαϊκού».

Με αφορμή λοιπόν το γεγονός ότι κατά την ψηφοφορία που έγινε για την έγκριση της μελέτης, τάχθηκαν υπέρ 18 σύμβουλοι της Μαυροματικής πλειοψηφίας, ενώ οι 12 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, ψήφισαν λευκό, ο δήμαρχος Θερμαϊκού επιτίθεται κατά της αντιπολίτευσης, γράφοντας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ότι «Πάντως, απορίας άξιον αποτελεί, η αντιμετώπιση αυτή από την αντιπολίτευση, αφού πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς η διάβρωση των ακτών τόσο στο λιμάνι των Ν.Επιβατών όσο και στην υπόλοιπη ακτογραμμή του Θερμαϊκού, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις».
Κάνει και μία ακόμη απρέπεια η δημοτική αρχή: Διατυπώνει στην ανακοίνωσή της την κατηγορία ότι τάχα δεν υπήρξε «σύμπραξη όλων των παρατάξεων στη συζήτηση». Αποφεύγοντας επιμελώς να αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων και οι δημοτικοί τους σύμβουλοι, όχι μόνο υπέβαλαν εξαντλητικές ερωτήσεις προς τον ομότιμο καθηγητή κ.Δημοσθένη Αγγελίδη και τον καθηγητή ακτομηχανικής κ.Θωμά Καραμπάση που παρουσίασαν τη μελέτη, αλλά τοποθετήθηκαν αναλυτικά, διατυπώνοντας εποικοδομητικές παρατηρήσεις και προτάσεις.

Τι είπε για το θέμα της μελέτης η αντιπολίτευσης που αποφεύγει σκόπιμα να το αναφέρει ο κ. Μαυρομάτης; Ψήφισαν οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης «ΝΑΙ» στην παραλαβή της μελέτης, είπαν όμως ταυτόχρονα, με πρώτη και καλύτερη την παράταξή μας, τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», ότι η μελέτη αυτή είναι κουτσή, από την ώρα που δεν αναφέρει ούτε λέξη για την περιοχή της Αγίας Τριάδας και την τεράστια διάβρωση της ακτής της, ιδιαίτερα στην περιοχή του «Άκτιον».
Μάλιστα, πρόταση της «Συμπολιτείας», ακόμη από την προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ήταν να μην συζητηθεί καθόλου στο δημοτικό συμβούλιο η συγκεκριμένη μελέτη, αλλά να παρακληθούν οι επιστήμονες που τη συνέταξαν να την επικαιροποιήσουν, με τα στοιχεία που προέκυψαν από την καταστροφική καταιγίδα της 7ης Σεπτεμβρίου.
Όπως είχαμε την ευκαιρία να σημειώσουμε για το θέμα αυτό στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, δεν μπορούμε να μιλάμε για διάβρωση της ακτής του Θερμαϊκού και να μην έχουμε ασχοληθεί διόλου με το γεγονός ότι από την καταιγίδα «εξαφανίστηκε» σχεδόν τελείως όλη η παραλία της Αγίας Τριάδας, έγιναν όλες αυτές οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο, την αγροτική οδοποιία και ολόκληρη σχεδόν την κοινότητα της Αγίας Τριάδας, τα σπίτια της οποίας κατακλύστηκαν από νερά και λάσπες.
Κι ακόμη, ότι δεν μπορεί το τεράστιο θέμα της διάβρωσης της ακτής του δήμου Θερμαϊκού να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας τις τεράστιες επιπτώσεις της διάβρωσης στην Επανομή, το Αγγελοχώρι και τη Νέα Μηχανιώνα, όπου έχει αλλάξει μορφή η ίδια η ακτογραμμμή και λόγω της διάβρωσης και των κατολισθήσεων που προκάλεσε η καταιγίδα, πολλά σπίτια βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα» και οι κάτοικοί τους ζουν καθημερινά με το φόβο.
Καταλήγοντας, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι παρά το γεγονός πως η συγκεκριμένη μελέτη είναι απόλυτα τεκμηριωμένη επιστημονικά, εντούτοις ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το φαινόμενο της διάβρωσης σε Περαία και Ν.Επιβάτες και προσάμμωσης στο λιμάνι των Νέων Επιβατών. Και ως εκ τούτου ο τίτλος της «Αποτίμηση  και αντιμετώπιση της διάβρωσής της ακτής δήμου Θερμαϊκού» δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα. Αυτό φαίνεται και από την πρόταση που διατυπώνεται στο τέλος της μελέτης για την κατασκευή  τεσσάρων κυματοθραυστών χαμηλής στέψης (ενός Δυτικά του υφιστάμενου έργου και τρεις Ανατολικά αυτού) ή ενός προβόλου και τριών κυματοθραυστών σε βάθος 2 m περίπου.
Και βέβαια, σηκώνει πολύ συζήτηση για το κόστος ενός τέτοιου έργου, που οι μελετητές το ανεβάζουν σε πάνω από 700.000 ευρώ, ενώ η αόριστη  δήλωση του δημάρχου κ. Μαυρομάτη για προσπάθεια ένταξης του συγκεκριμένου έργου «σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα», μάλλον παραπέμπει στις Καλένδες.


*Ο Σπύρος Κουζινόπουλος είναι δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.