Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Η Θεσσαλονίκη τιμά τη μνήμη του Γιάννη Πασαλίδη με εκδήλωση στις 17 Μαίου

Η Θεσσαλονίκη τιμά τη μνήμη του Γιάννη Πασαλίδη, 50 χρόνια από το θάνατό του, με μία σημαντική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Μαίου 2018, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης με διοργανωτή τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη συνδρομή του δήμου Καλαμαριάς και Επιτροπής Πρωτοβουλίας που δημιουργήθηκε για να τιμηθεί το έργο και η τεράστια προσφορά του στον ελληνισμό, την Αριστερά και τη Θεσσαλονίκη.

Την εκδήλωση, που είναι υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 50 χρόνων από το θάνατο του, θα τιμήσει με την παρουσία του, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα και ο εγγονός του Πασαλίδη, δικηγόρος Γιάννης Νισύριος. Σύντομες ομιλίες θα εκφωνήσουν ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος, πρόεδρος των ΑΣΚΙ και η ιστορικός Ιωάννα Παπαθανασίου, διευθύντρια ερευνών ΕΚΚΕ.
Στο τέλος της εκδήλωσης θα προβληθεί ένα εκπληκτικό ημίωρο ντοκιμαντέρ που ετοίμασε η ΕΡΤ3 με σπάνια ανέκδοτα ντοκουμέντα από τη ζωή και τη δράση του αξέχαστου μεγάλου πολιτικού, κοινοβουλευτικού και κοινωνικού παράγοντα.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΔΑ το 1964. Δίπλα στον Γιάννη Πασαλίδη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος
Ηλίας Ηλιού, ενώ διακρίνονται στο βάθος ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Σταύρος Ηλιόπουλος κ.α.
Ο Γιάννης Πασαλίδης, υπήρξε πολιτικός με ήθος και αξίες, σπουδαίος κοινοβουλευτικός άνδρας, ενωτική φυσιογνωμία της Αριστεράς, υπερασπιστής των δικαιωμάτων του ποντιακού και όλου του προσφυγικού ελληνισμού, πρωτεργάτης της Εθνικής Αντίστασης, ανθρωπιστής γιατρός που τίμησε τον όρκο του Ιπποκράτη και απέκτησε επάξια τον τίτλο του «γιατρού των φτωχών».
Η πολιτική του δραστηριότητα είχε ξεκινήσει από την προεπαναστατική ακόμη Ρωσία, όταν σπούδαζε φοιτητής Ιατρικής στην Οδησσό. Εκεί, παρακολούθησε την εξέγερση των ναυτών του θωρηκτού "Ποτέμκιν", πήρε μέρος στην Οκτωβριανή Επανάσταση, ακολούθησε όμως στη συνέχεια το κόμμα των μενσεβίκων, για να γίνει βουλευτής και υπουργός Εξωτερικών στη Δημοκρατία της Γεωργίας, όταν αυτή ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1918.
Μετά τον ερχομό του στη Θεσσαλονίκη, το 1922, πρόσφερε επί 7 χρόνια τις υπηρεσίες του ως διευθυντής στο "Ρωσικό" Μαιευτήριο Θεσσαλονίκης, στην οδό Αλεξ. Παπαναστασίου 21, εκεί που σήμερα στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας. Είχε ξεγεννήσει αφιλοκερδώς εκατοντάδες γυναίκες των λαϊκών τάξεων, ενώ είχε αναπτύξει πλούσια κοινωνική δραστηριότητα στο πλευρό του προσφυγικού κόσμου, αλλά και πολιτική δραστηριότητα ως πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδος.
Ο Γιάννης Πασαλίδης στη Θεσσαλονίκη με στελέχη της ΕΔΑ. Διακρίνονται μεταξύ άλλων Χρόνης Μίσσιος, Μίνα Γιάννου, Μήτσος Σαχίνης, Θόδωρος Καζέλης, οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων Χρήστος Ράπτης και Συκεών Παναγιώτης Αφαλής κ.α.
Ο Γιάννης Πασαλίδης, άφησε το στίγμα του στη σύγχρονη ιστορία με το ήθος και την προσωπικότητά του. Μιλούσε έξι γλώσσες αλλά λάτρευε την ποντιακή διάλεκτο και είχε τεράστια ευαισθησία απέναντι στον πολιτισμό και το λαό του Πόντου.
Ο πρόεδρος της ΕΔΑ, που πέθανε φτωχός, όπως όλοι οι ευπατρίδες πολιτικοί, είχε τεθεί από τη χούντα σε κατ' οίκον περιορισμό, ουσιαστικά φυλακισμένος στο σπίτι του, στη γωνία Τσιμισκή και Χρυσ. Σμύρνης 23, από την πρώτη ημέρα επιβολής της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, μέχρι την ημέρα του θανάτου του, στις 15 Μαρτίου 1968.
Στη Βουλή με τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο ο οποίος αγαπούσε και εκτιμούσε ιδιαίτερα τον Γιάννη Πασαλίδη
Για να τιμήσει τη σημαντική αυτή προσωπικότητα, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας, εκτός από την εκδήλωση αυτή της 17ης Μαίου, στην οποία θα παρουσιαστούν άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές από τη ζωή, τη δράση και την τεράστια προσφορά του Γιάννη Πασαλίδη στο κοινωνικό σύνολο, ετοιμάζει μεγάλη έκθεση φωτογραφικού, αρχειακού υλικού και ντοκουμέντων που θα γίνει στα τέλη του χρόνου στην Αθήνα, από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, για να μεταφερθεί στη συνέχεια η έκθεση αυτή στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα:
http://farosthermaikou.blogspot.gr/2018/03/blog-post_13.html

http://farosthermaikou.blogspot.gr/2018/03/50.html
 http://farosthermaikou.blogspot.gr/2018/03/blog-post_15.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.