Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Έντονη αντίδραση της "Συμπολιτείας" για ένα αχρείαστο έργο

Μόνο η "Συμπολιτεία Θερμαϊκού" αρνήθηκε να ψηφίσει την πρόταση που ετοίμασε η διοίκηση Μαυρομάτη  του δήμου Θερμαϊκού προς το υπουργείο Εσωτερικών, για την ένταξη στο πρόγραμμα "Φιλόδημος" του έργου κατασκευής σταθμού λυμάτων στο Μεσημέρι. Ο λόγος; Το τεράστιο κόστος του έργου, που ξεπερνά τα 6,5 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το δίκτυο αποχέτευσης της κοινότητας Μεσημερίου θα μπορούσε να συνδεθεί με τον αγωγό της Επανομής, κάτι που θα κόστιζε μόλις 750.000 ευρώ.
"Εμείς οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της "Συμπολιτείας" ψηφίζουμε με δέκα χέρια υπέρ της άμεσης κατασκευής και γρήγορης λειτουργίας του δικτύου αποχέτευσης στο Μεσημέρι, είμαστε όμως κατά της κατασκευής του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων, καθώς θεωρούμε περιττό έξοδο το υπέρογκο κόστος που θα απαιτηθεί για την δημιουργία του", είπε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Σπύρος Κουζινόπουλος. Επισημαίνοντας παράλληλα τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής, όσο και της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την ολιγωρία που επέδειξαν στην κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης. "Είστε τέσσερα χρόνια δήμαρχος. Γιατί δεν κάνατε τίποτα μέχρι τώρα προκειμένου να αποκτήσει δίκτυο αποχέτευσης το Μεσημέρι; Και γιατί θα πρέπει να ξοδευτεί ένα τόσο μεγάλο ποσό για να γίνει σταθμός επεξεργασίας λυμάτων σε ένα χωριό 1.500 κατοίκων, τη στιγμή που μόλις θα κατασκευαστεί το δίκτυο αποχέτευσης, θα μπορεί να συνδεθεί με τον αγωγό της Επανομής, προκειμένου τα λύματα να καταλήγουν στον κεντρικό σταθμό βιολογικού καθαρισμού "Αινείας", στο Αγγελοχώρι, όπου καταλήγουν τα λύματα από τον υπόλοιπο δήμο Θερμαϊκού", είπε ο Σπ. Κουζινόπουλος.
Με τη σειρά του ο δημοτικός σύμβουλος της "Συμπολιτείας", Γιάννης Τσακμάκας, που ασχολείται επαγγελματικά με βιολογικούς σταθμούς, παρατήρησε ότι η μελέτη του Βιολογικού του Μεσημερίου, έχει αλλάξει κατά πολύ. Έχει αφαιρεθεί όλη η μονάδα που θα επεξεργάζονταν την λάσπη και πλέον θα την φορτώνουν και θα την απομακρύνουν. Σίγουρα είναι μια καλή εξέλιξη αλλά η μονάδα δεν είναι απαραίτητη. Για να προσθέσει ότι δεν είναι μόνο το κόστος κατασκευής, αλλά και το πρόβλημα λειτουργίας του Βιολογικού. "Εδώ μας είπατε προηγουμένως ότι δεν είχατε έναν εργάτη για να καθαρίζει τις παραλίες και καταφύγατε σε εργολάβο, και θα μπορείτε να έχετε σε μόνιμη βάση 3-4 άτομα για τη λειτουργία του Βιολογικού", είπε. Αναφέροντας ότι δεν υπήρξε επικαιροποίηση της παλιάς μελέτης, όπως υποστήριξε η διοίκηση Μαυρομάτη, αλλά μια νέα μελέτη για την οποία δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία υποβολής της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.
Ο δημοφιλής καλλιτέχνης, Δημήτρης Ζερβουδάκης, που ήταν στη συνεδρίαση μαζί με μια ομάδα κατοίκων του Μεσημερίου  οι οποίοι αντιδρούν στην κατασκευή του Βιολογικού, παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο μια εμπεριστατωμένη πολυσέλιδη μελέτη πανεπιστημιακών, από την οποία προκύπτει ότι αντί των ... οκτώ αντλιοστασίων που, όπως ισχυρίζονταν η διοίκηση Μαυρομάτη ότι θα απαιτούνταν για την προώθηση των λυμάτων απο το Μεσημέρι στον αγωγό της Επανομής, στην ουσία δεν απαιτείται κανένα. Καθώς, μόνο με το κεντρικό αντλιοστάσιο που θα έστελνε τα λύματα στον βιολογικό, αν μεγαλώσει η δυναμικότητα των αντλιών του, θα έφταναν άνετα τα λύματα στο δίκτυο της Επανομής και από εκεί στο Αγγελοχώρι . Και το κόστος μιας τέτoιας λύσης; Μόλις 750.000 ευρώ στη χειρότερη περίπτωση.
Τελικά, η πρόταση της διοίκησης ψηφίστηκε από τους συμβούλους της πλειοψηφίας και της παράταξης Τσαμασλή, ενώ οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της "Συμπολιτείας" την καταψήφισαν, δηλώνοντας ότι θα προσφύγουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και όπου αλλού χρειαστεί.. 

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.