Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Δήμος Θερμαϊκού: Δεν πέρασε το μηδενιστικό ψήφισμα της ΚΕΔΕ

Δεν πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού το μηδενιστικό και αντικυβερνητικό ψήφισμα της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που απέρριπτε στο σύνολό του το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το πρόγραμμα "Κλεισθένης 1", ισχυριζόμενη ότι δήθεν "δεν προωθεί καμία αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους".

Τόσο ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης αλλά και οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι που στη συνέχεια έλαβαν το λόγο, σημείωσαν στις ομιλίες τους ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση, επιλύει πολλά ανοιχτά για την τοπική αυτοδιοίκηση θέματα, επισήμαναν αρκετά αρνητικά σημεία που εντόπισαν και μετά τη δήλωση Σκουρλέτη ότι θα υπάρξει δίμηνη παράταση της διαβούλευσης, κάλεσαν τον υπουργό Εσωτερικών να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες διαλόγου, για να υπάρξει βελτίωση στον "Κλεισθένη".
Όπως είπε ο κ. Μαυρομάτης, που δήλωσε ότι το διάβασε δύο φορές, το νομοσχέδιο περιέχει αρκετά θετικά στοιχεία που τα είχαν ανάγκη οι ΟΤΑ, είπε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν κλήθηκε να μετάσχει στους 14 μήνες που κράτησε η εκπόνηση του "Κλεισθένη" στο διάλογο με το υπουργείο, για να παρατηρήσει ότι δεν είναι αυτή η βαθειά μεταρρύθμιση που θέλει η τοπική αυτοδιοίκηση. Στα αρνητικά που επισήμανε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, συμπεριλαμβάνονταν το ότι και με αυτό το νομοσχέδιο δεν υπάρχει η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, ενώ χαρακτήρισε την παράταση κατά τέσσερις μήνες της θητείας των σημερινών δημοτικών συμβουλίων ως μη δημοκρατική πράξη και πισωγύρισμα το γεγονός ότι οι διοικήσεις των Δήμων θα εκλέγονται για τέσσερα χρόνια και όχι για πέντε. "Καλούμε τον υπουργό Εσωτερικών να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες διαλόγου για το νομοσχέδιο. Μόνο με συνεννόηση σ' αυτή τη χώρα μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά", κατέληξε.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Τσαμασλής, που τάχθηκε υπέρ της αποδοχής του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ, παραδέχθηκε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται αναμόρφωση εκ βάθρων, είπε ότι έπρεπε να προηγηθεί ο διάλογος και μετά να διαμορφωθεί το νομοσχέδιο και παραδέχθηκε ότι η απλή αναλογική στους ΟΤΑ θα μπορούσε να είναι κάτι θετικό "αν υπήρχε όμως και η κατάλληλη κουλτούρα", όπως ισχυρίστηκε.
Την για καθαρά αντιπολιτευτικούς προς την κυβέρνηση και καθ' υπαγόρευση του κ. Μητσοτάκη λόγους συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου από την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ,  υπογράμμισε ο επικεφαλής της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού", Σπύρος Κουζινόπουλος. Σημειώνοντας ότι οι κραυγές του κ. Πατούλη και οι γενικεύσεις του πως το πρόγραμμα "Κλεισθένης" δεν προωθεί καμια ουσιαστική μεταρύθμιση", δείχνουν μια τυφλή αντιπολιτευτική διάθεση. "Απο που προκύπτει κάτι τέτοιο; Δεν είναι πρόοδος τα ζητήματα εκδημοκρατισμού, ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και τα αναπτυξιακά που εισάγονται με το νομοσχέδιο; Αλλά επίσης και η διαχείριση των απορριμμάτων που περιλαμβάνει ο "Κλεισθένης" και συμφωνήθηκε με την ΚΕΔΕ, δεν είναι μεταρρυθμίσεις;" ρώτησε ο επικεφαλής της "Συμπολιτείας". Που θύμισε ότι η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ, αν και υπήρχαν εκπρόσωποί της στην επιτροπή  διαλόγου για την κατάρτιση τιου νομοσχεδίου, αποχώρησαν από αυτή από την πρώτη κιόλας συνεδρίασής της.
Αναφορικά με την άγρια επίθεση της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ κατά του συστήματος της απλής αναλογικής στις εκλογές των ΟΤΑ, που καθιερώνει το νομοσχέδιο, και τους ισχυρισμούς ότι αυτό θα φέρει "ακυβερνησία" στους Δήμους και τις Περιφέρειες, ο κ. Κουζινόπουλος, αναφέροντας ότι η απλή αναλογική ισχύει στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής, υπογράμμισε πως με τις κραυγές αυτές, αποκαλύπτεται η δυσανεξία από την οποία διακατέχεται ως προς την εφαρμογή των αρχών της Δημοκρατίας.  Και αφού αναρωτήθηκε το πόσο δημοκρατικό ήταν που η παράταξή του, που στις δημοτικές εκλογές είχε λάβει το 20% των ψήφων να εκπροσωπείται στο δημοτικό συμβούλιο με λιγότερο του 10% ποσοστό δημοτικών συμβούλων, υπενθύμισε ότι οκτώ χρόνια τώρα, η χώρα διοικείται από κυβερνήσεις συνεργασίας, χωρίς ο τόπος να μείνει ούτε στιγμή ακυβέρνητος.
"Τόσο καιρό που η χώρα δεν έχει μονοκομματικές κυβερνήσεις, δεν κυβερνιέται; ΈΧει μεγαλύτερη σημασία η διοίκηση ενός Δήμου από μία χώρα; Και πόσο δημοκρατικό, πόσο ηθικό και πόσο αντιπροσωπευτικό είναι όταν δημοτικές παρατάξεις που στον πρώτο γύρο έλαβαν 22 και 25% των ψήφων, καταφέρνοντας να μπουν στο δεύτερο γύρο να λαμβάνουν το 60% των εδρών του δημοτικού συμβουλίου, όπως ισχύει σήμερα;", ρώτησε.
Καταλήγοντας ο επικεφαλής της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού" παρατήρησε ότι εν κατακλείδι, αυτό που προκύπτει από τη στάση της ΚΕΔΕ και το απαράδεκτο ψήφισμά της, είναι ότι δυστυχώς για τη χώρα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ είναι έρμαιο στα κελεύσματα μιας τυφλά φανατισμένης αντιπολίτευσης, η οποία αμφισβητεί ευθέως όλα όσα, τόσα χρόνια τώρα, εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πολεμά με φανατισμό κάθε ελπίδα αποκέντρωσης και Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.