Τρίτη, 1 Μαΐου 2018

Με συγκεντρώσεις και πορείες τιμήθηκε η εργατική Πρωτομαγιά

Με συγκεντρώσεις και πορείες εργατικά σωματεία, συνδικαλιστικοί φορείς, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι τίμησαν στη Θεσσαλονίκη την εφετινή Εργατική Πρωτομαγιά, όπου κυριάρχησαν συνθήματα κατά των μνημονίων, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολέμων.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου της πόλης. «Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει οι αντεργατικές συνθήκες να θεωρούνται κανονικότητα» τόνισε στην ομιλία του ο ταμίας του ΕΚΘ Παναγιώτης Παγώνης.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η ανεργία, η «διαρροή εγκεφάλων», η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη γενίκευση των πλειστηριασμών, την αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος έχουν διαμορφώσει ένα «ζοφερό περιβάλλον», όπου οι διογκούμενες ανισότητες θεωρούνται «κανονικότητα», ενώ χαρακτήρισε ως «μονόδρομο» τον αγώνα για την προστασία της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Ανδρέας Γιακουμής, μίλησε για «ακραία επίθεση» που δέχεται ο εργατικός κόσμος, σημειώνοντας ότι ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια στο «δόγμα της λιτότητας» πρέπει να είναι πολυμέτωπος.
Μετά τις κεντρικές ομιλίες, διαβάστηκε το ψήφισμα της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς και εψάλη ο Ύμνος των Εργατών, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Εργάτη, απέναντι από το ΕΚΘ, χωρίς να ακολουθήσει πορεία.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ο αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς, όπως επίσης μέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.


Η μαζικότερη συγκέντρωση ήταν αυτή του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Με σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για την τελική νίκη των λαών» ο κεντρικός ομιλητής Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ είπε πως είναι «παραμύθι» ότι τελειώνουν τα μνημόνια και έρχεται δίκαιη ανάπτυξη.
Κάλεσε τον εργατικό κόσμο να συμμετάσχει πιο μαζικά στους αγώνες, τονίζοντας ότι η «επανάπαυση είναι ολέθρια», ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος ενάντια στην εξαθλίωση, τη φτώχεια, την προσφυγιά και τα εργατικά προβλήματα». «Οι θυσίες και οι νεκροί στις τάξεις μας να είναι σίγουροι ότι άνοιξαν δρόμο που δεν θα τον αφήσουμε να κλείσει ποτέ» πρόσθεσε ο ίδιος.
Ακολούθησε πορεία του ΠΑΜΕ μέσω κεντρικών δρόμων της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε στο Μνημείο του Καπνεργάτη, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, όπου ακολούθησε κατάθεση στεφανιών.
Άλλες δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν, η μία στην Καμάρα, από συλλογικότητες, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αντιεξουσιαστές κ.ά., και η άλλη στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγ. Σοφίας, από την Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) και την Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος (ΟΚΔΕ). Ακολούθησαν πορείες με σημείο κατάληξης το Μνημείο του Εργάτη, στο ΕΚΘ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου