Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Παρουσιάζεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη το βιβλίο της Β.Λάζου

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο της Βασιλικής Λάζου «Η Επιβολή του Κράτους.Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Λαμία, 1945-1949», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής", θα παρουσιαστεί σήμερα Τετάρτη 23 Μαΐου 2018, ώρα 7 μ.μ. στο Cafe Θέα/tro (Βασιλέως Γεωργίου 2Α - άνωθεν Βασιλικού Θεάτρου).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Γιώργος Μαργαρίτης, Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ, Θανάσης Σφήκας, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΑΠΘ, Γιώργος Λεοντιάδης, ιστορικός. Συντονίζει η Μαρία Τσαρτσιανίδου, ΜΔΕ Πολιτικής Ιστορίας, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Συμμοριόπληκτοι», έκτακτο στρατοδικείο, δημόσιες «τελετές». Μια πόλη, ένας τόπος στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου. Λαμία, 1945-1949. Όψεις μιας εφιαλτικής καθημερινότητας διαπερνούν τις σελίδες αυτού του βιβλίου αναδεικνύοντας, ανάμεσα σε άλλα, πτυχές οι οποίες μέχρι τώρα μόνο «εν παρόδω» είχαν προσελκύσει την προσοχή της επιστημονικής έρευνας.
Κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής που συμμετείχε μαζικά στην ΕΑΜική Αντίσταση, πατρίδα του Άρη Βελουχιώτη, βάση εξόρμησης των επιχειρήσεων του Εθνικού Στρατού εναντίον των ισχυρών ερεισμάτων του ΔΣΕ στη Ρούμελη, χώρος υποδοχής χιλιάδων «συμμοριόπληκτων», διοικητικό και οικονομικό κέντρο της Στερεάς, η Λαμία αποτελεί παράδειγμα μελέτης του τρόπου με τον οποίο μια επαρχιακή πόλη της «παλαιάς Ελλάδας» βίωσε την πολιτική και στρατιωτική συγκυρία του Εμφυλίου.
Η παλινόρθωση του αστικού κράτους στην πιο ακροδεξιά εκδοχή του με την Εθνοφυλακή και το παρακράτος τίθεται στο επίκεντρο. Η πολιτικοκοινωνική ανασυγκρότηση του «εθνικόφρονος χώρου» και η σταδιακή επιβολή ενός καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης ενάντια σε όσους νόμισαν ότι «μπορούν να σηκώσουν την τιποτένια τους προσωπικότητα πάνω από του κράτους τη θέληση». Η πολιτική έκφραση της κοινωνικής αναταραχής με τις εκλογές και το δημοψήφισμα σε καθεστώς τρομοκρατίας και κρατικής καταστολής. Η εργαλειακή χρήση ανθρώπων στο βωμό στρατηγικών σχεδιασμών μέσω της απερήμωσης της υπαίθρου και της αναγκαστικής μετακίνησης των ορεινών πληθυσμών στις πόλεις. Η απονομή πολιτικής δικαιοσύνης και ο αμείλικτος χαρακτήρας της.
70 χρόνια μετά από τη συγκρότηση του Δημοκρατικού Στρατού το βιβλίο εξιστορεί την πορεία από τη διαφωνία του Άρη Βελουχιώτη με τη Βάρκιζα και την προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου ΕΑΜ, ως την έξοδο των πρώτων ομάδων ένοπλων καταδιωκόμενων και τη μετατροπή τους σε Δημοκρατικό Στρατό Ρούμελης. Την αδυναμία του αστικού πολιτικού κόσμου να χρησιμοποιήσει πολιτικά μέσα στην αντιπαράθεσή του με το ΕΑΜ/ΚΚΕ και τη διολίσθηση στην ένοπλη σύγκρουση. Την κυρίαρχη παρουσία του Εθνικού Στρατού στην περίκλειστη πόλη και την επιχείρηση συστράτευσης του πληθυσμού στην «εθνική προσπάθεια», μέσω μιας κεντρικά οργανωμένης προπαγανδιστικής εκστρατείας. Μέσα από αδημοσίευτο και πρωτότυπο αρχειακό υλικό, που πρόσφατα ήρθε στην επιφάνεια, όλα αυτά, με φόντο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Εμφυλίου και τις εξελίξεις στην κεντρική και τοπική πολιτική σκηνή. Ο πόλεμος παύει να είναι μια στρατιωτική αναμέτρηση που διεξάγεται «κάπου στα βουνά». Γίνεται άμεσος, καθημερινός.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
 Η Βασιλική Λάζου είναι ιστορικός, ειδικό διδακτικό προσωπικό (ΕΔΙΠ) στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εσεξ στη Μ. Βρετανία,  με αντικείμενο την προφορική και τη συγκριτική ιστορία. Υποστήριξε τη  διδακτορική της διατριβή το 2010 στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 2012 έως το 2015 ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αντικείμενο την ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου.
 Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για την περίοδο 1940-1949 σε συλλογικούς τόμους, σε επιστημονικά περιοδικά και τον Τύπο. Διατέλεσε επιμελήτρια των ιστορικών εντύπων των εφημερίδων Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Επενδυτής και Documento. Υπήρξε μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής των εκδηλώσεων "Η Αθήνα ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944" και επί σειρά ετών μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ).
Στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων της βρίσκονται όψεις της Κατοχής και του ελληνικού εμφυλίου πολέμου στις πόλεις, όπως η απονομή της δικαιοσύνης, το ζήτημα των εσωτερικών προσφύγων και οι δημόσιες τελετές. Μέσα από την ερευνητική της εργασία έχει αξιοποιήσει  ανεξερεύνητο έως τότε αρχειακό υλικό, κυρίως στρατιωτικά και δικαστικά αρχεία. Είναι συγγραφέας της μονογραφίας «Η επιβολή του κράτους. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λαμία, 1945-1949» που κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Ταξιδευτής και συνεπιμελήτρια του συλλογικού τόμου «Κατοχική βία 1939-1945. Η ελληνική και ευρωπαϊκή εμπειρία», εκδόσεις Ασίνη 2016.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.