Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Γιορτάσθηκαν τα 95 χρόνια από την ίδρυση της Ν.Μηχανιώνας

Τα 95 χρόνια από την ίδρυσή της, γιόρτασε η Νέα Μηχανιώνα, με δύο εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο 19 Μαΐου 2018, προκειμένου να αποδοθεί για μία ακόμη χρονιά ο οφειλόμενος φόρος τιμής στους πρόσφυγες, οι οποίοι με την εγκατάστασή τους στην περιοχή, της έδωσαν ζωή, συντελώντας  καθοριστικά στην εξέλιξή της.

Στις 14 Μαΐου του 1923, κατέφθασαν και βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή του «Τουρμπαλί», μετά από ένα μεγάλο και εξοντωτικό ταξίδι από τα πατρογονικά τους εδάφη, έχοντας υποστεί το διωγμό της Μικρασιατικής Καταστροφής, οι πρόσφυγες, οι οποίοι ίδρυσαν τη σημερινή Ν. Μηχανιώνα, χτίζοντας μια καινούργια ζωή στη νέα πατρίδα.
Το πρωί του Σαββάτου, με πρωτοβουλία του δήμου Θερμαϊκού, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη, ενώ στη συνεχεία, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μαργαρίτη Ευαγγελίδη, ιδρυτή της Ν. Μηχανιώνας. Την εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους, καταθέτοντας στεφάνια, οι βουλευτές Δημήτρης Μάρδας του ΣΥΡΙΖΑ και Θ. Καραόγλου της Ν.Δ. και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Κ. Μπουκουβάλας.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το βράδι στο θεατράκι των Πεύκων, με μουσικοχορευτική παράσταση, αλλά και μια θεατρική ιστορική αναδρομή, με θέμα «Μικρά Ασία 1922 – Ν. Μηχανιώνα 2018», που ψυχαγώγησαν, αλλά και συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους.
Στις παραστάσεις συμμετείχαν η χορωδία του Δήμου, τα χορευτικών των ΚΑΠΗ Ν. Μηχανιώνας, Νέας Περάμου Καβάλας και Νέας Αρτάκης Εύβοιας, η θεατρική ομάδα «Πάρτο Αλλιώς», η παιδική θεατρική ομάδα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Μηχανιώνας, ενώ συμμετείχαν και ο Γιάννης Μακάριος και το ζεύγος Πορίδη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.