Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Να γίνουν οι Δήμοι μέτοχοι της ΕΥΑΘ, αντί για ιδιωτικοποίηση

Το καθεστώς λειτουργίας της ΕΥΑΘ, τις εξελίξεις που αφορούν την εταιρεία και τη σχετική νομοθεσία, εξέτασε επιτροπή, που συγκροτήθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), προκειμένου να επεξεργαστεί εναλλακτική πρόταση για το μέλλον της ΕΥΑΘ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΠΕΔ-ΚΜ, «η πρόταση της Επιτροπής, που συγκροτήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΚΜ στο Δήμο Χαλκηδόνας, αφορά στη δημιουργία συνεργατικού σχήματος διαχείρισης του νερού, η οποία θα παρουσιαστεί στους δημάρχους των 11 Δήμων της Θεσσαλονίκης που εξυπηρετούνται από τα δίκτυα της ΕΥΑΘ και στη συνέχεια θα τεθεί σε διαβούλευση με τα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια και τις τοπικές κοινωνίες».
Στην Επιτροπή συμμετέχουν οι Δήμαρχοι Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης και Κορδελιού Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔ-ΚΜ, Μιχάλης Ξανθόπουλος και οι εκπρόσωποι των 54 Φορέων και Κινημάτων για τη Συνεργατική Διαχείριση του νερού της Θεσσαλονίκης, Κώστας Μαριόγλου, Λάζαρος Αγγέλου και Μιχάλης Τρεμόπουλος.


"Όχι ιδιωτικοποίηση του νερού"
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας πρόσφατα από το βήμα του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας, πρότεινε την είσοδο των δήμων στη μετοχική σύνθεση της ΕΥΑΘ, σημειώνοντας ότι το νέο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνει αυτή τη δυνατότητα στους δήμους.
«Δεν αναζητούμε μόνο στρατηγικό επενδυτή για την πώληση ποσοστού της ΕΥΑΘ, θα μπορούσαν να μπουν οι δήμοι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε «έχουμε ήδη διασφαλίσει μέσα από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ότι το 50,1% της επιχείρησης παραμένει στο δημόσιο» και ότι διασφαλίζεται ο στόχος των κινημάτων να παραμείνει η Εταιρεία υπό δημόσιο έλεγχο.
Ανέφερε ότι αναζητούν επενδυτικές λύσεις για το 24% της επιχείρησης, που όμως δεν σχετίζονται απαραιτήτως με κάποιον στρατηγικό επενδυτή από το εξωτερικό. «Αλλά θα μπορούσε να παραχωρηθεί το ποσοστό αυτό είτε σε Δήμους είτε σε διαδημοτικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι στην κατεύθυνση αυτή, ο νέος Καλλικράτης θα δίνει την δυνατότητα στους φορείς των ΟΤΑ να επενδύουν σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Στη δε αγορά μετοχών της ΕΥΑΘ θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν και συλλογικοί κοινωνικοί φορείς όπως ασφαλιστικά ταμεία και επιμελητήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.