Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Χρ. Γιαννούλης: Οι πολίτες θέλουν προοδευτική διοίκηση στην Περιφέρεια

Η καταπολέμηση της ανεργίας, η στήριξη των ευάλωτων ομάδων, η δημιουργία μιας Περιφέρειας που στέκεται δίπλα στον πολίτη και νοιάζεται για το περιβάλλον, είναι οι προτεραιότητες του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστου Γιαννούλη, όπως διατυπώνονται στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Αυγή της Κυριακής.

 “Αρχίσαμε καταγράφοντας με αλήθειες την πραγματικότητα στην υλοποίηση έργων και στη διάθεση κονδυλίων στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας. Με βάση αυτή την πραγματικότητα σχεδιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για μία Περιφέρεια με τους νέους, για τους νέους, που στέκεται δίπλα στον πολίτη, με κοινωνικό πρόσημο, που νοιάζεται ουσιαστικά για το περιβάλλον. Καλώ τους πολίτες να τα μελετήσουν στο koitamemprosta.gr. Μα πάνω απ’ όλα: στον συνδυασμό «Κοιτάμε Μπροστά» δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, άλλα άνθρωποι της κοινωνίας που γνωρίζουν τα προβλήματα και θέλουν να προφέρουν στον τόπο τους.” δηλώνει ο Χρήστος Γιαννούλης απαντώντας στην ερώτηση γιατί να προτιμήσει ένας ψηφοφόρος το συνδυασμό “Κοιτάμε Μπροστά” για την Κεντρική Μακεδονία.
 Σε ότι αφορά την κριτική που ασκεί στον Απόστολο Τζιτζικώστα για χαμηλή απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ και οικειοποίηση του κυβερνητικού έργου, ο Χρήστος Γιαννούλης τονίζει: “Παρουσιάσαμε την αλήθεια με επίσημα στοιχεία. Αυτό κάναμε. Είναι υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τους πολίτες πριν από την 26η Μαΐου. Δυστυχώς πολλά ΜΜΕ, στην προσπάθειά τους να ευνοήσουν την παρούσα διοίκηση της Περιφέρειας, δεν αισθάνονται την ίδια υποχρέωση, αφήνοντας τους πολίτες στην άγνοια. Μόλις ένα χρόνο πριν από την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2014-2020, από τον προϋπολογισμό των 123 εκατομμυρίων ευρώ για την Έρευνα και την Καινοτομία στην Κεντρική Μακεδονία έχουν διατεθεί μόλις 6,9 εκατομμύρια. Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλους κρίσιμους τομείς όπως η Ανταγωνιστικότητα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ή η Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.”
 Σχετικά με την άρνηση του Απόστολου Τζιτζικώστα να προσέλθει σε διάλογο με τους συνυποψηφίους του ο επικεφαλής της παράταξης “Κοιτάμε Μπροστά” για την Κεντρική Μακεδονία, δηλώνει: “Ο κύριος Τζιτζικώστας στην αρχή εμφανίστηκε απαξιωτικός προς τους ανθυποψηφίους του, αλλά πλέον μοιάζει φοβικός. Δεν αρνήθηκε τον διάλογο μόνο με τους επικεφαλής των υπόλοιπων συνδυασμών, αλλά αρνείται να μιλήσει ακόμη και σε μέσα ενημέρωσης τα οποία δεν θεωρεί «ασφαλή» περιβάλλοντα για τον ίδιο. Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει απαντήσεις ούτε για τις παραλείψεις του ούτε ακόμα και για τις επίσημες καταγγελίες εναντίον του για απευθείας αναθέσεις με το σύστημα Ψωμιάδη.”
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής του συνδυασμού "Κοιτάμε Μπροστά" για την Κεντρική Μακεδονία, Χρήστου Γιαννούλη:

Συνέντευξη στη Μαρούλα Πλήκα
* Μια εβδομάδα απομένει για τις περιφερειακές εκλογές και καλείστε να ανατρέψετε τα προγνωστικά, ειδικά όταν πολλοί στοιχηματίζουν ότι δεν θα έχουμε δεύτερο γύρο για την ΠΚΜ...
-Οι πολίτες στην Κεντρική Μακεδονία θέλουν αλλαγή στην Περιφέρεια με προοδευτική κατεύθυνση και κοινωνικό πρόσημο. Αυτό διαπιστώνω από όλες τις επαφές μου τους τελευταίους τρεις μήνες. Εξάλλου πολιτική δεν γίνεται με στοιχήματα. Αν τα στοιχήματα επιβεβαιώνονταν, τότε στις εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά και του Σεπτεμβρίου του 2015, θα είχαμε κυβέρνηση Ν.Δ. και στο δημοψήφισμα θα είχε βγει το «Ναι» με 65%.
* Γιατί ένας πολίτης να προτιμήσει τους «Κοιτάμε Μπροστά»; Τι καινούργιο φέρνουν;
-Αρχίσαμε καταγράφοντας με αλήθειες την πραγματικότητα στην υλοποίηση έργων και στη διάθεση κονδυλίων στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας. Με βάση αυτή την πραγματικότητα σχεδιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για μία Περιφέρεια με τους νέους, για τους νέους, που στέκεται δίπλα στον πολίτη, με κοινωνικό πρόσημο, που νοιάζεται ουσιαστικά για το περιβάλλον. Καλώ τους πολίτες να τα μελετήσουν στο koitamemprosta.gr. Μα πάνω απ’ όλα: στον συνδυασμό «Κοιτάμε Μπροστά» δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, άλλα άνθρωποι της κοινωνίας που γνωρίζουν τα προβλήματα και θέλουν να προφέρουν στον τόπο τους.
* Με το που ξεκινήσατε τον αγώνα σας ως υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, τα αντικυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να διασπείρουν ότι αποκαλείτε «φασίστες» όλους όσοι διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ στη συνέχεια προέβαλαν κάθε μικροεπεισόδιο με «νεομακεδονομάχους», παρουσιάζοντάς το μάλιστα ως γενικευμένη αντίδραση στο πρόσωπό σας. Στις περιοδείες που κάνατε βλέπετε να κυριαρχεί το λεγόμενο «Μακεδονικό» στις τοπικές κοινωνίες;
-Ακροδεξιοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε αγαστή συνεργασία με μεγάλα μέσα ενημέρωσης, από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μας έχουν εξαπολύσει πόλεμο εναντίον μας, με διαστρέβλωση της πραγματικότητας, λάσπη, ύβρεις και απειλές. Έχω δηλώσει ότι δεν τους φοβάμαι. Πιστεύω ακόμη ότι ο δημοκρατικός κόσμος της Κεντρικής Μακεδονίας θα δώσει την απάντηση στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα με την ψήφο του στις 26 Μαΐου.
* Ασκείτε κριτική στον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον κατηγορείτε για χαμηλή απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και ότι οικειοποιείται το κυβερνητικό έργο στην ΠΚΜ. Στις δημοσκοπήσεις όμως η εικόνα που έχουν οι συμμετέχοντες είναι θετική. Πώς το εξηγείτε αυτό;
-Παρουσιάσαμε την αλήθεια με επίσημα στοιχεία. Αυτό κάναμε. Είναι υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τους πολίτες πριν από την 26η Μαΐου. Δυστυχώς πολλά ΜΜΕ, στην προσπάθειά τους να ευνοήσουν την παρούσα διοίκηση της Περιφέρειας, δεν αισθάνονται την ίδια υποχρέωση, αφήνοντας τους πολίτες στην άγνοια. Μόλις ένα χρόνο πριν από την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2014-2020, από τον προϋπολογισμό των 123 εκατομμυρίων ευρώ για την Έρευνα και την Καινοτομία στην Κεντρική Μακεδονία έχουν διατεθεί μόλις 6,9 εκατομμύρια. Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλους κρίσιμους τομείς όπως η Ανταγωνιστικότητα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ή η Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.
* Την επομένη των εκλογών θα απαιτηθούν συνεργασίες. Υπάρχουν συνδυασμοί με τους οποίους εσείς μπορείτε να τα βρείτε σε προγραμματική βάση;
-Στο πνεύμα του «Κλεισθένη» και της απλής αναλογικής, εμείς θα αναζητήσουμε προγραμματικές συγκλίσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου. Στόχος μας είναι να δώσουμε προοδευτική κατεύθυνση και στην Κεντρική Μακεδονία, γι’ αυτό έχουμε προτίμηση στις προοδευτικές δυνάμεις που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στις περιφερειακές εκλογές.
* Σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές είχαμε το μοντέλο των μονολόγων. Δεν είδαμε δημόσιες συζητήσεις ανάμεσα στους υποψήφιους περιφερειάρχες, πολύ περισσότερο προγραμματικές αντιπαραθέσεις. Γιατί πιστεύετε ότι έγινε αυτό; Φταίει ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων ή κάτι άλλο;
-Νομίζω ότι και εκείνοι που δεν με γνώριζαν έχουν καταλάβει ότι είμαι άνθρωπος του διαλόγου. Σταθερή επιλογή από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου ήταν η αποτύπωση της αλήθειας για όσα έγιναν και για όσα δεν έγιναν στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς επίσης η συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την ανάπτυξη του τόπου και την ευημερία των πολιτών. Κάποιοι αρνήθηκαν τον διάλογο και περιορίστηκαν στα ακριβοπληρωμένα βίντεο που παρουσιάζουν έργα που δεν τους ανήκουν. Πιστεύω όμως ότι οι πολίτες καταλαβαίνουν και αυτό θα φανεί στην ψήφο τους.
* Πώς σχολιάζετε την προεκλογική τακτική του Απόστολου Τζιτζικώστα να μην συζητήσει δημόσια με κανέναν ανθυποψήφιό του;
-Στην αρχή εμφανίστηκε απαξιωτικός προς τους ανθυποψηφίους του, αλλά πλέον μοιάζει φοβικός. Δεν αρνήθηκε τον διάλογο μόνο με τους επικεφαλής των υπόλοιπων συνδυασμών, αλλά αρνείται να μιλήσει ακόμη και σε μέσα ενημέρωσης τα οποία δεν θεωρεί «ασφαλή» περιβάλλοντα για τον ίδιο. Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει απαντήσεις ούτε για τις παραλείψεις του ούτε ακόμα και για τις επίσημες καταγγελίες εναντίον του για απευθείας αναθέσεις με το σύστημα Ψωμιάδη.
* Αν εκλεγείτε περιφερειάρχης, ποια είναι τα θέματα που πρώτα θα προωθήσετε;
-Δυστυχώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία και τη φτώχεια. Είναι προτεραιότητά μας η τόνωση της απασχόλησης και η δημιουργία ενός πλέγματος κοινωνικών υπηρεσιών για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων. Παράλληλα θα προωθήσουμε με fast track διαδικασίες την υλοποίηση των έργων ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020 που λιμνάζουν εδώ και πέντε χρόνια και κινδυνεύουν να χαθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.