Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Αναπαράσταση της ηρωϊκής μάχης των οχυρών

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 στο Ρούπελ, θα λάβει χώρα ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία. Ομάδες αναβιωτών -από την Ελλάδα και το εξωτερικό- με στολές και οπλισμό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μαζί με εντυπωσιακά εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων, θα αναπαραστήσουν τη λυσσαλέα προσπάθεια των χιτλερικών εισβολέων, τον Απρίλιο 1941,  να καταλάβει το οχυρό - σύμβολο, μαζί με ξεχωριστές στιγμές ηρωισμού και αυτοθυσίας άλλων οχυρών της φημισμένης «Γραμμής Μεταξά» στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Πριν από 78 χρόνια, οι λιγοστοί υπερασπιστές του Οχυρού Ρούπελ στις Σέρρες, καθήλωσαν τους Γερμανούς εισβολείς στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αναγκάζοντάς τους να τροποποιήσουν άρδην τ' αρχικά τους σχέδια και να καταλάβουν τελικά τη Θεσσαλονίκη μέσω Γιουγκοσλαβίας.
Στη διάρκεια της «Μάχης των Οχυρών» (6-10/4/1941) οι άνδρες του απόρθητου Ρούπελ επέδειξαν απαράμιλλο ηρωισμό, θάρρος και αυτοθυσία, κερδίζοντας το σεβασμό των Συμμάχων και την αναγνώριση του εχθρού που τους απέδωσε τιμές. Μοναδικό περιστατικό στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
Η απάντηση του διοικητή του συγκροτήματος Ανχη Γεώργιου Δουράτσου στην απαίτηση των Γερμανών για παράδοση -«Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται»- έγραψε ιστορία και συνεχίζει να συγκινεί μέχρι σήμερα.
Το τριήμερο 10-12 Μαΐου 2019, θα πραγματοποιηθούν, επίσης, ποικίλες παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις εντός και εκτός των υπόγειων στοών του οχυρού Ρούπελ, στον Προμαχώνα και στο Σιδηρόκαστρο.
Τη διοργάνωση έχει ο δήμος Σιντικής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το σωματείο «ΣΤΕΝΩΠΟΣ - Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου» και ο Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα για τη μάχη των Οχυρών: 
https://farosthermaikou.blogspot.com/2015/04/blog-post_98.html
https://farosthermaikou.blogspot.com/2018/12/blog-post_11.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.