Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Η 16η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Ο ρόλος του πλήθους στη λογοτεχνία και την ιστορία είναι το κεντρικό αφιέρωμα της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που εγκαινιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη 8 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 11 Μαΐου. Το γενικό πλαίσιο της έκθεσης είναι η διερεύνηση επίκαιρων θεμάτων και ο φωτισμός αθέατων πτυχών της καθημερινής συγκυρίας. 

Ακολουθώντας αυτή τη λογική, το κεντρικό θέμα της έκθεσης με τίτλο «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία» εστιάζει την προσοχή του σε μια σειρά από άξονες που θέλουν να σηματοδοτήσουν τη συμβολή, ή και την απλή παρουσία των μεγάλων ομάδων στη διαμόρφωση των εκάστοτε κοινωνικοπολιτικών συνθηκών.

«Το αφιέρωμα θέλει να αναδείξει τη θέση του απλού, ανώνυμου ανθρώπου στα μεγάλα γεγονότα της εποχής του», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Πιμπλής, διευθυντής της ΔΕΒΘ: «Η λογοτεχνία δεν αγνοεί, βεβαίως, ποτέ τα ανώνυμα πρόσωπα. Τι συμβαίνει, ωστόσο, με την Ιστορία και την ιστοριογραφία, που συχνά παραγνωρίζουν το βάρος των συλλογικών δράσεων τις οποίες αποδεσμεύουν όλες οι κρίσιμες περίοδοι; Κι αν για τη λογοτεχνία έχει σημασία να ψάξουμε ποιος ακριβώς ρόλος επιφυλάσσεται στις σελίδες της για το πλήθος, στο πεδίο της Ιστορίας πρέπει να ομολογήσουμε ότι η έννοια του πλήθους είναι κατά κανόνα απούσα από τις ιστοριογραφικές έρευνες, που απομακρύνουν τον φακό τους από τις ανώνυμες μάζες ενόσω οι τελευταίες έχουν μεταβάλει κατ' επανάληψη τον ρου των γεγονότων. 
Αυτή την άγνωστη πλευρά των καθημερινών ανθρώπων επιζητεί να υποδείξει η ΔΕΒΘ. Σήμερα, άλλωστε, αποτελεί περίπου κοινή παραδοχή των ιστορικών πως το πλήθος μένει εκτός των ενδιαφερόντων τους, πολλώ δε μάλλον αν μιλάμε για την ελληνική ιστοριογραφία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.