Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Οι περιπέτειες στην ΠΚΜ ενός προγράμματος αξίας 100 εκατ. Ευρώ

του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Μία ακόμη απόδειξη για τον αναποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας της διοίκησης Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελεί το περιβόητο «Πρόγραμμα Παρεμβάσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης», ύψους 100 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκε πομπωδώς στις αρχές του 2016 προσωπικά από τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και τρία χρόνια τώρα παραμένει στα αζήτητα της ΠΚΜ, καθώς σέρνεται “από γραφείου εις γραφείον”. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι οκτώ Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης που θα επωφελούνταν υποτίθεται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα (Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας-Χορτιάτη και Δέλτα) ακόμη περιμένουν στο ακουστικό τους, διαπιστώνοντας ότι επρόκειτο για ένα ακόμη περιστατικό αδράνειας, κακοδιοίκησης και αδιαφορίας του απερχόμενου Περιφερειάρχη.

Μάλιστα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε παρουσιάσει τότε ο κ. Τζιτζικώστας και είναι ακόμα αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΚΜ (http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=35&pressid=13398 ) :
  • Έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2016, θα προσδιορίζονταν η περιοχή παρέμβασης καθώς και οι φορείς που θα εμπλακούν
  • Έως τα τέλη Απριλίου 2016 θα εκδίδονταν ο σχετικός Οδηγός Εφαρμογής
  • Έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2016, προβλέπονταν η πρόσκληση για ένταξη στο ΠΕΠ, αφού προηγουμένως είχε προηγηθεί εκτεταμένη διαβούλευση με όλους τους δυνητικά εμπλεκόμενους φορείς.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα στις 22 Ιανουαρίου 2016 ο κ. Τζιτζικώστας καυχιόνταν ότι στο ΕΣΠΑ 2014-2020 “θα επιτύχουμε απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στο 100%”, δήλωνε ότι το «Πρόγραμμα Παρεμβάσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης» θα αποτελούσε “νέο εργαλείο των επενδύσεων σε αστικές περιοχές, προκειμένου να αναπτυχθούν με βιώσιμο τρόπο, διορθώνοντας παθογένειες του παρελθόντος, που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών”, και καλούσε τους Δήμους να σταθούν “αρωγοί στην προσπάθειά μας, μέσα από τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ να βελτιώσουμε την εικόνα περιοχών οι οποίες σήμερα είναι υποβαθμισμένες και να πετύχουμε πραγματική αστική ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη”.
Τι έγινε έκτοτε; Επί τρία ολόκληρα χρόνια και συγκεκριμένα τα έτη 2016, 2017 και 2018 το σημαντικό αυτό πρόγραμμα παρέμενε στα αζήτητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κάποια στιγμή, στις 23 Νοεμβρίου 2016 ανακοινώθηκε ότι πέρασε από διαβούλευση στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης και έκτοτε αγνοείται η τύχη του.
Με βάση όλα αυτά, δεν είναι να απορεί κανείς που η απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην ΠΚΜ είναι μόλις στο ένα τέταρτο των διαθέσιμων κονδυλίων, ενώ τα περιθώρια στενεύουν, καθώς απομένει πλέον ένας μόνο χρόνος  για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, το έτος 2020.
Να γιατί η παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Χρήστο Γιαννούλη πασχίζει ώστε να υπάρξει αλλαγή στη διοίκηση της ΠΚΜ, να πνεύσει επιτέλους ένας άνεμος δημιουργίας και προκοπής, προκειμένου με την εντατική και ταυτόχρονα κοπιαστική δουλειά που απαιτείται να γίνει το επόμενο διάστημα, να μη χαθεί κανένας διαθέσιμος πόρος. Με στόχο να οφεληθούν στο έπακρο οι κάτοικοι της περιφέρειάς μας που βλέπουν σήμερα πολύτιμα για την ποιότητα ζωής τους κονδύλια να παραμένουν αναξιοποίητα.
*Ο Σπύρος Κουζινόπουλος είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το ψηφοδέλτιο “Κοιτάμε Μπροστά” του υποψήφιου Περιφερειάρχη Χρήστου Γιαννούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.