Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Να γιατί αποφεύγει το ντιμπέϊτ ο κ. Τζιτζικώστας

του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Αναρωτιόμουνα εδώ και καιρό γιατί ο λαλίστατος κατά τα άλλα απερχόμενος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας αποφεύγει όπως ο "διάβολος το λιβάνι" την τηλεοπτική αντιπαράθεση, το διάλογο, ένα ντιμπέϊτ με τον επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης "Κοιτάμε Μπροστά" Χρήστο Γιαννούλη αλλά και τους άλλους υποψήφιους για την Περιφέρεια. Τι έχει να κρύψει; Τι προσπαθεί να αποφύγει; Τι επιδιώκει να αποτρέψει;
Λένε ότι προσπαθεί να ξεφύγει από το διάλογο όποιος έχει κάτι σοβαρό να αφήσει αναπάντητο, όποιος θέλει να αποφύγει για ευνόητους λόγους τον έλεγχο, όποιος φοβάται μήπως καταρρεύσει πλήρως σε μια ανοιχτή συζήτηση η ωραιοποιημένη εικόνα που προσπαθούν να εμφανίσουν ο κ. Τζιτζικώστας και η ομάδα του.


Δεν μιλάμε φυσικά μόνο για τα αντιπλημμυρικά έργα του Θερμαϊκού που η διοίκηση της Περιφέρειας κρατάει τις μελέτες στα συρτάρια της εδώ και 11 ολόκληρα χρόνια, ούτε για την αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου της Επανομής και της Ν.Μηχανιώνας, που παρότι έχει λάβει τα χρήματα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εδώ και τρία χρόνια, δεν τα υλοποιεί, δίδοντας ρεσιτάλ αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης.

 Όλα αυτά φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα καταλυτικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο anaptyxi.gov.gr και αφορούν την πορεία υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την Κεντρική Μακεδονία. 

Μέχρι τώρα ο κ. Τζιτζικώστας διατυμπάνιζε με κάθε ευκαιρία ότι δήθεν η υπ΄αυτόν Περιφέρεια είναι "πρωταθλήτρια στην απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ". Και μάλιστα, σε συνέντευξη τύπου που είχε δώσει στις 23-10-2018, διατείνονταν πως "δεν θα υπάρξει απώλεια πόρων", "δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ". Όλα δε αυτά διανθίζονταν με την τυμπανοκρουσία ότι τάχα "έχει ενεργοποιηθεί το 95,3% του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας".
Είναι έτσι τα πράγματα; Κάθε άλλο. Καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΣΠΑ, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσε τα εξής ... ρεκόρ απορροφητικότητας για το νομό Θεσσαλονίκης:
-Στον τομέα της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, μπορούσε να εκτελέσει έργα ύψους 90.929.530 ευρώ, είχε δεσμευτεί ότι θα πραγματοποιήσει έργα της τάξεως των 81.976.042 ευρώ και τελικά, τα έργα που έκανε ανέρχονται σε μόλις 4.594.861 ευρώ!
-Για τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών μπορούσε να κάνει έργα ύψους 4.200.415 ευρώ και δεν απορρόφησε ούτε ένα ευρώ!
-Για την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Τζιτζικώστας που χύνει κάθε τόσο μαζί με τους ομοϊδεάτες του κροκοδείλια δάκρυα για τη "μεσαία τάξη"μπορούσε να αποροφήσει 100.606.401 ευρώ και αντί αυτών η ΠΚΜ έκανε έργα μόλις 8.212.326 ευρώ
-Για την κλιματική αλλαγή και την πρόληψη, από 14.019.185 απορόφησε μόνο 413.823 ευρώ
-Για την προστασία του περιβάλλοντος ενώ τα διαθέσιμα κονδύλια για να γίνουν έργα στο νομό Θεσσαλονίκης ήταν 97.363.554 ευρώ, η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας υλοποίησε έργα μόνο 11.315.674 ευρώ
-Για την απασχόληση, μπορούσε να κάνει έργα 36.839.403 ευρώ για να βρουν δουλειά οι άνεργοι νέοι μας, είχε δεσμευτεί για έργα της τάξης των 35.418.353 ευρώ και μέχρι σήμερα πραγματοποίησε έργα μόνο 5.974.770 ευρώ.
Κάτι ανάλογο, συμβαίνει με τις βιώσιμες μεταφορές, την κοινωνική ένταξη, την εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση κ.α.. Ενώ όπως προαναφέραμε, τα στοιχεία αφορούν μόνο το νομό Θεσσαλονίκης, ανάλογη δε είναι η απορροφητικότητα του "πρωταθλητή" κ.Τζιτζικώστα και στους άλλους έξι νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.
Δικαιολογημένα λοιπόν ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής του συνδυασμού «Κοιτάμε Μπροστά» Χρήστος Γιαννούλης παρατήρησε σε δήλωσή του ότι «αυτό είναι το “έργο” της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το οποίο θέλει να κριθεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Συμφωνούμε μαζί του. Κι εμείς για αυτό το… έργο θέλουμε να κριθεί, και καλούμε τους πολίτες στις 26 Μαΐου να αλλάξουμε σελίδα στην Κεντρική Μακεδονία"
Να λοιπόν γιατί κρύβεται και αποφεύγει τα ντιμπέϊτ ο κ. Τζιτζικώστας. Να γιατί δεν θέλει να αντιπαρατεθεί όχι απλώς με τον Χρ. Γιαννούλη, αλλά με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Πως θα μπορούσε εξάλλου να απαντήσει στο μεγάλο "Γιατί" των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας. Γιατί αυτή η αδράνεια, γιατί αυτή η αναποτελεσματικότητα, γιατί αυτή η αδιαφορία μπροστά σε πόρους που αν σωστά απορροφιούνταν και αξιοποιούνταν, θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα της περιφέρειάς μας.
Επομένως, χρειάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μια άλλη, μια διοίκηση με προοδευτική κατεύθυνση, που θα αξιοποιεί το σύνολο των διαθέσιμων πόρων για την ανάπτυξη της περιοχής και την ευημερία των πολλών. Και γιαυτό, η υποψηφιότητα του Χρήστου Γιαννούλη είναι η καλύτερη λύση.


*Ο Σπύρος Κουζινόπουλος είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με την παράταξη "Κοιτάμε Μπροστά" του Χρήστου Γιαννούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.