Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Αρχίζει αύριο η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου

Με 500 εκδηλώσεις, 290 εκδότες, 300 Έλληνες και ξένους συγγραφείς, 900 ομιλητές και τιμώμενες τις ισπανόφωνες χώρες, η 16η διοργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου εγκαινιάζεται αύριο, Πέμπτη 9 Μαΐου, από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκο Βούτση, παρουσία και της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μυρσίνης Ζορμπά. 

Η έκθεση που θα αναπτυχθεί στα περίπτερα 13, 14 και 15 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, αλλά και στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης (η κεντρική της αίθουσα θα λάβει σε ειδική εκδήλωση στις 15 Μαίου το όνομα του Θεσσαλονικιού ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου), διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) σε συνεργασία με τη ΔΕΘ - Helexpo, τον δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες. 
Η φετινή διοργάνωση επικεντρώνει τον προβληματισμό της σε μια σειρά από καίρια κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όπως το προσφυγικό και τα κοινωνικά κινήματα. Επίσης η 16η ΔΕΒΘ εστιάζει στους εξής θεματικούς άξονες: "Λογοτεχνία και Μνήμη", "Η άνθρωπος": Φύλο και Λογοτεχνική Performance, "Imagine all the people: Αφιέρωμα στη προσφυγική εμπειρία", Παιδική και Εφηβική Γωνιά, Φεστιβάλ Μετάφρασης, Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, Επαγγελματική Ημέρα, Εκθέσεις - Αφιέρωμα στον φωτογράφο Γιάννη Μπεχράκη. 
Τιμώμενες στη φετινή διοργάνωση είναι οι ισπανόφωνες χώρες, που έχουν να επιδείξουν τεράστιο λογοτεχνικό πλούτο και κοινά σημεία αναφοράς με την Ελλάδα. 
Πέραν των ισπανόφωνων λογοτεχνών στην 16η ΔΕΒΘ θα συμμετάσχει πλειάδα ξένων συγγραφέων από τουλάχιστον 20 χώρες, όπως Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ιρλανδία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιράκ, Τουρκία και Σουηδία.
Στη 16η ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Μαΐου η επίσημη Τελετή Έναρξης του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ρωσίας - Ελλάδος, όπου θα γίνει και υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.