Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Παρουσιάζεται ένα ενδιαφέρον βιβλίο για τη Μικρασιατική καταστροφή

Το Σάββατο 11 Μαϊου 2019, στις 6μμ στην αίθουσα «Ιωάννης Μανωλεδάκης» (3ος όροφος) του Κτηρίου  Διαγωνίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 103, είσοδος από την οδό Ισαύρων) οι εκδόσεις "Historical Quest" παρουσιάζουν το βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη με τίτλο "Μικρασιατική καταστροφή: Από τη Λούξεμπουργκ και τον Γληνό, στην Ήττα και το Τραύμα".

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Νικόλαος Ιντζεσίλογλου, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ, Μανόλης ΛΑμτζίδης, Δικηγόρος, πρ. Πρόεδρος ΔΣΘ, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, Βλάσης Αγτζίδης, Συγγραφέας/Ιστορικός, Γιάννης Χρονόπουλος, Διευθυντής του Εκδοτικού Οίκου "Historical Quest". Συντονίζει ο Φόρης Πεταλίδης, Δημοσιογράφος και Εκδότης της εφημερίδας "Εύξεινος Πόντος"

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Οι μελέτες για τη Μικρασιατική Καταστροφή που φιλοξενούνται στην έκδοση αυτή, επιχειρούν να φωτίσουν αφενός τις αιτίες της Ήττας και αφετέρου τους λόγους που κάνουν σχεδόν αδύνατη τη διαμόρφωση ενός κοινού ερμηνευτικού αφηγήματος. Η αδυναμία αυτή, αλλά και τα ενοχικά σύνδρομα, δημιούργησαν μια «κατασκευασμένη λήθη», ως απόρροια της ανάγκης των δυνάμεων που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή, για κοινωνική αμνησία.
Οι διάφορες προσεγγίσεις κινούνται ακόμα σε ανταγωνιστικές κατευθύνσεις. Παρότι μας χωρίζουν σχεδόν εκατό χρόνια από τα γεγονότα που συνέβησαν στο χώρο της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης κατά την τελευταία φάση της οθωμανικής κατάρρευσης (κίνημα Νεότουρκων το 1908 - καταστροφή Σμύρνης τον Σεπτέμβρη του 1922) η αναζήτηση των αιτιών της ασυμφωνίας αποτελεί μια πρόκληση. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την παρουσίαση του συνόλου των παραμέτρων που διαμόρφωσαν τη σύνθετη εξίσωση εκείνης της εποχής.
Στο πρώτο κεφάλαιο με τίτλο «Όταν ο Γληνός “συνάντησε” τη Λούξεμπουργκ: Προσεγγίζοντας το Ζήτημα της Ανατολής και το κίνημα των Νεότουρκων», συγκρίνονται οι απόψεις της Ρόζας Λούξεμπουργκ και του Δημήτρη Γληνού για το Ανατολικό Ζήτημα, καθώς και άλλων Ελλήνων σοσιαλιστών εκείνης της περιόδου, όπως ο Γεώργιος Σκληρός και ο Νίκος Γιαννιός.
Στο δεύτερο κεφάλαιο: «Από τον Δραγούμη στον Μπεναρόγια: Το αντιπολεμικό – αντιμικρασιατικό συναίσθημα στην Ελλάδα και η συμβολή του στη Μικρασιατική Καταστροφή», επιχειρείται η αποτύπωση των συγκλίσεων και αποκλίσεων των πολιτικών δυνάμεων.
Τέλος, στο τρίτο κεφάλαιο, που έχει ως τίτλο «Η άρνηση της προσφυγικής Μνήμης», διερευνάται το φαινόμενο της αντίδρασης προς τα πολιτικά και ιστορικά ζητήματα που έθεσαν οι προσφυγικές οργανώσεις από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.